Pakastimen tyhjennystalkoot

Pakastin on mitä kätevin tapa säilöä ruokaa tulevaisuuteen. Välillä se tulee kuitenkin ladottua niin täyteen, että jääkimpaleiden alta löytyy muumioruokia vuosien takaa. Liian pitkä säilytysaika huonontaa väistämättä ruokien laatua, ja tuotteiden pilaantuminen on kylmässäkin mahdollista. Suurin osa bakteereista ja taudinaiheuttajista ei nimittäin kuole pakkasessa. Ne vaipuvat horrokseen ja ”heräävät henkiin” sulatuksen yhteydessä. Muista siis pakastaa kaikki tuotteet tuoreina. Pakastin ei muuta valmiiksi huonolaatuisia tuotteita tuoreiksi! Liha- tai kalatuotteissa pilaantumisen huomaa usein hajusta tai oudosta väristä.

Totta vai tarua?

1. Liha säilyy pakastimessa noin puoli vuotta

Tarua. Lihan säilyvyys riippuu siitä, kuinka rasvaista se on ja kuinka pitkälle se on prosessoitu. Mitä rasvaisempi tuote, sitä lyhyempi säilytysaika. Sisälmykset ja rasvainen makkara säilyvät pakastimessa vain kuukaudesta kahteen. Rasvainen sianliha säilyy 4-6 kk. Vähärasvainen vasikanliha, siipikarja ja riista säilyvät tuoreen veroisina jopa 10 kk. Jauhelihan lihakalvo on rikottu, ja siksi jauheliha on altis mikrobitoiminnalle. Jauheliha säilyy pakastimessa 3-4 kk, riippuen sen rasvaisuudesta.

2. Mitä rasvaisempi kala, sen paremmin sen säilyy?

Tarua. Kalaan pätee sama nyrkkisääntö kuin lihaan; mitä rasvaisempi kala, sitä nopeammin se alkaa hapettua. Kalan vitamiinit ja kivennäisaineet kestävät sen sijaan hyvin pakastusta. Vähärasvainen kala säilyy pakkasessa hyvin puolesta vuodesta jopa 10 kuukauteen, jos se on heti tuoreena pakastettu. Rasvaiset kalat ovat ravintoarvoiltaan tuoreen veroisia korkeintaan noin 3 kk. Kaikkien kalojen vitamiinit pikkuhiljaa häviävät ja maku muuttuu, jos säilytysaika ylittää vuoden.

3. Sulattaminen tuhoaa marjojen vitamiinit

Totta. Pakastamisen jälkeen marjoissa on tallella suurin osa alkuperäisistä ravintoarvoista. Sen sijaan sulattaminen verottaa ravintoainepitoisuutta enemmän kuin itse pakastaminen. Siksi marjat kannattaakin pakastaa kokonaisina ja sulattaa mahdollisimman nopeasti tai syödä suosiolla jäisinä. Marjat säilyvät hyvin pakastimessa noin 8 kk. Pakastusaika voi joskus pidentyä jopa kahteen vuoteen, kunhan pakastusmateriaalit ovat aromitiiviit ja marjat ovat jäätyneet tarpeeksi nopeaksi, eli niitä ei ole tungettu täpötäyteen pakastimeen. Marjojen säilyvyyden heikkenemisen tunnistaa siitä, että sulatettaessa lautaselle muodostuu liemilammikko.

4. Sienet pitää laittaa sellaisenaan pakastimeen

Totta. Sienet säilyvät pakkasessa, kun niiden esikäsittelyssä ei käytetä rasvaa. Sienet vain kiehautetaan omassa liemessään. Pakastetut sienet kannattaa käyttää alle vuoden sisällä, sillä ne alkavat usein puolen vuoden pakastamisen jälkeen pakkaskuivua. Yleisesti vihannekset säilyvät pakastimessa jopa 1,5 vuotta.  Sen sijaan pakastettu parsa, uudet perunat ja tomaatti kehotetaan käyttämään puolen vuoden kuluessa. Hedelmät säilyvät pakastimessa 8-10 kk.

5.  Huurre leivän pinnalla on merkki pilaantumisesta

Tarua. Leivän pinnalla oleva huurre on tiivistynyttä kosteutta. Leipäpussi tai pakastimen ovi on saattanut olla auki, jolloin kosteutta on päässyt leipään. Huurteisen leivän voi syödä, mutta sen maku ei ole entisellään ja pinta on usein kuiva. Leipä kannattaa pakastaa ilma- ja aromitiiviissä pakastepussissa. Leipä säilyy pakastimessa noin 3 kk. Sama koskee leivonnaisia.

6. Sähkökatkon sattuessa pakasteet täytyy siirtää turvaan jääkaappiin tai ulos pakkaseen

Tarua. Hyväkuntoinen pakastin säilyttää pakasteet helposti useita tunteja käyttökelpoisina, sillä pakasteiden sulaminen -18 asteen pakastinlämpötilasta nolla-asteiseksi vie kauan. Uudet, paksueristeiset mallit säilyttävät pakasteet jopa 2 vrk. Laitteiden käyttöohjeessa yleensä mainitaan, kuinka pitkään ne pitävät tuotteet kylminä sähkökatkon iskiessä. Tärkeintä on, ettei pakastimen ovea availe sähkökatkon aikana. Pakasteet ovat -9 asteisina vielä uudestaan pakastettavissa -18 asteeseen. Nolla-asteiseksi sulaneet elintarvikkeet kannattaa valmistaa ruuaksi samoin tein tai kypsentää valmiiksi ennen uudelleen pakastamista.

Vinkkejä pakastamiseen

Jos pakastat paljon kerralla, kytke pakastuskytkin päälle jo edellisenä päivänä pakastuslämpötilan saavuttamiseksi.

Pakkaa tuotteet kullekin elintarvikkeelle soveltuvaan materiaaliin ja sopiviin kertakäyttöeriin.

Merkitse pakkauksen päälle sen sisältö ja pakkauspäivä.

Siirrä tuotteet pakastimeen hyvin jäähdytettyinä.

Tarkkaile, ettei pakastimen lämpötila nouse yli laitteen suositusrajan, jotta ruokien maku ja ravintoainepitoisuudet eivät kärsi.

Sulata pakastin tarpeen vaatiessa. Pakastin tulee sulattaa, jos huurrekerros on jo vajaan senttimetrin vahvuinen. Paksu huurrekerros lisää laitteen sähkönkulutusta ja heikentää pakastustehoa.

Vältä pakastimen jatkuva sulattaminen pitämällä huolta, että pakastimessa on hyvät tiivisteet, tuotteet on hyvin pakattu ja, ettei pakastimen ovea availla kovin tiheään.

Kokeile seuraavia Keventäjien herkkuohjeita pakasteista:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kulhollinen keveyttä

    Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...
  • Keventäjä kermojen viidakossa

    Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...
  • Loppukesän parhaat kevythampurilaiset

    Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest