Kannattaako venyttely oikeasti? Asiantuntija vastaa

Timo Haikarainen, liikuntavalmentaja

Riittävä määrä liikkuvuutta on äärimmäisen tärkeää, jotta normaaleista arkiaskareista selviää kunnolla. Jos takareidet kiristyvät, kun kurotat jotain penkiltä, maasta puhumattakaan, on järkevää lisätä liikkuvuutta venyttelyn avulla.

Riittävä liikkuvuus myös auttaa ehkäisemään esimerkiksi takareiden ja nivusen alueen vammoja. Esimerkiksi urheilijoiden takareisirevähdyksiä tutkittaessa on havaittu, että heikko liikkuvuus takareiden alueella on yhteydessä peli- tai kilpailukauden aikana sattuneisiin takareisivammoihin.

Lisäksi esimerkiksi pohkeen ja etureiden alueen liikkuvuus on tärkeää kiusallisten ja jomottavien rasituskipujen ehkäisemiseen. Hyvin usein polven alueella esiintyvät pienet ja jäytävät kiputilat helpottavat, jos etureisiä malttaa venytellä vähintään 3-4 kertaa viikossa muutaman viikon ajan, ja myös mielellään ennen harjoitusta. Hyvä lähtökohta on, että seisten saisi kantapään nostettua käden avulla pakaraan kiinni ilman isompia ongelmia.

Toisten kannattaa pysyä kaukana venyttelystä!

Yllättävän monet meistä ovat yliliikkuvia. Yliliikkuvuus on yleisempää naisilla, sillä heillä liikkuvuutta rajoittavaa sidekudosta on hieman vähemmän kuin miehillä. Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa seurattiin 886 liikuntaa harrastavaa naista, keskimäärin lähes 2 vuoden ajan. Suurin liikuntavammoja ennustava tekijä oli erittäin hyvä notkeus. Tämä on lopulta hyvin loogista. Jos nivelet liikkuvat erittäin paljon, liikkeestä tulee helposti holtittomampaa ja kontrolloimattomampaa, jolloin esimerkiksi nyrjähdysten riski lisääntyy.

Myös kestävyysjuoksijoita tutkittaessa on havaittu, että hieman kankeansorttisen juoksijat juoksevat taloudellisemmin kuin erittäin notkeat. Eli he pystyvät ylläpitämään kovemman vauhdin samalla syke- ja rasitustasolla. Tämä johtuu siitä, että lihaksissa ja jänteissä on kuminauhamaisia ja jousimaisia ominaisuuksia. Jos nämä jousta tai viritettyä kuminauhaa muistuttavat ominaisuudet ovat hyvin löysiä, kuten notkeilla ihmisillä, ei askelkaan ole yhtä kimmoisa ja joutuisa.

Jos taivut joka suuntaan spagaattiin ja liikkuvuus on muutenkin suuri vahvuutesi, kannattaa treenata napakasti voimaa ja jättää venyttely vähemmälle. Erityisesti kannattaa välttää venyttelyä ennen treeniä. Silloin se heikentää jo valmiiksi puutteellista nivelten hallintakykyä juuri silloin kun sitä eniten tarvitaan.

Kiinnitä myös suurta huomiota niveliisi kun seisot, juokset tai teet lihaskuntoliikkeitä. Pyri pitämään jalat hallitusti hieman koukussa kun seisot ja vältä potkaisemasta tai lyömästä jalkaa tai kättä aivan lukkoon asti suoraksi, kun tee lihaskuntoliikkeitä. Tietoisella harjoittelulla ja lihasten vahvistamisella myös voit treenata liikaa notkeutta kohti hallintaa – aivan kuten rautakanki voi venyttelyllä avata mukavasti paikkojaan!

Lähteet: Trudelle-Jackson E ym. Musculoskeletal risk factors as predictors of injury in community-dwelling women. Medicine and science in sport and exercise. 46:9. 1752-1757

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Ylläpidä kuntoasi kesän aikana – näin helppoa se on!

    Oletko liikkunut talven ja kevään ahkerasti, mutta kesälomien aikana harrastukset jäävät vähemmälle? Ei huolta! Voit ylläpitää saavuttamaasi kuntotasoa yllättävän pienellä vaivalla ja jatkaa sen kohottamista taas syksyn tultua. Kuntosalit ovat tänä vuonna olleet suljettuina tavallista...
  • Spurteilla ja pompuilla räjähtävyyttä reisiin!

    Tämä kunto-ominaisuus on todennäköisesti sinunkin heikko lenkkisi. Sen heikkeneminen altistaa kaatumisille, vie pois tehoa niin lenkeistä kuin kuntosalitreenistä ja haittaa jopa kiinteytymistä ja painonpudotusta. Kyseessä on räjähtävä voima, jota on onneksi helppo kehittää! Nopean voimantuoton...
  • Näin pidät kehityksen käynnissä lenkkipolulla ja lihaskuntoharjoittelussa

    Aloitit kuntoilun tammikuussa. Alussa tuntui, että kunto kohoaa ja tekemisestä tulee helpompaa. Mutta nyt kevään korvilla tuntuu, että kehitystä ei enää tulekaan, vaikka säännöllisesti kuntoiletkin. Jos tämä kuulostaa tutulta, et ole yksin. Kuntoilun nousujohteisuuden sääntö...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest