Tämä on terveellisin öljy – Jopa oliiviöljy jää kakkoseksi

Viime aikoina on puhuttu paljon terveellisistä erikoisöljyistä, kuten pellavansiemenöljystä, camelinaöljystä ja hampunsiemenöljystä, jotka sisältävät kaikki enemmän omega 3 -rasvahappoja kuin kaikille tuttu rypsiöljy. Rypsiöljy häviääkin omega 3 -rasvahappojen määrässä muutamalle erikoisöljylle, mutta se sisältää kuitenkin eniten pehmeitä rasvoja (94 prosenttia). Hasselpähkinäöljy tulee hyvänä kakkosena (92 prosenttia), ja manteliöljy vie pronssipallin (91 prosenttia). Kaikkein vähiten pehmeää rasvaa on kookosöljyssä, vain 7 prosenttia. Palmuöljyssäkin on vain alle puolet pehmeää, hyvää rasvaa (46 prosenttia).

Oliiviöljyyn verrattuna rypsiöljy vie voiton molemmissa: siinä on vielä vähemmän kovaa rasvaa kuin oliiviöljyssä ja vastaavasti enemmän terveellisiä omega 3 -happoja.

Ennen kaikkea keventäjän kannattaa kiinnittää huomionsa kokonaisuuteen: mikä on öljy, jota voi käyttää aivan kaikessa, joka päivä? Mikä soveltuu sekä paistamiseen että leivontaan ja lorauksena salaattiin? Vastaus on: rypsiöljy.

Erikoisöljyjä erikoisruokiin

Kaikilla öljyillä on paikkansa ruuanvalmistuksessa silloin, kun kaivataan tiettyä makua tai ominaisuutta. Esimerkiksi camelinaöljyssä on mantelinen aromi, joka sopii hyvin kypsennettyjen kasvisten kanssa. Maku on kuitenkin hyvin voimakas eikä miellytä kaikkia. Pellavansiemenöljy on erinomainen omega 3:n lähde, mutta se ei sovellu paistamiseen, vaan sitä voi lisätä esimerkiksi viiliin tai jogurttiin. Saksanpähkinäöljy sisältää runsaasti E-, A- ja D-vitamiineja ja sopii gourmetkokkailuun ainutlaatuisen makunsa vuoksi. Hinta on kuitenkin moninkertainen rypsiöljyyn nähden. Kookosöljy ei pärjää kilpailussa ravitsemusarvoista, mutta kookosöljyyn leivotuista herkuista voi keventäjäkin nauttia silloin tällöin.

Tavallista vai kylmäpuristettua?

Rypsin kylmäpuristus tarkoittaa, että öljy on irrotettu siemenistä tavanomaista hellävaraisemmin, esimerkiksi mekaanisesti ruuvipuristimella. Kylmäpuristus voidaan tehdä myös vielä hellemmin niin, että rypsin siemenistä hiotaan ensin karvaan makuinen kuori pois, jonka jälkeen kuorituista siemenistä puristetaan puhdasta öljyä aktiivijäähdytyksellä. Tämä menetelmä takaa erityisen pehmeän ja hienon maun öljylle. Normaalisti öljy uutetaan siemenistä murskaamalla ja liuottimen avulla.

Kylmäpuristus ei vaikuta ravintoarvoihin, mutta kylmäpuristetuissa öljyissä on enemmän makua. Ruoanvalmistukseen kylmäpuristettua öljyä ei välttämättä kannata hankkia. Kylmäpuristettu öljy saattaa paistettaessa härskiintyä tai sen väri- ja aromiaineet tuottaa kitkerän makuisia yhdisteitä. Vähintäänkin ainutlaatuinen maku häviää, joten kallis öljy menee ikäänkuin hukkaan. Tavallinen rypsiöljy on siis paras valinta kypsennykseen.

Rypsi vai rapsi?

Kaupan hyllyiltä löytyy sekä rypsi- että rapsiöljyä, mikä saattaa hämmentää. Asiaa ei helpota se, että esimerkiksi englannin kielessä näille on olemassa vain yksi sana; rapeseed.

Sekä rypsi että rapsi ovat keltakukkaisia öljykasveja, joista rypsi on nauriin alalaji, rapsi lantun. Rypsi menestyy pohjoisemmilla pelloilla paremmin kuin rapsi. Suomessa viljellään myös jonkin verran rapsia, mutta sen osuus on huomattavasti pienempi. Keski-Euroopassa puolestaan keskitytään rapsiin. Eu-säädökset saattavat hieman muuttaa suhdelukua ja meillekin tulla jatkossa enemmän rapsiöljyä kauppaan. Käytännössä ei ole väliä, kumman valitsee, sillä rypsiöljyn ja rapsiöljyn maku, toimivuus ja ravitsemusarvot ovat samanlaiset.

Kokeile seuraavia Keventäjien ihania rypsiöljypohjaisia reseptejä:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kulhollinen keveyttä

    Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...
  • Keventäjä kermojen viidakossa

    Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...
  • Loppukesän parhaat kevythampurilaiset

    Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest