Suomalaiset sen kun lihovat ja laiskistuvat

Kirjoittaja Anna Saivosalmi

Huolestuin. Päädyin katselemaan Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tilastoja vuosien varrelta lihavuudesta ja liikunnasta. Huolestuin lisää. Kun syvennyin tilastoihin tarkemmin suorastaan hätäännyin. Voiko meidän suomalaisten tilanne olla todella näin huono? Mihin kehitys on johtamassa? Ovatko terveet suomalaiset kohta vähemmistössä?

Samalla ymmärsin, ettei minun huolestumiseni, hätääntymiseni tai kauhisteluni auta. Toisaalta, myöskään se, ettei asiasta puhuta varmastikaan paranna tilannetta. Siksi päätin ainakin kirjoittaa aiheesta.

Suomalaisten ylipaino

Suomalaiset ovat lihoneet jatkuvasti 1980-luvulta eteenpäin. Vuonna 2015 sekä lihavien miesten että naisten osuus väestöstä oli jo noin 20%. Tämä luku pitää sisällään siis yli 30 painoindeksin omaavat suomalaiset. Tilasto ei siis edes huomioi lievästi ylipainoisia (BMI 25-29.9). Vastaava luku oli 80-luvulla kahdeksan prosentin molemmin puolin.

Lähde: THL

Suomalaisten liikkumattomuus

Suomalaisista aikuisista naisista vapaa-ajallaan ei liiku yhtään 25%. Miehillä vastaava luku oli 27%(v. 2015). Tämä neljännes ei siis vapaa-aikanaan kävele, pyöräile, tai tee edes muuta kevyttä liikuntaa muutamaa tuntia viikossa, vaan he ovat tutkimuksessa ilmoittaneet katselevansa televisiota, lukevansa tai puuhaavansa jotain sellaista, joka ei rasita heitä ruumiillisesti. Positiivista on onneksi se, että täysin liikkumattomien osuus on ollut pienoisessa laskussa 90-luvun lopulta lähtien.

Lähde: THL

Tein myös hieman omaa kartoitusta aiheesta. Meillä Keventäjissä jäsenistöstämme on nimittäin mahdollista kerätä laajaa dataa, joka antaa tilaisuuden tuhansien käyttäjien ravitsemukseen, liikuntaan ja edistymiseen liittyvien tietojen seuraamiseen pitkilläkin ajanjaksoilla, tietysti täysin anonyymisti.  Näiden tietojen perusteella laihduttajat liikkuvat tyypillisesti ”EI YHTÄÄN” kertaa viikossa. Niistä, jotka liikkuvat edes vähän, yleisin määrä on kerran.  Tosin, tulee ottaa huomioon, että tieto perustuu ohjelmaan tehtäviin liikuntakirjauksiin, jotka ei välttämättä korreloi todellisuuden kanssa. Jokaista liikuntakertaa ei siis tietenkään välttämättä kirjata järjestelmäämme.

Yhtä kaikki. Kauhistelu ja voivottelu ei riitä. Liikunnan ja hyvinvoinnin ammattilaisena minä voin, ja minun tuleekin tehdä asialle jotain. Turussa liikuntaryhmissäni liikkuu jo kymmeniä kunnostaan huolehtivia naisia säännöllisesti joka viikko. Instagramissa ja Facebookissa pyrin innostamaan tuhansia ihmisiä päivittäin pitämään itsestään huolta, jakamalla treeenivideoita ja valmiita kotijumppia oheineen.

Olen ottanut henkilökohtaiseksi asiakseni ja tavoitteekseni, että tulevaisuudessa myös Keventäjien palvelu opastaisi, innostaisi ja kannustaisi jäseniään yhä enemmän myös liikkeelle. Se on asia, jonka MINÄ voin tehdä, jotta yhä useampi suomalainen liikkuisi enemmän ja voisi paremmin. Liikuntaa väheksytään laihdutuskeinona, mutta toisaalta tiedetään, että aktiivinen liikkuva elämäntapa on yhteydessä normaalipainoon, puhumattakaan muista terveyseduista, joita liikkumalla, edes vähän, voi saavuttaa.

Tässä siis utopistinen (?) vai ehkä sittenkin täysin mahdollinen tavoitteeni tulevaan: Suomalaisten liikuntakäyrät nousuun!

<3 Anna

Vastaa

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest