Täysjyvätuotteet tekevät hyvää sydämelle ja kolesterolille. Niiden on tutkittu pienentävän sydän- ja verisuonitautien riskiä. Täysjyväversioita löytyy niin riisistä, pastasta kuin leivistäkin. Myös proteiinipitoinen kvinoa on hyvä täysjyvävaihtoehto lautaselle.
Kuitua saat tyypillisimmin täysjyväleivistä. Ruisleipä on oikea kuitupommi, mutta vaaleammastakin leivästä löytyy ravintorikkaita vaihtoehtoja. Kuiturikkaassa leivässä on kuitua vähintään 6 grammaa/100 g.
Ruisleipä on suomalaisten paras kuitulähde. Jos vatsasi ei pidä ruisleivästä, valitse muita täysjyväpitoisia leipiä kuten kaura-, ohra- ja täysjyvävehnäleipiä. Keventäjälle hyvä valinta on leipä, jossa on vähintään 10 g kuitua, mutta ei alle 5 g.
Myös puuro kannattaa keittää täysjyvähiutaleista tai suurimoista. Kaupan hyllyltä löydät runsaasti erilaisia puurohiutale-, jauho- ja suurimovaihtoehtoja.
Käytä täysjyvätuotteita monipuolisesti saadaksesi parhaat terveyshyödyt. Tarjoile esimerkiksi täysjyväriisiä jonain päivänä valkoisen pastan sijasta. Kun kokkaat täysjyvää, vältä liikaa suolankäyttöä. Esimerkiksi kvinoa ja kuskus maistuvat erinomaiselta ilman reilua ripausta suolaa ja voinokarettakin. Käytä makua tuomaan esimerkiksi yrttejä, chiliä ja valkosipulia.
Saat riittävästi kuitua päivittäin kun nautit:
Aamulla: kaura- tai vastaavaa puuroa marjoilla tai täysjyväleipää vihanneksilla sekä marjoja tai hedelmiä
Lounaalla: täysjyväpastaa, ohraa, täysjyväriisiä tai riisi&viljaseosta sekä täysjyväleipää ja erilaisia kasviksia tai palkokasveja
Välipalalla: marjoja tai hedelmiä ja myslipatukan tai 1–2 täysjyväkeksiä
Päivällisellä: samoja aineksia kuin lounaalla
Iltapalaksi: täysjyväleipää, vihanneksia, hedelmiä tai marjoja
Lähteet: Keventäjät-asiantuntijat, everydayhealth.com