Oliiviöljy ja pähkinät ovat todellisia muistin ihmeaineita

Espanjalaistutkijoiden havainto vahvistaa jo nyt laajaa tutkimusnäyttöä välimerellisen ruokavalion monista terveyshyödyistä. Välimeren perinteistä ruokavaliota noudattavat syövät runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja käyttävät kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Nyt julkaistujen tulosten perusteella oliiviöljyllä tai pähkinöillä vahvistettu välimerellinen ruokavalio auttoi hidastamaan seitsemänkymppisten osallistujien muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymistä runsaan kuuden vuoden seurannan aikana. Yhteyttä eivät selittäneet osallistujien ikä, sukupuoli, koulutustaso, perimä eikä monet sairaudet ja elintavat, jotka vaikuttavat mielentoimintojen heikentymiseen ja dementian kehittymiseen.

Tutkimukseen osallistui 522 keskimäärin 74-vuotiasta espanjalaista miestä ja naista. Tutkimuksen alussa heidät satunnaistettiin kolmeen ryhmään, joista kahdessa noudatettiin välimerellistä ruokavaliota joko pähkinöillä tai oliiviöljyllä terästettynä. Kolmas ryhmä toimi verrokkeina.

Tulokset julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest