Luontoympäristöön liittyvät tuntemukset ja vaikutukset linkittyvät ihmisen varhaisille aivotasoille. Luonto on ollut ihmisen koti aikojen alusta asti, joten luonto vaikuttaa meihin luontaisesti ja monitahoisesti – silloinkin kun emme itse sitä huomaa. Ympäristöpsykologi Kirsi Salonen kertoo MTV3:n Huomenta Suomen Keventäjät- jaksossa luontokokemusten merkityksestä. Luonnossa liikkumiseen liittyy usein myönteisen olemisen kokemuksia, turvallisuuden tunnetta, kokemuksia, jatkuvuuden hyväksymistä ja olemisen hyväksymistä.
Keventäjälle luonto voi antaa energiaa, rauhoittumista ja ajatusten selkiytymistä. Luontokokemukset voivat parhaimmillaan olla tukemassa keventäjän suhdetta omaan kehoon, hyväksyvää asennetta omaan olemiseen ja uskoa tulevaisuuteen. Luonnossa voi pysähtyä, aistia tunnelmia ja elää hetkessä. Mielihyvä ja rentouden tunne lisääntyy. Luonnon positiivisia vaikutuksia fysiologisella tasolla mitattuna on todettu jo 20 minuutin luontoympäristössä olemisen jälkeen. Myönteisen olemisen kokemukset vahvistuvat, jos viikoittain malttaa liikkua luonnossa edes kerran 1,5 tuntia kerrallaan. Keventäjän liikuntaohjelmaan tämä sopii mainiosti, sillä pitkä ja matalasykkeinen lenkki kohentaa peruskuntoa ja luo tiukemmankin liikuntakauden pohjan.
Luontoympäristön tärkeät elementit:
- Vihreä kasvillisuus
- Vesi
- Eläinten liike, jäljet ja olemassaolo
- Etäisyys ja läheisyys -> jatkuvuuden tunne
- Tilantunne ja vastaavasti suojaavat elementit
- Aistikanavien rikkaus (näkeminen, kuuleminen, tuoksuttelu, tunteminen)
- Kiintyminen
Mielipaikassa säännöllisesti
Jokainen löytää oman mielipaikkansa luonnosta – paikan, jossa on hyvä mieli ja jossa olemisesta nauttii. Joillekin on tärkeää avaruuden tunne, laajat näkymät ja paljon tilaa ympärillä. Joillekin mielipaikka on suojaava, turvallinen ja jatkuvuudesta kertova kuten vaikkapa metsän vanhat puut. Joillekin mielipaikassa virtaa vesi, poutapilvet vaeltelevat tai sirkat sirittävät. Mielipaikkaan voi liittyä tuoksuja, tuntemuksia, näkymiä, maisemia, ääniä ja rauhoittavia tunnetiloja. Mielipaikka kertoo siitä, mitä oma keho ja mieli tarvitsee tällä hetkellä. Mielipaikkoja voi siis olla useita ja eri ajanjaksoina tekee mieli suunnata eri paikkaan.
Mielipaikkaan lähtemisen suunnittelu, sinne kulkeminen ja siellä rauhoittuminen voivat olla viikoittaisia henkireikiä tai eri vuodenaikoihin liittyviä tapoja. Mielipaikassa on hyvä pysähtyä ja ladata tunnelmia, aistimuksia ja muistoja rentoutus- tai mielenkohotusharjoituksissa käytettäväksi – silloinkin kun paikkaan ei pääse lähtemään.
Teksti: Sirpa Arvonen