Itseluottamus vaikuttaa treeniin – näin saat lisätehoa suoritukseen

Timo Haikarainen, liikuntavalmentaja

Itseluottamus ja pystyvyyden tunne ovat läheisiä käsitteitä. Itseluottamus kuvaa hyvin lyhyempää aikaväliä, esimerkiksi luottoa itseensä yksittäisessä harjoituksessa, pystyvyyden tunne taas hieman kestävämpää, yleistä näkemystä omista kyvyistään harjoittelijana.

Erityisesti heikkokuntoisella ja ylipainoisella liikkujalla pystyvyydentunne harjoittelutilanteessa on usein heikko. Se johtaa helposti negatiiviseen itsepuheluun. Itseään soimaa huonoksi, taitamattomaksi ja heikkokuntoiseksi. Tämä taas johtaa alisuorittamiseen treenitilanteessa. Omasta potentiaalista ei saa läheskään kaikkea irti. Siksi pystyvyydentunteen kehittämiseen kannattaa satsata. Sen voit tehdä näin:

Aloita maltillisista haasteista

Kun aloittelet treeniä, aseta pieniä välitavoitteita ja aloita mieluusti sellaisilla tavoitteilla, jotka on helppo saavuttaa. Ensin riittää vaikkapa 5000 askelta päivässä tai 2 kilometrin lenkki. Onnistumiset ruokkivat itseluottamusta ja pystyvyyden tunnetta, motivaatiosi kasvaa ja alat nähdä itsesi onnistujana. Näin seuraavat, haastavammat tavoitteetkin on helppo saavuttaa.

Visualisoi onnistumisia

Muistuta itseäsi päivittäin asioista, joissa olet jo onnistunut. Voit vahvistaa näitä ajatuksia edelleen mielikuvaharjoittelulla, esimerkiksi näin: makaa sängyssä ja kuvittele mieleesi tilanne, jossa olet kokenut parhaita onnistumisentunteita. Muistele fiilistä ja pyri kokemaan se uudelleen kaikilla aisteilla. Miltä kehossa tuntui, mitä edessä näkyi ja millaisia ääniä tilanteeseen liittyi?

Pyöritä filmiä tästä tilanteesta mielessäsi pari minuuttia. Nauti hyvästä fiiliksestä ja siirrä tunne nyt harjoitustilanteeseen. Näe itsesi tekemässä erinomaista treenisuoritusta olipa se sitten lenkkeily, kuntosalitreeni tai jokin muu harjoitusmuoto. Istutat näin vahvoja onnistumisen tunteita treenisuoritukseesi.

Voit myös nähdä itsesi treenitavoitteessasi, kovakuntoisempana tai vaikkapa 10 kg kevyempänä huippufiiliksen mieleen hakemisen jälkeen.

Puhu itsellesi myönteiseen sävyyn

Sisäinen ääni muuttuu helposti itseään toteuttavaksi uskomukseksi. Siksi positiivinen itsepuhelu tyylillä ”minä osaan tämän”, ”olen onnistunut ennenkin, miksi en onnistuisi myös nyt?” kohottaa pystyvyyden tunnetta ja itseluottamusta ja auttaa taas onnistumisen kierteen muodostamista.

Aloita itsepuhelun muokkaaminen tunnistamalla negatiiviset, soimaavat ajatukset. Pysäytä ne tietyllä merkillä. Sano jopa tarvittaessa ääneen ”stop!”. Mieti tilalle positiivinen lause, jolla korvaat negatiivisen itsepuhelun. Esimerkiksi näin: ”Ei tästä tule mitään, en koskaan jaksa kävellä 5 kilometriä”, sano ”stop”, ja korvaa tämä vaikkapa seuraavasti: ”Aloitin kuukausi sitten 2 km lenkillä, nyt menee jo 3,5 km. Missä olenkaan vuoden päästä? Pitäisiköhän ottaa seuraavaksi tavoitteeksi 10 km!”.

Muista, että itseluottamuksen ja pystyvyyden tunteen kohottaminen vaatii säännöllistä treeniä. Harjoittele näitä taitoja päivittäin. Mikä parasta, voit treenata niitä myös muissa arkielämän tilanteissa, ruokailukäyttäytyminen mukaan lukien. Ja nämä taidot myös vaikuttavat positiivisesti muihin elämän osa-alueisiin. Ei muuta kun treenaamaan mieltä ja lihaksia!

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Spurteilla ja pompuilla räjähtävyyttä reisiin!

    Tämä kunto-ominaisuus on todennäköisesti sinunkin heikko lenkkisi. Sen heikkeneminen altistaa kaatumisille, vie pois tehoa niin lenkeistä kuin kuntosalitreenistä ja haittaa jopa kiinteytymistä ja painonpudotusta. Kyseessä on räjähtävä voima, jota on onneksi helppo kehittää! Nopean voimantuoton...
  • Näin pidät kehityksen käynnissä lenkkipolulla ja lihaskuntoharjoittelussa

    Aloitit kuntoilun tammikuussa. Alussa tuntui, että kunto kohoaa ja tekemisestä tulee helpompaa. Mutta nyt kevään korvilla tuntuu, että kehitystä ei enää tulekaan, vaikka säännöllisesti kuntoiletkin. Jos tämä kuulostaa tutulta, et ole yksin. Kuntoilun nousujohteisuuden sääntö...
  • Voimaa ja lihaksia pelkillä jännityksillä ilman painoa?

    Lihaksia pitäisi treenata, vaan kuntosali on kaukana? Olet reissun päällä eikä hotellissa ole mitään harjoitusvälineitä? Ei hätää. Pystyt nimittäin treenaamaan lihaksia kehittävästi eräällä hieman kummallisella treenimenetelmällä! Lihas aistii jännitystä, se ei näe treenivälinettä Lihaksemme aloittavat...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest