Gluteeniton leivonta ja ruoanvalmistus

Monet ruoka- ja leivontareseptit muuttuvat helposti gluteenittomiksi, kunhan vaan korvaa ohjeen viljat ruokavalioonsa sopivilla (riisi, maissi, tattari, hirssi ja kaura). Yleissääntö on, että 1 dl vehnäjauhoja vastaa samaa määrää gluteenitonta jauhoseosta. Hyvin varustetuista kaupoista löytyy monipuolinen valikoima gluteenittomia jauhoja, jauhoseoksia ja muita valmisteita kuten pastaa.

Tarkkuutta valmistuksessa

Hyvät etukäteisjärjestelyt helpottavat käytäntöjä ja vähentävät vaaraa, että gluteenia sisältävää raaka-ainetta sekoittuisi valmistettavaan ruokaan. Kaikki gluteenittomien tuotteiden kanssa kosketuksiin joutuvat pinnat puhdistetaan aina perusteellisesti ennen ruoan valmistusta. Raaka-aineiden käsittelyssä käytetään puhtaita välineitä.

Kotona gluteenittomat raaka-aineet kannattaa säilyttää erikseen alkuperäispakkauksissa omissa tiloissaan, esimerkiksi jauhot jauhokaapin ylimmällä hyllyllä, gluteenittomat leivät omassa laatikossaan, leivonnaiset ja keksit omalla hyllyllään. Näin ne eivät pääse sekaantumaan tavallisiin tuotteisiin.

Jos käytetään samoja astioita ja välineitä, ehdoton puhtaus on tärkeää. Samalla leikkuulaudalla ei leikata gluteenitonta ja tavallista leipää eikä myöskään panna niitä tarjolle samassa astiassa. Keliaakikon leipää ei paahdeta paahtimessa, jolla on paahdettu tavallista leipää. Keliaakikon leivälle varataan oma levite.

Niksejä leivontaan

Leivonnaiset onnistuvat hyvin myös gluteenittomista jauhoista ja jauhoseoksista. Gluteenittomien jauhojen ja jauhoseoksien koostumus vaihtelee, mikä saattaa vaikuttaa lopputulokseen. Viljan gluteeni antaa taikinalle sitkon. Koska gluteenittomista leivonnaisista puuttuu sitko, ne ovat helpommin murenevia ja tavallista hauraampia.

Leipoutuvuutta voi edistää erilaisilla kikoilla

 • Leivonnassa käytetään tarkkoja mittoja ja huoneenlämpöisiä raaka-aineita.
 • Hiivataikinoille riittää usein yksi kohotus. Leivonnaiset siirretään uuniin varovasti, etteivät ne laske.
 • Erilaisten jauhojen ja hiutaleiden yhdistäminen parantaa leipoutumista ja tuottaa maukkaan leivonnaisen.
 • Leivonnaisten rakennetta voi parantaa valkuaisaineen (mm. kananmuna, maitorahka, raejuusto, juustoraaste) määrää lisäämällä.
 • Gluteenittomat täysjyväviljat ja -jauhot, erilaiset rouheet ja hiutaleet sekä keliaakikolle sopivat leseet ja kuituvalmisteet (esim. Fibrex ja Guarem) antavat tukevamman ja karkeamman rakenteen. Kuidut ovat tärkeitä hyvinvoinnille ja terveydelle edistäen mm. vatsan toimintaa. Kuidut parantavat myös leivonnaisen ravintoarvoa ja väriä.

Vuoat voidellaan ja jauhotetaan huolellisesti gluteenittomilla jauhoilla. Jauhotukseen voi käyttää myös maissihiutale- ja riisimuromurskaa, maissisuurimoita, kookoshiutaleita, jauhettuja pähkinöitä tai gluteenittomasta leivästä tehtyä korppujauhoa.

Rapea paistopinta ja pohja ovat maukkainta gluteenittomassa leivässä. Paistopinnan lisäämiseksi leivät, sämpylät ja rieskat kannattaa taputella ohuehkoiksi ja laakeiksi. Leipien ja sämpylöiden makua, väriä ja ravintoarvoa voi lisätä erilaisilla kasviksilla, esim. juuresraasteilla, hienonnetulla pinaatilla, tai juustoraasteella.

Gluteenittomat taikinat saattavat olla löysiä ja helposti tarttuvia. Silti löysännäköiseen taikinaan ei kannata lisätä jauhoja. Lusikka on oiva apu taikinan annostelussa pellille ja leivonnaisten muotoilussa. Hiivaleivonnaiset (kuten sämpylät) kannattaa kohottaa vain kerran valmiiksi leivottuna pellillä. Näin ne eivät lässähdä niin helposti.

Gluteeniton leivonnainen maistuu parhaimmalta vastaleivottuna. Gluteenittomat leivonnaiset säilyvät vehnäleivonnaisia huonommin, joten isommat määrät kannattaa pakastaa.

Vinkkejä ruoanvalmistukseen

Monet ruokaohjeet soveltuvat sellaisenaan myös keliaakikoille, jos niissä ei ole gluteenia sisältäviä raaka-aineita. Suurustamiseen voi käyttää tärkkelysjauhoista perunajauhoa, maissitärkkelystä, saago-, tapioka- ja arrowjuurijauhetta. Gluteeniton jauhoseos sopii vehnäjauhon sijaan ruskean peruskastikkeen valmistukseen. Ohratärkkelys (Ohrakas) ei sovellu keliaakikolle nykysuosituksen mukaan.

Leivitykseen sopivat mm. gluteenittomat jauhoseokset. Tattarijauhoilla leivitys sopii silakkapihveille, ja vaaleat jauhot leikkeisiin. Myös gluteeniton korppujauhe, maissisuurimot ja -hiutaleet käyvät leivitykseen.

Lähteet:

Suomen Keliakialiitto ry

Anette Palssa

Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti

Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015

 • Alkoholi - juhlakauden salakavala lihottaja

  Alkoholi kerryttää kiloja usein salakavalasti ja vaikuttaa terveyteen monella tavalla. Keventäjän kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja tiedostaa juomien sisältämät energiamäärät. Monen vapaa-aikaan ja juhlaan kuuluu alkoholi. Niin uuttavuotta, vappua kuin uutta työpaikkaa juhlistetaan usein lasillisella kuohuvaa....
 • Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan

  Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....
 • Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti

  Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest