Haukkaa kotimaista omenaa

Kati Nappa, ruokatoimittaja

Tuttuja vanhoja omenalajikkeita ovat muun muassa Valkea kuulas, Kaneli, Lobo, Melba, Åkerö ja Antonovka. Uudempia lajikkeita ovat puolestaan Raike, Atlas, Pirja, Sampo, Jaspi, Petteri ja Make. Talouskäyttöön (säilöntään: hillot, soseet) sopivat parhaiten Valkea kuulas, Antonovka, Konsta ja Talvikki, mutta myös monet uudet lajikkeet. Myös kotipuutarhan omenapuut ovat uudistuneet ja nykyään on entistä helpompi istuttaa omalle, pienellekin pihalle kauniisti kukkiva ja satoa antava omenapuu kuten vähän tilaa vaativa kääpiöomenapuu.

Rouski kotimaisia omenoita joka päivä, nyt kun ne ovat parhaimmillaan. Nauti uuniomenoista, paloittele salaatteihin, lisää puuroihin, leivonnaisiin, pirtelöihin, ja monenlaisiin lämpimiin ruokiin ym. Jos oman puutarhan satoa tulee yli tarpeen, pyydä naapureita ja työkavereita poimimaan pudokkaita ennen kuin ne pilaantuvat maassa. Ja toisinpäin: ainahan voi kysyä naapurilta tai tuttavalta, onko hänellä ylimääräisiä omenapudokkaita. On parempi että mahdollisimman moni saa herkutella kotimaisilla omenoilla. Ikävää ja epätaloudellista sen sijaan on, jos omenat mätänevät puun alle ja/tai ne kärrätään kompostiin!

Kotimainen omena (punnittu kuorineen) on kevyttä herkkua: se sisältää vain 32 kilokaloria per 100 grammaa! 200 gramman omenasta saat siis vain 64 kcal. Samalla saat 4 grammaa kuitua ja lisäksi magnesiumia, kaliumia, C-vitamiinia, karotenoideja ja antioksidantteja.

Säilytys

Säilytä omenat mahdollisimman kylmässä (mielellään +1 – +4 astetta). Pöydällä hedelmämaljassa omenat nahistuvat nopeasti.

Omena tuottaa runsaasti etyleeniä ja siten se on haitaksi etyleenille herkille kasviksille. Etyleenille arkoja ovat mm. peruna, porkkana, purjo, selleri, salaatti, pinaatti, kurkku ja kaalit. Muovipussikaan ei auta, sillä etyleeni läpäisee muovin. Joten säilytä omenat erikseen esimerkiksi kannellisessa kulhossa jääkaapissa. Talvisäilytystä varten omenat tarvitsevat hyvän kylmäkellarin.

Käyttö

Omena on helppo ja raikas hedelmä ottaa esim. evääksi. Hyvänmakuinen omena maistuu sellaisenaan melkein missä tilanteessa tahansa. Omena sopii loistavasti erilaisiin piirakoihin, kakkuihin, leipiin ja valmistuu helposti uuniomenaksi vaikka arkipäivällisen jälkiruoaksi. Omena höystää, raikastaa ja keventää kastikkeita, pata- ja vokkiruokia, keittoja ym., sopii pirtelöihin ja smootheihin, monenlaisiin jälkiruokiin, puuroihin ym. Omenan maku sopii silakan ja lohen tai kirjolohen, possun, broilerin ja riistan sekä kasvisten seuraan. Keventäjien reseptihausta löydät monenlaisia ruokaohjeita esim. Omenainen tomaatti-jauhelihakastike, Omena-makkarastroganov ja Omena-ohra-riisipuuro sekä myös toistakymmentä erilaista omenapiirakan ja -jälkiruoan reseptiä.

Mehukas kuutioitu tai viipaloitu omena on mainio lisä lähes kaikenlaisiin salaatteihin. Jotkut omenalajikkeet tummuvat hyvin nopeasti, kun niitä leikkaa tai raastaa. Purista päälle vähän sitruunamehua tummumisen estämiseksi.
Tässä muutamia salaattiesimerkkejä Keventäjien hausta: Katkarapu-omenasalaatti, Kalasalaatti, Kirpeä perunasalaatti, Felita5% -kasvissalaatti, Hedelmäinen kalkkunasalaatti, Avokadosalaatti, Värikäs sienisalaatti, Täysjyväfusilli-makaroni-kinkkusalaatti, Coleslaw eli amerikkalainen kaalisalaatti, Nopea arkiraaste ja Kaalisalaatti muuntuu moneksi.

Omena aiheuttaa tuoreena joillekin allergiaa. Moni voi kuitenkin ja onneksi nauttia siitä kypsennettynä esim. lämpimissä ruoissa, piirakoissa, uuniomenoissa jne. Monelle sopivat myös omenasäilykkeet, pakastettu sose ja kuivatutkin omenat. Ne, joille tuore omena ei sovi esim. sappi- tai vatsavaivojen vuoksi voivat kokeilla allergisten keinoja tai vaihtaa omenan esim. päärynään.

Säilöntä

Omenasta saat herkullisia säilykkeitä kuten omenasosetta, hilloa ja puristettua mehua (mehunpuristusasemalla tai pieniä määriä mehulingolla), chutneya ym. Omenaa voit myös kuivata ja pakastaa. Pieni määrä (1 kg omenaa) omenahilloa/sosetta syntyy kätevästi mikrossa (katso ohje alla). Käytä tavallista sokeria kun pakastat hillon tai hillo- tai hillo-marmeladisokeria, kun säilytät hillon kellarissa tai jääkaapissa. Jos pakastat hillon, mausta se pienellä sokerimäärällä (4 dl:n rasiaan riittää 1 rkl-2 rkl) ja pakasta sopivan kokoisiin annosrasioihin. Voit käyttää makeutukseen myös makeutusainetta.

Hilloa

Omenahilloon saat erilaisen aromin maustamalla sen esim. tuoreella rosmariinilla tai mintulla. Väriä ja erilaista makua omenahilloon ja soseeseen saat porkkanasta, puolukasta ja pihlajanmarjasta. Käytä happamia pihlajanmarjoja vasta pakkasen puremina tai niin että olet pitänyt niitä ensin pari päivää pakastimessa. Maista pihlajanmarjoja aina ennen poimimista. Aurinkoisella rehevällä paikalla kasvavan pihlajan marjat ovat makeimpia. Puolukka ja pihlajanmarja ovat aika happamia, joten niitä käytettäessä sokeria pitää lisätä vähän enemmän.

Soseuta

Omenasose valmistuu näppärästi mehustinta ja sosemyllyä apuna käyttäen. Huuhdo omenat. Puolita tai lohko ne ja leikkaa samalla siemenkota pois, kun haluat vaaleaa sosetta. Nosta omenat mehustimen ritiläosaan ja anna pehmitä höyryssä. Soseuta pehmenneet omenat sosemyllyllä. Mausta sose sokerilla tai hunajalla ja pakasta jäähtyneenä sopivan kokoisissa rasioissa. Tai kuumenna sose kiehuvaksi ja lisää joukkoon tavallista tai hillosokeria. Käytä sosekiloa kohden 3-3,5 dl hillosokeria. Purkita puhtaisiin kuumiin tölkkeihin ja sulje välittömästi ja säilytä kylmässä. Tavallisella sokerilla tehty omenasose homehtuu herkästi, jos sokeria ei ole tarpeeksi ja jos säilytyspaikka ei ole tarpeeksi kylmä.

Punnitse omenasose (1 kg makeuttamatonta omenasosetta sisältää 710 kcal) ja lisää hillosokeri. Tee oma resepti ja merkitse siihen käyttämäsi sokerimäärä. Voit tehdä reseptin myös niin että punnitset lohkotut omenat ja käytät sitä omenamääränä. Pois heitettävän (siemenkotia tms.) grammamäärän voit vähentää lohkottujen omenien painomäärästä. Lisää soseeseen myös mehustimeen kertynyt mehu. Kun teet sosetta pienemmällä sokerimäärällä kuin Hillosokerin kyljessä olevalla ohjeella, soseet vaativat kylmän säilytystilan (+1-+5 astetta).

Omenalohkot pehmenevät myös liedellä, uunissa ja mikrossa ennen soseutusta. Soseuttamiseen sopivat sosemyllyn lisäksi myös sauvasekoitin ja monitoimikone. Kuuma omena ”poksahtelee” ja kuplii, joten varo polttamasta itseäsi säilykkeitä valmistaessasi.

Kuivata

Omena on myös helppo kuivata. Poista keskusta omenaporalla ja leikkaa veitsellä tai vihannesleikkurilla omenasta tasaisia ohuita paloja. Levitä viipaleet kuivurin ritilöille ja anna kuivua. Ilman kuivuria voit kuivata omenaviipaleita itse rakennettujen ritilöiden päällä tai naruun pujotettuna lämpimässä, ilmavassa paikassa. Lisää ilmankiertoa tuulettimen tai lämpöpuhaltimen avulla. Voit kokeilla kuivaamista myös kiertoilma- tai tavallisessa uunissa. Lämpötila ei saa nousta silloin yli 50 asteen.

Kotimaiset omenat ovat kevyttä herkkua ja maistuvat ihan sellaisenaan. Lisää omenaa erilaisiin ruokiin kuten salaatteihin ja patoihin tai pyöräytä makoisa omenapiirakka. Omenat saat talteen talven varalle säilömällä ne hilloksi tai soseeksi, mehustamalla tai kuivaamalla.

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest