Talvilajit kuluttavat huimasti kaloreita – 5 hyvää syytä liikkua ulkona

Talvinen aktivoituminen on liikunnan lisäksi muutenkin terveellistä. Listasimme talviliikunnan positiiviset terveysvaikutukset yhteen. Lue lopusta myös vinkkejä, millaisilla tavoilla talvella voi liikkua! Koululiikunta-ajoilta tutut lajit, hiihtäminen ja luistelu, eivät ole ainoita vaihtoehtoja.

Lumessa liikkuminen kuluttaa reilusti kaloreita

Kaikki suomalaiset tietävät, että lumessa kahlaaminen on ikävää puuhaa. Se muuttuu astetta mukavammaksi, kun mietit, kuinka paljon kaloreita lumivastus auttaa polttamaan! Muutkin talviliikuntalajit, esimerkiksi hiihtäminen, ovat mielettömän tehokkaita keinoja kunnonkohotukseen. Jopa pulkkamäkipäivä lasten tai kavereiden kanssa kuluttaa huikean määrän kaloreita, kun tarvot koko päivän mäkeä ylös ja vedät pulkkaa perässäsi. Jos pulkan kyydissä istuu lapsi, kalorien kulutus tuplaantuu!

Kylmyys polttaa lisää kaloreita

Joidenkin tutkimusten mukaan kylmä sää polttaa jo itsessään kaloreita kehostasi. Kanadalaisessa vuonna 2012 julkaistussa tutkimuksessa esitettiin, että keho aktivoituu ja polttaa enemmän kaloreita palellessaan. Tutkijat myönsivät itsekin, että aihe vaatii lisätutkimuksia ennen kuin se voidaan vahvistaa todeksi.

Toisaalta väitettä tukee maalaisjärki: onhan usein ulkoilemasta tullessa aivan erityisen kova nälkä! Ajatus kalorien palamisesta saattaa myös olla lohdullinen silloin, kun luulee jäätyvänsä kuoliaaksi bussipysäkillä seistessään.

Kylmässä säässä liikkuminen aiheuttaa vähemmän lihaskipuja

Kylmä tunnetusti rauhoittaa tulehdusta ja helpottaa kipua. Kylmässä oleskelu liikuntasuorituksen aikana ja hetki sen jälkeen auttaa lihaksia palautumaan huomattavasti nopeammin kuin pelkästään lepäämällä tai juomalla palautusjuomia.

Talvella voit liikkua ilman ulkonäköpaineita

Talvihaalarissa reippailu on ehdottomasti armollisempaa vartalonmuodoille kuin kesäisessä shortsiasussa urheilu. Nyt on siis hyvä aika painua ulos hikoilemaan! Ainakaan et joudu miettimään muiden katseita liikkuessasi. Jos käy hyvin, vartalosi täyttää omat bikinikunto-kriteerisi jo alkukeväästä, kun paksua ulkoilupukua ei enää tarvita!

Vaihtoehtoisia talvilajeja

Jos mikään perinteisistä talvilajeista ei ole mieleesi, käy yksinkertaisesti reippailla kävelyillä talvisissa maastoissa. Kävelystä muuttuu innostavampi, jos otat mukaasi kameran ja kuvaat kaunista, lumista maastoa.

Lasten kanssa ulkona voi puuhailla vaikka mitä. Rakentakaa yhdessä lumilinna tai jäisiä lumilyhtyjä. Potkukelkkailu on myös hauskaa ja liikunnallista yhteistekemistä. Ulkona puuhailu on yleensä jo itsessään melkoista liikuntaa, vaikka et varsinaisesti yrittäisi karistaa kiloja.

Kokeile näitä talvilajeja

Näin erilaiset talviliikuntalajit kuluttavat kaloreita:

Potkukelkkailu 350 kcal/h

Hiihto, kevyt 490 kcal/h

Luistelu, n. 385 kcal/h

Laskettelu, n. 350 kcal/h

Lumikenkäily 560 kcal/h

Jääkiekko, pihalla 560 kcal/h

Lumityöt 350 kcal/h

Lähteet:

Keventäjien liikuntapäiväkirja. Kulutus on laskettu 70-kiloiselle naiselle

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest