Tiedätkö, mitkä pastat sopivat keventäjälle? – uudet näkökulmat pastojen keventämiseen

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Kevyt pasta ei ui kermakastikkeessa, eikä huku juustovuoren alle. Se sisältää kasviksia suhteessa enemmän kuin muuta. Pekoni kannattaa vaihtaa vähärasvaiseen lihaan. Joo, joo, tuttu juttu. Mutta ei täysin riitä. Pastojen kevennyksessä kannattaa huomioida muutakin.

Pastaa vain perjantaisin?

Pasta ei ensinnäkään ole mikään pahis, jonka syönti pitäisi säästää juhlahetkiin. Pasta on itse asiassa laihduttajan näkökulmasta kelpo ruoka, sillä se pitää näläntunteen pitkään poissa. Pastasta vapautuu glukoosia elimistön käyttöön hitaasti ja tasaisesti, vaikka välillä toisin väitetäänkin. Pastan syönti on hyvä tapa torjua esimerkiksi napostelunhimoa. Toki laihduttamisen kannalta on tärkeää valmistaa oikeanlainen pasta.

Kermaisuutta ilman kermaa

Tomaattikastike on laihduttajan ykkösvalinta aina, kun halutaan karsia kaloreita. Aina ei tee kuitenkaan mieli tomaattipohjaista pastaa. Kermainen, kermaton kastike syntyy suurustamalla rasvaton maito maissijauhoilla. Suurustettua, pehmeää tuntumaa pastaan saa myös soseutetuilla kasviksilla.

Enemmän kastiketta, vähemmän vehnää

Kastikkeet joutuvat usein syntipukiksi pastojen huimia kalorimääriä katseltaessa,
vaikka vähintään yhtä paljon ratkaisee pastan määrä. Yleinen ohje kuuluu, että 400 g pastaa on sopiva määrä 4 hengelle. Keventäjälle mitoitus on liioiteltu. Pastan vähentäminen ei ole rangaistus, vaan pelkästään hyvä asia, sillä liika pasta ei vain lihota, vaan myös syö kastikkeen makua. Ihana kastike on pastan juttu, ei kuivakka vilja. Annoskoko ratkaisee myös valmiissa pastassa.

Juusto ei ole kielletty!

Mikään ei estä keventäjää laittamasta juustoa pastaan, mutta pussillista raastetta ei kannata kaataa.
Pienikin pala esimerkiksi voimakassuolaista fetaa riittää tuomaan makua kastikkeeseen. Juuston määrää voi myös justeerata korvaamalla osan juustosta korppujauhoilla, joihin on hienonnettu joukkoon tuoreita yrttejä. Tämä on itse asiassa italialainen tapa!

Kuitu ei ratkaise kaikkea

Täysjyvä-, eli tumma pasta on suositeltava valinta, sillä se sisältää enemmän kylläisenä pitävää kuitua kuin ravintoaineiltaan köyhempi valkoinen pasta. Silti erot ovat sen verran pieniä, että laihduttamiseen tuskin suoraan vaikuttaa valitun pastan väri. Muista, että määrä on keventäjälle lopulta olennaisempi tekijä pastassa kuin
sen väri.

Kokeile Keventäjien herkullisia, mutta kevyitä pastaohjeita

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Salaatit keventävät kesää

    Revi lautaselle erilaisia salaatinlehtiä ja lisää jotakin ruokaisaa, kuten vähärasvaista kinkkua, kanaa, papuja ja pähkinöitä. Tuoksuva ja tuhti salaatti on kokonainen ateria, mutta usein kevyt sellainen. Salaattien keveyden takaavat ennen kaikkea salaatinlehdet, jotka ovat 90-prosenttisesti...
  • Grilliruoka kevyemmin! Kokkaa kesäherkut terveellisesti

    Hehkuva hiillos, kypsyvien herkkujen tuoksu ja yhdessä ulkona olo. Grillaaminen on ehdottomasti yksi parhaista kesäpuuhista. Grilliruoka on paljon muutakin kuin kiireellä käräytettyä makkaraa ja rasvaisia valmiskastikkeita. Grillissä syntyy oikeilla otteilla aivan yhtä terveellinen ateria kuin...
  • FODMAP-ruokavaliosta apua vatsavaivoihin

    Kun vatsa oireilee monella tapaa, FODMAP-ruokavaliosta voi löytyä apu. Lue mitkä ruoka-aineet usein parantavat tai pahentavat epämääräisiä vatsaoireita. Herkkä vatsa rajoittaa monen elämää. Vaiva on usein sinnikäs, ja oireet voivat olla epämääräisiä. Aiheen tutkimusta vaikeuttaa...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest