Olet varmasti kuullut vanhan sanonnan, ettei iltakuuden jälkeen saisi syödä mitään. Syömisen kellonajoilla ei kuitenkaan itsessään ole väliä. Se olisikin aivan hullua, sillä teemme erilaisia töitä ja heräämisaikammekin vaihtelee paljon. Iltasyöminen ei itsessään lihota, vaan jos jokin, niin iltaisin iskevä napostelunhimo. Se ottaa niskalenkin erityisen helposti, jos syöminen on jäänyt päivällä vähänlaiseksi.
Makeita mielitekoja
Karkki, keksit ja suklaa lihottavat mihin tahansa vuorokaudenaikaan. Iltaisin niiden sisältämät sokerit ajavat lisäksi elimistön ylikierroksille. Voi olla vaikea nukahtaa. Hitaat hiilihydraatit sen sijaan tutkitusti auttavat unen päästä kiinni saamisessa. Yksi hyvä tapa taklata iltainen makeanhimo on valmistaa erilaisia smoothieita. Smoothie valmistetaan usein terveellisistä raaka-aineista, mutta on toki käyttäjän käsissä, kuinka paljon sokeria lisää joukkoon. Silti smoothiessa on suklaaseen verrattuna kaloreita niukasti – vitamiineja ja täyttävää maitoproteiinia sitäkin runsaammin.
Kasviksia sipsien sijaan
Joskus käsi hakeutuu sipsipussille, kun tekee mieli rouskutella jotakin suolaista. Välillä himo olisi kuitenkin taltutettavissa valitsemalla terveellisempää pureskeltavaa. Ihanteellinen vaihtoehto sipseille ja naksuille ovat erilaiset napostelukasvikset ja niille suolainen dippi. Itse tehty guacamole, punajuurihummus ja hernedippi maistuvat kurkku- ja selleritikkujen sekä kirsikkatomaattien ja retiisien kera.
Leipää illasta toiseen?
Yksi ”ongelma” suomalaisessa iltapalakulttuurissa on, ettei se huomioi yksilöllisiä eroja. Aterioiden koostumus nähdään usein vakiona. Aamiainen on (puuroa lukuunottamatta) kylmä sisältäen leipää, jogurttia ja hedelmän, lounas ja päivällinen ovat puolestaan lämpimiä ruokia. Välipala on useimmiten jälleen jotakin kylmää, ja iltapala aamiaisen tai välipalan kaltainen. Japanissa aamiaiseksi syödään kulhollinen riisiä ja misokeittoa, eli päivä alkaa lämpimällä ruualla. Tämä vain esimerkkinä erilaisista syömistavoista.
Suomessa moni pitäytyy iltaisin uskollisesti leipälinjalla. (Täysjyvä)leipä on kaikin puolin terveellinen iltapala, jota voi keventäjällekin suositella. Toisinaan leipiä tulee kuitenkin syötyä jopa 4 palaa päällyksineen, mikä on melkoinen kaloripommi iltaan. Ja silti leipä saattaa jättää tunteen siitä, ettei ole syönyt mitään ”oikeaa”. Ilmiö majailee todennäköisesti korvien välissä, mutta se on epäolennaista, jos nälkä tai epämääräinen riittämättömän ruuan tunne kalvaa. Kenenkään ei ole pakko syödä illalla leipää, vaikka se perisuomalainen iltapala onkin. Jos tuntuu siltä, että kaipaat illalla suolapalaa, kokeile, toimisiko pieni, lämmin ateria paremmin. Tee itsellesi esimerkiksi ruokaisa kasvismunakas tai syö pienempi annos (täysjyvä)pastaa yms. Voit myös syödä kuumaa, kevyttä, mutta ruokaisaa keittoa – erityisesti kylmään vuodenaikaan keitto sopii. Kokeile rohkeasti, mikä sinulle toimii. Kaavoihin ei kannata kangistua! Pidä vain huolta, etteivät kalorit ylitä leipien vastaavaa. Pidä myös huolta, että korvaavassa ateriassa (tai muuten päivän aikana) saat hylättyjen leipien verran kuitua.
, Keventäjien asiantuntija
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kevään juhlien makeat herkut
Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...Kulhollinen keveyttä
Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...Keventäjä kermojen viidakossa
Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...