Tällainen ruokavalio laskee kohonnutta verenpainetta

Tutkimusten mukaan ehdottomasti yleisin syy korkeaan verenpaineeseen on kulutukseen nähden liiallinen energiansaanti ja sen aiheuttama ylipaino. Lisäksi verenpainetta voi nostaa muun muassa suolan ja alkoholin runsas käyttö.

Painonpudotus, ruokavaliohoito, säännöllisen päivittäisen liikunnan aloittaminen, alkoholin käytön rajoittaminen sekä tupakoinnin lopettaminen ovat lievästi kohonneen verenpaineen ensimmäisiä hoitokeinoja. Jos elämäntapamuutoksista tulee pysyviä, ne saattava auttaa verenpaineongelmiin eikä lääkitystä välttämättä tarvita.

Korkeasta verenpaineesta kärsivän kannattaa pitää huolta, että hän saa ravinnostaan riittävästi suojaavia ravintoaineina kuten kaliumia, proteiinia, D-vitamiinia ja monityydyttymättömiä rasvahappoja. Niiden riittävän saamisen voi varmistaa nauttimalla päivittäin paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä, täysjyväviljaa sekä vähärasvaisia D-vitaminoituja maitovalmisteita.

Myös liikunnasta on tutkitusti sydän- ja verenkiertoelimistölle huomattavaa hyötyä. Se on merkittävä tekijä kohonneen verenpaineen ehkäisyssä ja hoidossa.

Näin syömällä huolehdit verenpaineestasi

Vähennä suolaa

Päivittäinen suolansaatisuositus on 5 gramma, mutta suurin osa suomalaisista ylittää tämän reippaasti. Suolan vähentäminen n laskee verenpainetta, joten pidä huolta siitä, ettet syö liikaa suolaa. Kiinnitä huomiota myös piilosuolan määrään: suurin osa saamastamme suolasta on peräisin elintarvikkeisiin kuten leipään, lihavalmisteisiin, rasvoihin ja meijerituotteisiin lisätystä natriumista.

Varmista kaliumin saantisi

Samanaikainen suolan rajoittaminen ja kaliumin lisääminen on tehokkaampaa kuin kumpikaan yksin. Kaliumia saadaan erityisesti kasvikunnan tuotteista. Niitä kannattaakin nauttia vähintään 500 grammaa päivässä. Silloin kaliumia tulee tarpeeksi ja myös kuidun määrä pysyy hyvänä.

Nauti kalaa viikottain

Säännöllinen ja runsas kalan syönti tai kalaöljyn saanti laskee verenpainetta. Kalaa kannattaisikin syödä noin pari kertaa viikossa sen hyvien terveysvaikutusten vuoksi.

Sen sijaan kannattaa välttää syömästä suuria määriä punaista lihaa.

Tumma suklaa voi tuoda pienen avun

Eräiden tutkimusten mukaan kaakao ja tumma suklaa laskevat verenpainetta. Vaikutus on vähäinen, mutta voi suoda pienen avun muiden toimien tueksi.

Tumman kaakaon juominen voi tehdä verenpaineelle hyvää, mutta runsas tummalla suklaalla herkuttelu saattaa nostaa turhaan painoa. Muista pysyä kohtuudessa!

Pudota ylikiloja

Painonhallinta on olennainen osa verenpaineen hoitoa ja ehkäisemistä. Ylipaino lisää korkean verenpaineen riskiä. Pysyvällä painonpudotuksella on positiivisia vaikutuksia verenpaineeseen ja jo 10 kilon tiputus voi olla avuksi.

Vältä salmiakkia

Joillakin ihmisillä lakritsi ja salmiakki kohottavat verenpainetta. Joskus todella runsas salmiakin syönti voi yksin selittää kohonneen verenpaineen ilmaantumisen. Salmiakki ja lakritsi eivät kuitenkaan vaikuta kaikkien verenpaineeseen, mutta kannattaa olla tarkkana, kuinka paljon niillä herkuttelet.

Unohda alkoholi

Alkoholin suurkuluttajilla esiintyy usein kohonnutta verenpainetta. Säännöllinen alkoholin käyttö nostaa verenpainetta annoksen mukaisesti.

Vaikka pienillä alkoholimäärillä voi olla positiivisia vaikutuksia sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin, on runsaasta alkoholin käytöstä aina haittaa verenpaineelle. Jos verenpaineesi on korkea, vältä alkoholia tai pidä ainakin huolta siitä, että pysyt kohtuudessa sitä nauttiessasi.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest