Eväslounas

Yhä useimmat syövät eväitä, toiset tuovat kotoa edellisen päivän jämiä, toiset tyytyvät leipään ja joku hakee jotain lähikaupasta. Eväät voi koota viisaasti ja niistä saa hyvän ja ravitsevan kokonaisuuden. Tosin liian usein lautaselta puuttuu kasvikset ja usein myös proteiinia on liian vähän. Valmisruuasta voi hyvin tuunata keventäjälle sopivaa evästä. Tässä esimerkkejä:

 • Pinaattikeittoa ja keitetty kanamuna ja kaverina pala näkkäriä, jossa päällä margariinia. Lisäksi vaikka kirsikkatomaatteja, joita voi sitten napostella, kun keitto on syöty.
 • Kasvisosekeitto ja purkki raejuustoa, halutessa näkkäriä ja levitettä
 • Jauhelihakeitto, lisäksi naposteluporkkanoita ja jälkkäriksi sokeriton jogurtti
 • Pinaattilettuja, tomaattia ja kurkkua sekä raejuustoa
 • Kaalikääryleitä, puolukkahilloa ja aurinkosalaattia ja lasillinen piimää
 • Valmisateria ja lisäksi salaattia, kurkkua, tomaattia yms. ja lasillinen maitoa tai piimää tai jälkkäriksi sokeriton jogurtti/viili

Huom! Sydänmerkki auttaa valitsemaan tuoteryhmässä terveellisemmin, mutta kannattaa muistaa, että aina tarvitaan lisäksi kasviksia ja usein myös jotain proteiinipitoista.

Pakasteet helpottavat elämää

Erilaiset wokkiruuat valmistuvat nopeasti wokkivihanneksista, broilerin tai kalan suikaleista, lisäksi täysjyvänuudeleita tai viipale täysjyväleipää. Pakasteesta löytyy myös keittojuureksia ja joissakin on jopa perunat valmiina, sekaan vain pakastekalakuutioita tai kypsää broileria tai vaikka nakkeja. Pakastekasviksista on myös apua, jos ei jaksa tehdä tuoresalaattia. Ja muista, että niitä kasviksia saa maustaa!

Pakkaseen kannattaa myös varata valmisruokia, enkä tässä tarkoita luonnollisestikaan pizzaa, ranskalaisia ja kalapuikkoja, vaan pinaattikeittoa, kalakeittoa, valmiita kasvispihvejä, kalakuutioita ja tietenkin niitä kasviksia.

Puolivalmisteet puolittavat vaivan

Valmiiksi marinoidut ja viipaloidut lihat helpottavat arkea, vaikka suosittelen marinoimaan itse, ei marinointi ruuasta myrkkyä tee. Valmiiksi pilkotut kasvikset, kastikkeet ja maustetut kermavalmisteet helpottavat lisää. Puolivalmisteiden kohdalla kehotan katsomaan, kuinka paljon ne sisältävät lisä- ja säilöntäaineita, olisi tärkeää, ettei näitä tulisi joka päivä monesta eri tuotteesta. On hyvä tiedostaa, mitä syö ja kannattaakin lukea, mitä pakkauksiin on pienellä kirjoitettu. Myös vähän lisäaineita sisältäviä valmisruokia ja puolivalmisteita on.

Säilykkeistä tutuimmat tomaattimurska ja tonnikala ovat todella kiireisen pelastus. Purkkipavut tuovat myös vaihtelua lihanpurijalle. Tomaattimurskaa, papuja, pakastekasviksia ja mausteita ja proteiinipitoinen kasvisruoka on valmis.

Ihan einestä

Jos ruokailu on ns. mikron kautta, valitse tuote, jossa on Sydän-merkki ja vähän lisäaineita. Näitä tuotteita ovat vaikka perinteiset maksalaatikko (ja monet muutkin ns. perinteiset laatikot) ja hernekeitto. Lisäksi esimerkiksi tuotemerkki Kokkikartano tekee maukasta ja lisäaineetonta valmisruokaa. Tutkaile lähimarketin valikoimaa ja löydät varmasti vaihtoehdon valmislihapullille ja nuggeteille.

Jos vain välillä turvautuu eineksiin tai puolivalmisteisiin, ei ole niin tarkkaa, mitä silloin valitsee. Mutta mitä useammin syö, sen tärkeämpää on valita einekset viisaasti. Kannattaa myös huomata, että itse valmistettu ruoka on usein edullisempaa. Huomaa myös, että usein valmisruuissa lihan tai kalan osuus on huomattavasti pienempi kuin mitä kotona valmistetussa vastaavassa.

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

 • Einekset eväänä

  Valmisruokien valikoima on laajentunut valtavasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Ensimmäiset einekset olivat varmaankin hernekeitto ja maksalaatikko tai ne minä ainakin muistan omasta lapsuudesta 70-80-luvulta. Silloin einekset todella helpottivat työssäkäyvän perheen aikuisten ruokahuoltoruljanssia. Nyt valmisruuat ja puolivalmisteet...
 • Kuitu sopii laihduttajalle

  Kuitu on yksi terveellisen ruokavalion mittari. Suositusten mukaan kuituja tulisi saada ravinnosta 25–-35 g päivässä. Oikeilla ruokavalinnoilla takaat kuitujen riitävän saannin. Kuitu on ravinnonosa, joka ei imeydy suolistossa, vaan kulkee sen läpi sulamattomana. Kuitu voi...
 • Pienet asiat vaikuttavat painoon

  Painonhallinnassa puhutaan usein terveellisestä perusruuasta ja miten tärkeää on saada ateriarytmi ja annoskoko haltuun ja lisätä kasviksia. Useimmille riittääkin, että laittaa perusruokavalion kuntoon ja paino laskee mukavasti kohti tavoitetta. Mutta toisaalta moni tuskailee, miksi paino...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest