Ahdin kevyet antimet

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Kalassa on runsaasti hyvälaatuista proteiinia, mikä pitää kylläisenä ja auttaa siten  pitämään painon kurissa. Tämän lisäksi kala sisältää runsaasti D-vitamiinia. Kalan säännöllinen käyttö on varma keino turvata useiden muidenkin vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti.

Kalan rasva on hyvää rasvaa

Eri kalalajien rasvapitoisuus vaihtelee 0,5 – 24% välillä. Vähärasvaiset kalat, kuten turska, seiti ja tonnikala ovat keventäjälle luontevia valintoja. Vielä vähärasvaisempia ovat hauki, ahven ja kampela. Kannattaa kuitenkin muistaa, että rasvaisempien kalojen, kuten lohen, kirjolohen, taimenen, sillin ja makrillin rasva pehmeää, hyvää rasvaa, jota keventäjäkin tarvitsee ruokavalioonsa. Kalan rasvassa  on runsaasti monityydyttymättömiä Omega 3 -rasvahappoja, jotka ovat erityisen tärkeitä muun muassa aivojen ja keskushermoston kehitykselle. Suositeltavaa on syödä kalaa 2-3 kertaa viikossa, vähärasvaisia ja rasvaisia kalalajeja vaihdellen.

Kala kypsyy nopeasti

Kala sopii sekä arki- että juhlaruokien pääraaka-aineeksi sekä niin herkuttelijan kuin laihduttajankin pöytään. Kalaruuat kypsyvät nopeasti ja matalissa lämpötiloissa, sillä kalan valkuaisaineet hyytyvät jo noin 60 asteen lämpötilassa. Kalaruokien kypsennykseen 180- 200 astetta on sopiva uunin lämpötila. Kalaa on varottava kypsentämästä liian kuumassa, jotta se säilyttäisi maukkautensa ja mehevyytensä.

Ihanteellisia kalan kypsennystapoja ovat höyrytys ja uunikypsennys – kalan keveyttä ei kannata pilata ehdoin tahdoin runsasta rasvaa vaativilla kypsennysmenetelmillä. Jos kalan haluaa paistaa pannulla, sen voi tehdä halutessaan myös ilman öljyä. Sirottele silloin hieman hienoa suolaa kuumalle pannulle, jotta kala ei tartu pannuun kiinni. Muista, että kala jatkaa vielä kypsymistä kuumana, vaikka pannu olisi siirretty jo pois liedeltä. Jätä kala mieluummin aavistuksen raa’aksi, sen sijaan, että kypsentäisit sen aivan loppuun asti.

Mausta maailman tapaan

Myös kalan maku on ”kevyt”, joten sitäkään ei kannata turmella ylimaustamalla kalaa. Perinteinen hyvä, vahva, mutta kevyt liemi keittyy uunikalan päälle sipulista, purjosta, porkkanasta, suolasta ja (valko-)pippurista. Merisuola maistuu kalan perusmausteena pehmeämmältä kuin jodisuola.

Toki perinteisiä kalaruokia voi piristää makumatkaamalla maailman ympäri. Lohiseljanka on tomaattipohjainen, sitruunainen kalakeitto, jota maustavat muun muassa mustat oliivit ja suolakurkut. Smetanan sijaan keventäjä valitsee keiton silmäksi esimerkiksi turkkilaista jogurttia. Itämainen kalakeitto maustuu puolestaan kookoksella, thai-basilikalla tai korianterilla. Kalakeiton perinnejuurekset voi korvata esimerkiksi bataatilla ja kidneypavuilla.

Kokeile seuraavia Keventäjien kalaherkkuja:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Miten keventäjä selviää joulupyhistä?

    Joulu lähestyy ja meillä keventäjillä on edessä suuret houkutukset ja itsehillintää vaativat hetket. Miten selviämme joulunajasta? Mitä valitsemme joulupöydästä tekemättä suurta numeroa keventämisestä? Pitäisikö jotain ruokaa välttää ja toisaalta, mitä kannattaisi kerätä lautaselle? Ruoka-asiantuntija Krista...
  • Jopa oliiviöljyä terveellisempi vaihtoehto – suosi tätä ruokavaliossasi

    Uusia, mielenkiintoisia kasviöljyjä tulee jatkuvasti markkinoille. Osa on ravitsemuksellisesti erinomaisia, muutkin vähintään makunsa puolesta tutustumisen arvoisia. Vanha tuttu rypsiöljy puoltaa kuitenkin paikkansa keventäjän jokapaikan öljynä. Viime aikoina on puhuttu paljon terveellisistä erikoisöljyistä, kuten pellavansiemenöljystä, camelinaöljystä...
  • Perunako pahasta?

    Suomalaisen ruuan kulmakivi, peruna joutuu aina aika ajoin huonoon valoon painon hallinnassa. Sadassa grammassa perunaa on vain 87 kcal, joten mikä perinnejuureksesta oikein tekee pahiksen? Vai onko perunaparan maine turhaan musta? Aina silloin tällöin joku...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest