Poista pöhötys – Turvotuksen poisto onnistuu näillä vinkeillä

Mikä meitä pöhöttää?

Suola

Suola sotkee verisuonten ja soluvälitilan osmoottisen tasapainon: kun natriumpitoisuus verisuonissa nousee, myös natriumia alkaa tihkua soluvälinesteeseen, mikä entisestään kiihdyttää nesteen karkaamista verisuonista solunesteeseen.

Erityisen suolattuja herkkuja ovat sipsit, monet juustot, oliivit sekä makkarat. Suolaa on myös joissakin janojuomissa. Tutki tuoteselosteet kauppareissuilla tarkasti välttääksesi liiallista suolan saantia.

Alkoholi

Runsas alkoholinkäyttö sotkee elimistön nestetasapainon. Rankan juhlinnan jälkeen myös naama usein pöhöttää niin, että se näkyy selvästi ulospäin. Elimistöön jää vettä, jolloin virtsamäärä vähenee ja olo saattaa tuntua turvonneelta.

Hormonit

Naisilla turvotukseen vaikuttaa myös hormonien vaihtelu kuukautiskierron aikana: pari päivää ennen kuukautisia rinnat ja vatsa turpoavat ja monella on vaikeuksia myös sormusten ja kenkien kanssa. Hyvä keino kerran kuukaudessa iskevään turvotukseen ja muihin PMS-oireisiin on reipas liikunta.

Lääkkeet

Syyllinen turpeaan oloon voi toisinaan löytyä myös lääkkeistä. Esimerkiksi kalsiumininestäjät, joita käytetään sydän- ja verisuonitautien hoidossa, saattavat aiheuttaa nilkkaturvotusta.

Liikunnan puute

Pitkään paikoilla oleminen aiheuttaa turvotusta etenkin jaloissa. Turvotusta syntyy, kun hiussuonista siirtyy enemmän nestettä ulos ympäröiviin kudoksiin kuin takaisin sisään.

Keinoja pöhötyksen poistamiseen

Juo tarpeeksi vettä

Vettä pitäisi muistaa juoda vähintään 1,5-2 litraa päivässä.

Vältä suolaa, suosi kuituja

Suurin syyllinen turvotukseen on yleensä suola, joten pöhötystä voi koettaa vähentää karsimalla ruokavaliostaan oluen, vissyveden, sipsit, suolakurkut sekä suolaiset lihat ja leikkeleet.

Ummetukseen liittyvä mahan pömpötys on myös tavallista. Silloin on tärkeää lisätä kuidun saantia.  Kuiduilla on myös ehkäisevä vaikutus nesteiden kertymisestä johtuvaan turvotukseen.

Tarkista ateriakoko

Säännölliset elämäntavat ja kiireetön ateriointi auttavat pahimpaan turvotukseen. Ruokailurytmin pitäisi olla säännöllistä ja ruoka-annosten kohtuullisen kokoisia.

Suurikokoiset ja nopeasti syödyt ateriat altistavat turvotukselle. Aterioiden jaksottaminen pienempiin yksiköihin helpottaa sekä paksuolen bakteerien taakkaa että ylävatsan pömpötystä.

Vähennä kahvia ja hiilihapollisia juomia

Kahvi, energiajuomat, ja muut kofeiini- hiilihappopitoiset juomat, siideri sekä oluet voi myös aiheuttaa vatsan pömpötystä. Koeta siis välttää näitä ja suosia vettä janojuomana.

Muista liikunta

Liikunta on todella tehokas keino saada nesteet liikkeelle. Säännöllinen liikunta helpottaa turvotusta, ummetusta ja ärtyvän suolen oireyhtymän oireita. Jo puolen tunnin kävely päivittäin voi olla avuksi turvotuksen ehkäisemisessä.

Harrasta vapaa-ajallasi ahkerasti liikuntaa ja muista liikkua myös työpäivän aikana pois työpisteeltäsi. Jos joudut olosuhteiden pakosta istumaan pitkään ahtaasti paikallasi, niin liikuttele ainakin varpaita, nilkkoja ja käsiä. Käytä matkoilla lentosukkia.

Liikunnan lisäksi muut terveelliset elämäntavat, riittävä lepo ja rentoutuminen kiireen keskellä vaikuttavat turvotuksen vähenemisen lisäksi koko hyvinvointiimme. Ylikilojen pudottaminen vähentää olennaisesti turvotusta.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest