Liian vähän D-vitamiinia saavat sairastuvat moniin sairauksiin muita helpommin, mutta tutkijat ovat epävarmempia siitä, mikä olisi terveyden kannalta paras D-vitamiinitaso. Jos tuoreen brittitutkimuksen tulokset pitävät paikkansa, paras pitoisuus on vähintään 90 nmol/l.
Cambridgen yliopiston tutkimuksessa selvitettiin seerumin D-vitamiinipitoisuuden ja kuolleisuuden yhteyksiä 13-vuotisen seurannan aikana. Tutkimukseen osallistui 14 000 brittiläistä 42–82-vuotiasta, joiden seerumin 25-OH-D-vitamiinitasot mitattiin tutkimuksen alussa.
Tutkijat havaitsivat kuolleisuuden suurimmaksi ryhmässä, jonka veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 30 nmol/l, joka täyttää D-vitamiinin vajauksen kriteerit. Heihin verrattuna riski kuolla seurannan aikana oli 15–35 prosenttia pienempi osallistujilla, joiden D-vitamiinipitoisuus oli suurempi.
Tässä tutkimuksessa pienimmässä kuolemanvaarassa olivat osallistujat, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli 90 nmol/l tai enemmän. Joissain tutkimuksissa korkeat D-vitamiinitasot on yhdistetty terveysriskeihin, mutta tässä tutkimuksessa sellaisista ei löytynyt viitteitä. Toisaalta D-vitamiinipitoisuus oli yli 120 nmol/l vain prosentilla osallistujista.
D-vitamiinitasojen ja vähäisemmän kuolleisuuden yhteys havaittiin senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin lukuisia elintapoihin ja osallistujien terveyteen liittyviä tekijöitä. Tutkijat selvittivät myös mihin aikaan vuodesta osallistujien D-vitamiinitasot oli mitattu ja ottivat sen huomioon analyysissaan.
Brittien tulokset vahvistavat käsitystä riittävän D-vitamiinin saannin tärkeydestä ja viittaavat sopivan veripitoisuuden olevan keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla vähintään 90 nmol/l. Tämä alkaa olla lähellä tasoa, joka havaitaan päiväntasaajan seuduilla asuvilla luonnostaan.
Suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia etenkin syys- ja talvisaikaan, jolloin veripitoisuudet jäävät keskimäärin tasolle 45 nmol/l.
Nykyisten suositusten mukaan lasten ja aikuisten D-vitamiinin saanti ruoasta tai vitamiinivalmisteista olisi hyvä olla ainakin 10 mikrogrammaa päivässä ja yli 75-vuotiailla tuplasti enemmän.
Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.
Lähde: Uutispalvelu Duodecim