Sorrutko ahmimaan? Annoskoot kuriin näillä vinkeillä

Järkevien annoskokojen pitäminen saattaa olla haasteellista etenkin yksi syövälle, sillä ruokaa voi olla vaikea mitoittaa kokatessa vain yhdelle hengelle. Jos tämä on haasteesi, tee rohkeasti ruokaa enemmän kuin yhdelle ja pakasta ylimääräiset annokset annosrasioihin.

Ylensyömiseen saattaa johtaa myös ruokailuhetken rauhattomuus. Häiriötekijöitä ovat esimerkiksi television katselu, lukeminen tai netissä surffailu ruokailun aikana. Kun et keskity syömiseen, et keskity syömäsi ruoan määräänkään. Myös kylläisyydentunne saattaa olla heikompi, mikä voi johtaa myöhempään naposteluun. Ruoka kannattaakin syödä aina pöydän ääressä, olipa sinulla ruokaseuraa tai ei.

Myös liian nopealla ruokailutahdilla voi olla vaikutuksensa. Hotkiminen voi johtaa paitsi turvotukseen ja närästykseen, myös lihomiseen. Erään tutkimuksen mukaan nopeat syöjät olivat 84 prosenttia todennäköisemmin ylipainoisia kuin hitaasti syövät. Jos tapanasi on hotkia ruoka pikaisesti seuraavaan puuhaan päästäksesi, hidasta tahtia tietoisesti ja laske välillä ruokailuvälineet alas kesken aterioinnin.

Ahmiminen voi kieliä syömishäiriöstä

Keventäjien ravitsemusterapeutti Anette Palssa on todennut, että rajanveto satunnaisen ylensyömisen ja ahmimishäiriön välille on hankalaa. Ahmimishäiriöön liittyy valtava häpeän tunne ja siksi se halutaan usein salata. Ongelma on luultua yleisempää, arviolta viidennes vaikeasta lihavuudesta (BMI 40 tai yli) kärsivistä sairastaa ahmimishäiriötä. Ahmimishäiriön taustalla voi olla muitakin psyykkisiä ongelmia kuten masennusta ja työuupumusta.

BED on alidiagnosoitu ja läheskään kaikki lääkäreistä tai hoitajista ei tiedä tästä sairaudesta. Tyypillinen asiakas on ikuinen laihduttaja, joka kokee, ettei mikään auta. Aina paino ei ole ehtinyt nousta hälyttävän suureksi, mutta ahmiminen ja laihduttaminen vuorottelevat elämässä. Saattaa myös olla, että asiakas kertoo, ettei syö juuri mitään ja silti paino vain nousee, syömiseen liittyvä syyllisyys voi olla niin voimakasta, ettei siitä kehdata puhua. Toisinaan ahmimiskohtaukset halutaan myös unohtaa, joten niitä ei muisteta.

Ahmimishäiriöiselle kehotus laihduttaa tai sairauksilla varoittelu usein vain lisää ahdistusta. Kun ihminen tietää yrittäneensä tuloksetta laihtua, lisää tämä vain syyllisyyttä omasta painosta. Terveydenhoitohenkilökunnan tulisikin tunnistaa BED-potilaat ja ohjata heitä oikeaan hoitoon.

Täsmäsyöminen tärkeää

BED:in ravitsemushoidossa keskitytään laihduttamisen lopettamiseen, täsmäsyömiseen, ja muutenkin ruokavalion normalisoimiseen. Monet ovat jakaneet ruoka-aineita kiellettyihin ja sallittuihin, normaali annoskoko ja käsitys tavallisesta syömisestä ovat hämärtyneet. Syyllisyyttä saattaa tulla aivan tavallisestakin syömisestä. On tärkeää, että ravitsemustila on kunnossa, jottei liian niukka syöminen laukaise ahmimista ja jotta voidaan syventyä ahmimisen psyykkiseen taustaan.

Täsmäsyöminen on kaiken ydin, käytännössä tämä tarkoittaa, että syödään säännöllisesti ja riittävästi. Monelle jo yksin tämä tuo syömiseen selkeästi lisää hallintaa. Vaikka ahmimista tulisi, seuraavasta ateriasta jatketaan normaalia syömistä, eikä yritetä syödä vähempää. Tärkeää on myös luopua laihduttamisesta ja se voi olla vaikeaa, koska monella on reilusti ylipainoa ja takana vuosien laihdutuskierre. Vaikkei tavoitteena ole laihtuminen, usein paino kuitenkin lähtee laskuun, kun ahmiminen saadaan hallintaan.

Lähteet: health.com, Keventäjät-asiantuntijat

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest