Tiedätkö, mitkä pastat sopivat keventäjälle? – uudet näkökulmat pastojen keventämiseen

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Kevyt pasta ei ui kermakastikkeessa, eikä huku juustovuoren alle. Se sisältää kasviksia suhteessa enemmän kuin muuta. Pekoni kannattaa vaihtaa vähärasvaiseen lihaan. Joo, joo, tuttu juttu. Mutta ei täysin riitä. Pastojen kevennyksessä kannattaa huomioida muutakin.

Pastaa vain perjantaisin?

Pasta ei ensinnäkään ole mikään pahis, jonka syönti pitäisi säästää juhlahetkiin. Pasta on itse asiassa laihduttajan näkökulmasta kelpo ruoka, sillä se pitää näläntunteen pitkään poissa. Pastasta vapautuu glukoosia elimistön käyttöön hitaasti ja tasaisesti, vaikka välillä toisin väitetäänkin. Pastan syönti on hyvä tapa torjua esimerkiksi napostelunhimoa. Toki laihduttamisen kannalta on tärkeää valmistaa oikeanlainen pasta.

Kermaisuutta ilman kermaa

Tomaattikastike on laihduttajan ykkösvalinta aina, kun halutaan karsia kaloreita. Aina ei tee kuitenkaan mieli tomaattipohjaista pastaa. Kermainen, kermaton kastike syntyy suurustamalla rasvaton maito maissijauhoilla. Suurustettua, pehmeää tuntumaa pastaan saa myös soseutetuilla kasviksilla.

Enemmän kastiketta, vähemmän vehnää

Kastikkeet joutuvat usein syntipukiksi pastojen huimia kalorimääriä katseltaessa,
vaikka vähintään yhtä paljon ratkaisee pastan määrä. Yleinen ohje kuuluu, että 400 g pastaa on sopiva määrä 4 hengelle. Keventäjälle mitoitus on liioiteltu. Pastan vähentäminen ei ole rangaistus, vaan pelkästään hyvä asia, sillä liika pasta ei vain lihota, vaan myös syö kastikkeen makua. Ihana kastike on pastan juttu, ei kuivakka vilja. Annoskoko ratkaisee myös valmiissa pastassa.

Juusto ei ole kielletty!

Mikään ei estä keventäjää laittamasta juustoa pastaan, mutta pussillista raastetta ei kannata kaataa.
Pienikin pala esimerkiksi voimakassuolaista fetaa riittää tuomaan makua kastikkeeseen. Juuston määrää voi myös justeerata korvaamalla osan juustosta korppujauhoilla, joihin on hienonnettu joukkoon tuoreita yrttejä. Tämä on itse asiassa italialainen tapa!

Kuitu ei ratkaise kaikkea

Täysjyvä-, eli tumma pasta on suositeltava valinta, sillä se sisältää enemmän kylläisenä pitävää kuitua kuin ravintoaineiltaan köyhempi valkoinen pasta. Silti erot ovat sen verran pieniä, että laihduttamiseen tuskin suoraan vaikuttaa valitun pastan väri. Muista, että määrä on keventäjälle lopulta olennaisempi tekijä pastassa kuin
sen väri.

Kokeile Keventäjien herkullisia, mutta kevyitä pastaohjeita

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Lihaton huhtikuu

    Lihaton lokakuu oli ja meni, mutta minä ryhdyin yhdessä mieheni kanssa lihattoman huhtikuun viettoon. Lue, kuinka kokeilu upposi entiseen kasvisyöjään ja vannoutuneeseen lihansyöjään. ”Kansanliike” Lihaton Lokakuu sai aikanaan alkunsa, kun Docventuresin studiovieras, Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo...
  • Proteiini ja laihdutus – Paino kuriin proteiinitankkauksella?

    Protauksesta, eli proteiinitankkauksesta puhutaan joskus jopa painonhallinnan pelastuksena. Auttaako proteiinien ahmiminen laihduttamaan vai onko kyse pelkästä trendivillityksestä? Karppauksen rinnalla kohkataan nyt protauksesta, eli erityisen runsaasta proteiinien syömisestä. Moni hurahtaa proteiineihin, sillä hiilihydraattien välttely on ollut...
  • Urheilujuomat testissä – tarpeen vai turhake?

    Urheilujuomia mainostetaan kuntoilijoille, onpa suunnitteilla sitten Ranskan ympäriajo tai lönköttelylenkki koiran kanssa. Otin selvää, koska ja keille urheilujuomat ovat tarpeen ja kuinka hyvältä ne maistuvat. Dekstroosi, natriumsitraatti, kaliumfosfaatti, piidioksidi, sitruunahappo... Syntyykö näistä aineksista: MacGyverin käsissä...

Lue lisää


Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest