Personal trainereita osataan jo tilata, mutta oletko ajatellut tilata eräoppaan luontoretkelle? Eräoppaiden yhteystietoja löytyy eri puolilta Suomea kaupunkien ja kuntien matkailusivuilta. Ja jos kokoaa kaveriporukan, on kustannuskin yllättävän edullinen. Toinen vaihtoehto voi olla kysellä erilaisten luonto- ja luontoliikuntayhdistysten kautta luontoharrastajia mukaan matkaan. Ja voihan omasta tuttavapiiristäkin bongata metsästys-, luonto-, lintu- tai tähtiharrastajan joka eväspalkalla olisi suostuvainen esittelemään harrastustaan.
Lumi pehmentää maaston muodot ja lumihupussa olevat puut toimivat äänieristeinä. Talviretkellä on opastus, maaston tuntemus tai kartan lukutaito oltava hallussa. Harhautumisen varalta reppuun pakataan aina lämmintä lisävaatetta, kehon lämpöistä juotavaa termospulloon, otsa- tai taskulamppu, tulentekotarpeet sekä kartta. Pakkanen hyydyttää kännykkää, joten se kannattaa pakata kosteutta kestävään pussiin lähelle vartaloa.
Lumikengillä liikkeelle
Lumikengillä on liikuttu hangilla hiljaa jo vuosituhansien ajan. Isoa ihmistä kantavat laajemman kokoiset lumikengät ja perheen pienimmillekin on pikkuruisia lumikenkiä. Retkeläiset voivat liikkua jonossa, jolloin ensimmäinen tallaa polkua rankemmallakin suojakelillä ja takatulijoilla on jo helpompaa. Hankikannolla voi kirmata kevyesti. Joka tapauksessa lumikiteet tarttuvat toisiinsa ja hanki kovettuu kenkien alle. Lumikengillä saakin tallattua polkuja omiin lähimetsiin vaikkapa jokapäiväisille koiralenkeille.
Koskemattomat hanget, kimmeltävät mäen nyppylät ja vapauden tunne valita oma reitti on osa lumikenkäilyn viehätystä. Meno on leppoisaa, mutta lumikenkien muutaman sadan gramman paino ja lumen vastus näkyy kalorinkulutuslukemissa ja hikoilun määrässä. Pukeutua kannattaa kerroksittain, niin että alimmainen kerros säilyy kuivan tuntuisena ja välissä on fleeceä pakkasen mukaan. Metsän suojissa ei viima puske ja lumikengillä pääsee lenkille kovemmillakin pakkasilla. Viimaisilla paikoilla huomaa kuitenkin kuinka tärkeää on, että takki pitää tuulta ja piponkin alla on huppu poskien suojaksi. Kuoritakin vetoketjuja kannattaa avata hangessa tallatessa hikoilun säätämiseksi.
Luontohetket
Luonnon ihmettely herättää aistit ja rauhoittaa mielen harhailut. On vain tämä hetki ja siitä nautiskelu. Talvinen luonto vaikuttaa hiljaiselta ja seesteiseltä, mutta tarkemmin ihmetellessä näkee elämää jopa enemmän kuin kesällä. Yölliset liikkujat havaitsee hangelta. Metsähiirten reittejä on tutkaillut pöllö, teeri on rypenyt lumikiepissä, jänisten jäljissä on hiippaillut kettu ja hirven reitti on ohittanut jäniksen makuupaikan. Ilveksiä liikkuu taajamienkin lähimaastoissa ja suden tai ahman jälkien bongaaminen voi olla ainutkertainen kokemus.
Keväällä ja kesällä metsän äänimaisema visertää, mutta talvella on hiljaista. Lumiset puut toimivat äänieristeinä ja liikenteen kohinakin pehmentyy lähimetsissä. Hiljaisuudessa mieli lepää ja toisaalta aistit herkistyvät. Korpin äänen tunnistaa kaukaa, palokärki nakuttaa petäjää ja kevään odotuksen herättää tinttien loruilu.
Talvinen luontohetki
- Löytyykö tuttavapiiristäsi luontoharrastaja tai voitko palkata eräoppaan?
- Lähdetkö lähimaastojen lenkkipolkujen tai latujen välissä oleviin metsiin?
- Liiku lumikengillä tai metsäsuksilla. Talvisia kävelyreittejäkin on tehty eri paikkakuntien luontopoluille!
- Ihaile lumen kimmellytystä ja luonnon lumiveistoksia
- Nauti hiljaisuudesta ja rauhasta
- Viritä aistit kuulostelemaan lintujen ääniä
- Ihmettele jälkiä hangessa ja kuvittele metsän eläinten elämää
- Rauhoitu eväshetkeen: lämmintä juotavaa ja kuituista välipalakeksiä
- Seuraa maastonmuotoja ja pysy kartalla
- Repussa mukana lämpimän juotavan lisäksi lisävaatetusta, lamppu ja tulentekotarpeet
- Metsän suojassa voi liikkua kovemmalla pakkasella kuin aukeiden paikkojen viimassa
- Kylmässä liikkuminen ja leppoisa, mutta monen tunnin retki kuluttaa usein tuhansia kaloreita
- Talviluonto, ulkoilu, retkiystävät ja leppoisa liike rentouttaa sekä kehon että mielen
Teksti: Sirpa Arvonen