Rasvojen laadulla on merkitystä, mitä ruokavalion terveellisyyteen tulee. Tyydyttymättömiä rasvahappoja ovat kertatyydyttymättömät rasvahapot ja monityydyttymättömät rasvahapot. Kertatyydyttymättömiä ovat omega-7, omega-9 ja omega-11. Näitä elimistömme pystyy valmistamaan itse, joten niiden saantia ravinnosta ei kutsuta välttämättömäksi.
Monityydyttymättömiä rasvahappoja ovat puolestaan omega-3 ja omega-6. Niitä meidän on välttämätöntä saada ravinnosta, sillä elimistömme ei pysty niitä itse valmistamaan.
Omega-6-rasvahappoja saamme muun muassa oliiviöljystä ja lihasta ja omega-3-rasvahappoja rypsiöljystä ja rasvaisesta kalasta. Omega-3-rasvahappoja löytyy myös kananmunista. Kananmunista voit tehdä esimerkiksi munakkaan, joka pitää hyvin nälkää lounasaikaan asti. Kokeile myös syödä enemmän pähkinöitä.
Jos kalan syöminen vähintään kaksi kertaa viikossa on syystä tai toisesta vaikeaa, omega-3-rasvahapot on syytä ottaa purkista. Ravintolisän valinnassa kannattaa olla tarkka. Terveysvaikutusten kannalta tärkeintä on se, kuinka paljon päiväannoksesta saa EPA:a ja DHA:ta. Useat kalalle allergisetkin voivat nauttia kalaöljykapseleita, koska kala-allergia johtuu useimmiten allergiasta kalan proteiinille, ei kalaöljylle. Suurin osa kalaöljystä valmistetuista omega-3 -kalaöljykapseleista sisältää ainoastaan kalaöljyä eikä lainkaan kalaproteiinia. Soveltuvuus on kuitenkin aina tarkistettava!
Tutkimusten mukaan runsaasti kalaa ja muita omega-3-rasvahappoa sisältäviä ruokia syövät saattavat ruokavalionsa ansiosta elää hieman pitemmän elämän. Suurelta osin tämä johtuu sydän- ja verisuonitaudeista aiheutuvien kuolemien lykkääntymisestä.