Ruotsalaisten tutkimus julkaistiin arvostetussa British Medical Journalissa, ja siinä riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin seuraavien kuudentoista vuoden aikana suureni tasaisesti hiilihydraattien vähentyessä ja proteiinin lisääntyessä. Jokainen 20 gramman vähennys päivittäisessä hiilihydraattien saannissa ja 5 gramman lisäys proteiineissa suurensi sairastumisriskiä 5 prosenttia.
Vähähiilihydraattisen ruokavalion sydänvaaroista on saatu ristiriitaisia tuloksia, mutta ruotsalaisten tutkimus on ehkä laadukkain asiasta tehty selvitys. Sekään ei silti ole menetelmällisesti aukoton, sillä epidemiologiset seurantatutkimukset ovat alttiita monille sekoittaville tekijöille, joiden huomioiminen on vaikeaa. Lisäksi osallistujien ruokavaliota kyseltiin vain kerran tutkimuksen alussa, joten monet ovat voineet muuttaa ruokavaliotaan seurannan aikana. Muun muassa näiden seikkojen takia tuloksia kannattaa tulkita varoen.
Havainnot perustuvat 43 000 ruotsalaisnaisen terveystietoihin, jotka kerättiin kuudentoista vuoden ajalta. Seurannan alkaessa naiset olivat 30–49-vuotiaita, ja sen aikana heillä todettiin yhteensä 1 300 sydän- ja verisuonitautioiretta. Analyysissa otettiin huomioon energian saanti, ruokavalion rasvat sekä lukuisia sydänriskitekijöitä ja muita seikkoja, jotka olisivat voineet vääristää tuloksia.
Uutispalvelu Duodecim
Julkaistu 02.7.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
Tykkää Keventäjistä Facebookissa!