Autojen renkaita huolletaan ja vaihdetaan säännöllisesti. Kävelykilometritkin kuluttavat kenkiä. Jos kengät runko repsahtaa ja kantapää vääntyy ”linttaan”, on aika suunnata urheilukauppaan tai tavaratalojen liikuntaosastolle. Useimmista liikuntajalkinemerkeistä löytyy erityisesti kävelyyn tehtyjä malleja. Juoksulenkkareissa on huomioitu päkiän osuminen juoksuaskeleessa ensimmäisenä maahan. Kävelyssä kantapää osuu ensiksi maahan, joten iskunvaimennus on suunniteltu kantapäähän.
Kengän tehtävänä on suojata jalkaa, vaikka alun perin jalka on tehty kestämään kulkemista ilman kenkääkin. Paljain jaloin kulkeminen kehittää jalkaterän lihaksistoa, joten nurmikolla tai rantahietikolla on mukava kävellä ns. ulkoilutossuilla, joita edustavat muun muassa Feelmax-tossut. Kuntoilukävelijä arvostaa kengässä kuitenkin myös tukiominaisuuksia, jolloin pitkätkin kävelyt sujuvat rullaavasti. Maastossa ja erilaisissa sääolosuhteissa hyötyä on kenkien kosteutta hylkivistä ominaisuuksista, joita edustavat mm. Coretex- kalvolla päällystetyt kengät.
Tukea askeleeseen
Kävelykenkä on sivusuunnassa jalkaa tukeva. Jos oma jalka on jämäkkä ja liikkumaan tottunut, ei kävelykengän jäykkyys ole tärkein valintakriteeri. Mutta jos oma jalka on tottumaton kävelemään, kantapää antaa sisäänpäin periksi askeleessa, polvi-tai selkäongelmia ilmenee tai jalkaterän ryhti on lysähtänyt, kannattaa valita tukeva kävelykenkä. Kävellessä askel rullaa ja päkiällä ponnistetaan seuraavaan askeleeseen. Kävelykengät tulee siis kuitenkin pitkittäissuunnassa taittua päkiän alla. Vaelluskengät ovat tässä suhteessa liiankin jäykkiä, eikä kuntoilukilometrit taitu niillä joustavasti.
Monien tavaratalojen urheiluosastoilla ja urheilukaupoissa on jalkaterän painopisteitä analysoiva mittari, jolla seisoessa piirtyy tietokoneruudulle oman jalan painopistealueet. Tulosten perusteella suositellaan jopa erilaisia pohjallisia. Täytyy kuitenkin muistaa, että jos omassa askelluksessa on haasteita, kipuja tai rasitusvammoja syntyy helposti, kannattaa hakeutua alaraajojen toimintaan erikoistuneen fysioterapeutin tai jalkaterapeutin vastaanotolle, esim. Askelklinikalle. Varsinaiset tukipohjalliset mitoitetaan aina omalle jalalle ja urheilukaupoista saatavat pohjalliset eivät vastaa näitä asiantuntijan tekemiä kävelyn helpottajia.
Keinuvat kengät
Jalkaterän toimintaa luontaisilla, joustavilla alustoilla mallintavat ns. Masai- kengät lupaavat mainoksissa helpotusta selkä-, ja polvivaivoihin, lisätehoa kävelyyn ja luonnonmukaista kävelytyyliä. Nämä MBT- kenkien tuotemerkillä myynnissä olevat kengät on muotoiltu pohjasta ”keinulautamaiseksi”. Kenkä siis ”keinahtaa” seuraavaan askeleeseen. Päkiätyöntövaihe jää näillä kengillä pois askelsyklistä, joten askel tuntuukin rullaavammalta. MBT- kengät saattavat helpottaa kävelyä, jos on taipumusta ns.vaivaisenluuongelmaan, isovarpaan nivelissä, polvissa, sääressä tai alaselässä on ongelmia.
Lisätehoa ei keinuvista kengistä saa lihasten toiminnan tasolla. Tasapainon ylläpitäminen voi alussa saada uusia haasteita ja koko kehon liikeketju herää. Mutta jos kävely tuntuu mukavammalta ja helpommalta, motivoivat MBT- kengät ehkä helpommin liikkeelle. Kenkiä on kuitenkin parasta ensin kokeilla, sillä kävelyn tekniikka hieman muuttuu. Osalla selkä-ja polvivaivat helpottuvat, osalla taas ärtyvät. MBT-kengät toimivat parhaimmillaan kakkoskenkinä, jolloin niitä voi pitää osan päivää tai pikkuhiljaa totutellen.
Muutamat kävelykenkämerkit markkinoivat tehokkuutta lisätyillä tasapainoelementeillä kengän pohjissa. Paikallaan seistessä tällaiset kengät aktivoivat hieman jalkateriä, nilkkoja ja vartalon syviä lihaksia. Kävelyssä ei teho kuitenkaan suurissa määrin näilläkään nouse, vaikkakin tasapainoilun lisääntyminen saattaa haastaa hermostollisen systeemin hieman enemmän. Lisäteho ei kalorimäärissä ole merkittävä. Tehokkaampaa on edelleenkin kävellä useammin, pidempään ja rivakammin.
Kävelykenkien valinnassa huomioitavaa:
- Suuntaa kenkäostoksille iltapäivällä tai illalla, sillä iltaa myöten jalat hieman ”turpoavat”
- Valitse kengät kävelyyn ja juoksuun erikseen
- Huomioi kenkien kuluminen ja vaihda kengät viimeistään 1000 kilometrin askelluksen jälkeen
- Jätä kenkien kärkiin 1,5 cm liikkumisvara
- Kävelykenkä on sivusuunnassa tukeva, mutta pitkittäissuunnassa joustaa päkiän kohdalta
- Kävelykengän pohjassa iskua vaimentava jousto erityisesti kantapäässä
- Valitse oman jalan lestille sopivat kengät; useimmissa merkeissä löytyy sekä kapeita että leveitä lestejä
- Jalkaterän, polvien, lonkkien tai selän ongelmissa kysy neuvoa kenkien valinnassa asiantuntijalta
- MBT- kengät helpottavat päkiätyöntöä ja sopivat erityisesti jos säären etuosassa, pohkeessa tai alaselässä on ongelmia. Lisätehoa keinuvista kengistä ei suuressa määrin saa.
- Saumattomat ja kosteutta kestävät sukat kuuluvat pitkän matkan kävelijän varustuksiin
Teksti: Sirpa Arvonen