Suositusta FODMAP-ruokavaliosta apua vatsavaivoihin – tästä on kyse

FODMAP-ruokavalio on tarkoitettu auttamaan ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsiviä. Lyhenne tulee sanoista fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit. FODMAPeja löytyy muun muassa tuoreista hedelmistä, maitotuotteista, prosessoiduista välipaloista ja virvoitusjuomista. Listalla on siis sekä terveellisiä että epäterveellisiä ruokia, mutta yhteisenä nimittäjänä ovat hiilihydraatit.

– Ärtyvän suolen oireyhtymä on monelle tuttu diagnoosi, jonka saa, jos vatsavaivoille ei löydy elimellistä syytä, kuten keliakiaa. Aiemmin oireita hoidettiin epämääräisesti, mikä on ollut hankalaa, sillä oireille on yleensä monia eri aiheuttajia, kertoo Keventäjien asiantuntija, ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

– Viitisen vuotta sitten australialaiset alkoivat tutkia ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiviä ja löysivät yhdistäviä, oireita aiheuttavia tiettyjä kasviksia, hedelmiä ja viljoja, jotka imeytyvät paksusuolessa epätäydellisesti.

Älä karsi liikaa

Kaikkia hiilihydraatteja on turha pistää pannaan, sillä vatsavaivoja aiheuttavat usein vain tietyt ruoat. Tyypillisiä aiheuttajia ovat esimerkiksi vehnä, ruis ja ohra, kun ne ovat ruoan pääraaka-aineena. Hedelmistä oireita aiheuttavat esimerkiksi päärynä, omena ja isokivelliset hedelmät, kuten nektariinit, persikat, luumut ja vesimeloni.

– Aiheuttajia voi olla vaikea löytää itsenäisesti, sillä esimerkiksi vesimeloni on yksi pahimpia oireiden aiheuttajia, kun taas hunaja- ja cantaloupemeloni eivät yleensä aiheuta mitään, Palssa sanoo.

Kasviksista tyypillisiä vatsaoireiden aiheuttajia ovat esimerkiksi sipulit, palkokasvit ja jossain määrin kaalit. Myös punajuuri, mustajuuri ja maa-artisokka voivat aiheuttaa vaivoja.

Koska oireet tulevat vain tietyistä ruoista, eivätkä kaikki reagoi kaikkeen, ei ruokavaliota kannata karsia liikaa.

– Moni esimerkiksi on päätynyt karppaamaan, mikä on helpottanut vatsavaivoja. Silloin on helppo ajatella virheellisesti, että vatsavaivat olisivat johtuneet kaikista viljoista, vaikka kyse olisi oikeasti vain tietyistä viljoista.

– Netistä löytyy paljon kieltolistoja, mutta oikeassa elämässä ruokia voi vähän sumplia. On hyvä selvittää oireiden aiheuttajia tarkemmin, sillä listalla olevissa hiilihydraateissa on tutkitusti suolistolle terveellisiä ruokia, Palssa muistuttaa.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest