Viime aikoina on puhuttu paljon terveellisistä erikoisöljyistä, kuten pellavansiemenöljystä, camelinaöljystä ja hampunsiemenöljystä, jotka sisältävät kaikki enemmän omega 3 -rasvahappoja kuin kaikille tuttu rypsiöljy. Rypsiöljy häviääkin omega 3 -rasvahappojen määrässä muutamalle erikoisöljylle, mutta se sisältää kuitenkin eniten pehmeitä rasvoja (94 prosenttia). Hasselpähkinäöljy tulee hyvänä kakkosena (92 prosenttia), ja manteliöljy vie pronssipallin (91 prosenttia). Kaikkein vähiten pehmeää rasvaa on kookosöljyssä, vain 7 prosenttia. Palmuöljyssäkin on vain alle puolet pehmeää, hyvää rasvaa (46 prosenttia).
Oliiviöljyyn verrattuna rypsiöljy vie voiton molemmissa: siinä on vielä vähemmän kovaa rasvaa kuin oliiviöljyssä ja vastaavasti enemmän terveellisiä omega 3 -happoja.
Ennen kaikkea keventäjän kannattaa kiinnittää huomionsa kokonaisuuteen: mikä on öljy, jota voi käyttää aivan kaikessa, joka päivä? Mikä soveltuu sekä paistamiseen että leivontaan ja lorauksena salaattiin? Vastaus on: rypsiöljy.
Erikoisöljyjä erikoisruokiin
Kaikilla öljyillä on paikkansa ruuanvalmistuksessa silloin, kun kaivataan tiettyä makua tai ominaisuutta. Esimerkiksi camelinaöljyssä on mantelinen aromi, joka sopii hyvin kypsennettyjen kasvisten kanssa. Maku on kuitenkin hyvin voimakas eikä miellytä kaikkia. Pellavansiemenöljy on erinomainen omega 3:n lähde, mutta se ei sovellu paistamiseen, vaan sitä voi lisätä esimerkiksi viiliin tai jogurttiin. Saksanpähkinäöljy sisältää runsaasti E-, A- ja D-vitamiineja ja sopii gourmetkokkailuun ainutlaatuisen makunsa vuoksi. Hinta on kuitenkin moninkertainen rypsiöljyyn nähden. Kookosöljy ei pärjää kilpailussa ravitsemusarvoista, mutta kookosöljyyn leivotuista herkuista voi keventäjäkin nauttia silloin tällöin.
Tavallista vai kylmäpuristettua?
Rypsin kylmäpuristus tarkoittaa, että öljy on irrotettu siemenistä tavanomaista hellävaraisemmin, esimerkiksi mekaanisesti ruuvipuristimella. Kylmäpuristus voidaan tehdä myös vielä hellemmin niin, että rypsin siemenistä hiotaan ensin karvaan makuinen kuori pois, jonka jälkeen kuorituista siemenistä puristetaan puhdasta öljyä aktiivijäähdytyksellä. Tämä menetelmä takaa erityisen pehmeän ja hienon maun öljylle. Normaalisti öljy uutetaan siemenistä murskaamalla ja liuottimen avulla.
Kylmäpuristus ei vaikuta ravintoarvoihin, mutta kylmäpuristetuissa öljyissä on enemmän makua. Ruoanvalmistukseen kylmäpuristettua öljyä ei välttämättä kannata hankkia. Kylmäpuristettu öljy saattaa paistettaessa härskiintyä tai sen väri- ja aromiaineet tuottaa kitkerän makuisia yhdisteitä. Vähintäänkin ainutlaatuinen maku häviää, joten kallis öljy menee ikäänkuin hukkaan. Tavallinen rypsiöljy on siis paras valinta kypsennykseen.
Rypsi vai rapsi?
Kaupan hyllyiltä löytyy sekä rypsi- että rapsiöljyä, mikä saattaa hämmentää. Asiaa ei helpota se, että esimerkiksi englannin kielessä näille on olemassa vain yksi sana; rapeseed.
Sekä rypsi että rapsi ovat keltakukkaisia öljykasveja, joista rypsi on nauriin alalaji, rapsi lantun. Rypsi menestyy pohjoisemmilla pelloilla paremmin kuin rapsi. Suomessa viljellään myös jonkin verran rapsia, mutta sen osuus on huomattavasti pienempi. Keski-Euroopassa puolestaan keskitytään rapsiin. Eu-säädökset saattavat hieman muuttaa suhdelukua ja meillekin tulla jatkossa enemmän rapsiöljyä kauppaan. Käytännössä ei ole väliä, kumman valitsee, sillä rypsiöljyn ja rapsiöljyn maku, toimivuus ja ravitsemusarvot ovat samanlaiset.
Kokeile seuraavia Keventäjien ihania rypsiöljypohjaisia reseptejä:
- Kevyempi öljy-viinietikkakastike 🔒 Keventäjien jäsenille
- Porkkanainen salaatinkastike 🔒 Keventäjien jäsenille
- Värikäs papu-perunasalaatti ja minttupestoa 🔒 Keventäjien jäsenille
- Samettinen juurisellerikeitto, persiljaöljyä ja granaattiomenaa 🔒 Keventäjien jäsenille
- Yrttiöljyllä täytetyt broilerin minuuttipihvikääryleet 🔒 Keventäjien jäsenille
- Italialainen uunilohi 🔒 Keventäjien jäsenille
- Värikäs kesäkurpitsavokki 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kinkku-ruusukaalivokki 🔒 Keventäjien jäsenille
- Granola 🔒 Keventäjien jäsenille
- Vadelma- tai muu marja-rahkapirtelö rypsiöljyllä 🔒 Keventäjien jäsenille
- Makeat pinaatti-omenaletut ja hunajarahka 🔒 Keventäjien jäsenille
- Ananaskakku rypsiöljyyn 🔒 Keventäjien jäsenille
- Rosmariinilla maustettu mansikka-valkosuklaakakku 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Mausteista joulua!
Kanelin, kardemumman, neilikan ja inkiväärin tuoksut virittävät meidät joulun odotukseen. Keventäjän kannalta mausteet ovat iloinen asia myös siitä syystä, että mausteinen ruoka ei houkuttele ylensyöntiin. Tuttujen mausteiden tuoksujen mukana joulu löytää koteihin. Perinteisten joulumausteiden historia...Tuunaa joulun tähteet – näin loihdit kevyitä herkkuja!
Jouluruokaa jää usein pyhistä paljon yli. Keventäjä on ikävän valinnan edessä miettiessään, joutuuko ahmimaan tähteet vain ruuan hävittämisen vuoksi. Luova tuunaa joulun tähteet uudenlaisiksi, kevyiksi herkuiksi. Joulupöydän antimiin paneudutaan ajoissa ja huolella. Menu suunnitellaan tarkkaan,...Salaatit keventävät kesää
Revi lautaselle erilaisia salaatinlehtiä ja lisää jotakin ruokaisaa, kuten vähärasvaista kinkkua, kanaa, papuja ja pähkinöitä. Tuoksuva ja tuhti salaatti on kokonainen ateria, mutta usein kevyt sellainen. Salaattien keveyden takaavat ennen kaikkea salaatinlehdet, jotka ovat 90-prosenttisesti...