Vinkkejä kesäkilojen karistamiseen:
- Älä syyllisty ylimääräisistä kiloista ja murehdi menneitä. Sen sijaan mieti, mitä voit nyt tehdä, jotta pääset kiloista eroon.
- Mieti, mitkä elämäntavat vaativat korjausliikettä ja muuta (vähitellen) lomatapoja terveellisemmiksi.
- Katkaise putki. Älä anna herkuttelun tai alkoholin naukkailun jäädä päälle. Ne kuuluivat lomaan, eivät arkeen.
- Lisää aktiivisuutta arjessa ja ota liikuntaharrastus (taas) mukaan elämään. Jos olet löhöillyt koko loman, aloita liikkuminen rauhallisesti.
- Syö säännöllisesti ja pienennä annoskokoa. Jos annoskoot ovat olleet tosi isoja, pienentäminen voi olla hyvä tehdä vähitellen, ettei tarvitse kärsiä nälästä.
- Nauti syksyn sadosta: kotimaisista kasviksista, juureksista ja marjoista. Puoli kiloa päivässä tulee helposti täyteen, nyt kun valinnan varaa on reilusti. Tee ruokaisia salaatteja ja wokkeja ja kokeile rohkeasti uusia makuyhdistelmiä ja reseptejä.
- Sienet ja marjat odottavat metsässä poimijaa. Itse poimitut metsänantimet ovat terveysruokaa parhaimmillaan.
- Viimeistään nyt jäätelö ja muut sokeriset rasvaherkut vaihtuvat marjoihin ja hedelmiin.
- Kaljat, siiderit ja muut alkoholijuomat lisäävät helposti energian saantia. Alkoholia kuluu usein lomalla enemmän ja vähentäminen lienee monella paikallaan sekä kevennyksen että muunkin terveyden kannalta.
- Monen grillikausi jatkuu kotipihalla, mutta nyt ei käristetä enää makkaraa, vaan kokolihaa, kanaa, kalaa ja mukaan tietenkin kotimaisia kasviksia. Muista ettei mausteita ja yrttejä tarvitse säästellä.
- Kirjaa ylös tunnelmia loman jälkeen. Jos lomakilot ahdistavat, mieti, mitä voisit tehdä toisin ensi lomalla. Voisiko lomalla olla kivaa, vaikka söisi ja joisi vähän vähemmän ja liikkuisi enemmän? Kirjoita itsellesi muistilista ensi lomaa varten.
Vai kevennyitkö?
Kuulutko niihin onnellisiin, jotka laihtuvat kesäisin? Joidenkin on vaikeampi hallita syömistä arkisin ja talvella tulee helposti käperryttyä peiton alle syömään suklaata. Sen sijaan kesällä on aikaa keskittyä syömiseen ja ruuan laatuun ja liikkua ulkona. Jos kuulut tähän porukkaan, yritä miettiä, miten voisit säilyttää keveät tavat myös loman jälkeen. Mieti ja kirjaa ylös asioita, joita haluat jatkaa arjen ja työn alettua.
Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti
Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015
Alkoholi - juhlakauden salakavala lihottaja
Alkoholi kerryttää kiloja usein salakavalasti ja vaikuttaa terveyteen monella tavalla. Keventäjän kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja tiedostaa juomien sisältämät energiamäärät. Monen vapaa-aikaan ja juhlaan kuuluu alkoholi. Niin uuttavuotta, vappua kuin uutta työpaikkaa juhlistetaan usein lasillisella kuohuvaa....Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan
Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti
Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...