Keventäjä kysyy:
Hei! Käyttämäni suolamäärä ylittää suositukset jatkuvasti, vaikka pyrin välttämään esimerkiksi valmisruokia. Mistä tämä voi johtua? Onko suolan määrällä merkitystä painonhallinnalle? Olisiko erikoissuolasta kuten Himalajan ruususuolasta hyötyä liikakäyttöön?
Keventäjien ruoka-asiantuntija Krista Niiniharju vastaa:
Monet ovat sitä mieltä, etteivät he oikeastaan käytä paljon suolaa, mutta suomalaiset saavat silti lähes kaksinkertaisesti suolaa enimmäissuositukseen (5 g = teelusikallinen/vrk) verrattuna. Tämä johtuu siitä, että monet peruselintarvikkeet, kuten leipä, leikkeleet ja juusto sekä valmisruuat ovat suolaa täynnä. Jopa maito sisältää suolaa!
Suola itsessään ei lihota, mutta se kerää elimistöön nestettä. Suolaisen aterian jälkeen vatsa on kuin turpea pallo ja puntari näyttää helposti turvonneita lukuja. Terveyden kannalta liiallinen suolan saanti on haitallista, sillä se nostaa verenpainetta ja lisää siten sydän- ja verisuonitautien riskiä. Me tarvitsemme suolan sisältämää natriumia, mutta teelusikallinen suolaa on riittävä määrä päivässä. Peruselintarvikkeiden sisältämän suolan takia määrä tulee todella helposti täyteen ilman suolalisäystäkin (tai valmisruokien käyttöä).
Päivittäistä suolan saantia saa karsittua vaihtamalla runsas- tai normaalisuolaiset elintarvikkeet vähäsuolaisiksi. Erilaiset mineraalisuolat ovat pöytäsuolaksi suositeltava vaihtoehto, sillä näissä ruokasuolan sisältämää natriumia on korvattu toisilla mineraaleilla, esimerkiksi kaliumilla ja magnesiumilla. Annostelussa on kuitenkin oltava tarkkana, sillä mineraalisuolan hyöty häviää, jos sitä sirottelee löysemmällä ranteella kuin tavallista suolaa.
Suolaa voi vähentää myös sormisuolan avulla. Sormisuolassa on sama määrä natriumia kuin halvassa jodisuolassa, mutta hinnan, maun ja ruoanvalmistustekniikan takia sormisuolaa tulee käytettyä vähemmän. Suu havaitsee pintasuolan helpommin kuin ruoanvalmistuksessa lisätyn suolan. Lisää siis suola vasta valmiiseen ruokaan.
Tarkista, että tuote sisältää suolaa KORKEINTAAN:
Täyslihavalmisteet 1,7 %
Makkarat 1,5 %
Juusto 1,0 %
Kalavalmisteet 1,0 %
Näkkileivät, hapankorput 1,2 %
Muu leipä 0,7 %
Murot ja –hiutaleet 1,0 %
Laatikkoruuat 0,5 %
Keitot ja liemet 0,5 %
Valmisateriat ja kastikkeet 0,7 %
Muista myös, ettei tuotteessa aina ilmaista suolan määrää, vaan joskus natriumin määrä. Kyseessä on kaksi eri asiaa. Suolan määrä saadaan, kun natriumin määrä kerrotaan 2,5:llä.