Lihaskuntoa mittaavissa testeissä heikosti menestyvät kuolevat muun muassa sydäntauteihin ja itsemurhiin muita todennäköisemmin, British Medical Journalissa julkaistut tulokset osoittavat.
Lihasten heikkous on liitetty kuolleisuuteen aiemminkin, mutta tätä ennen yhteyttä ei ole havaittu nuorilla. Onkin mahdollista, että nuorten lihasten voimistaminen ja kunnon kohottaminen ehkäisisi monia ennenaikaisia kuolemia.
Ruotsalaisten tutkimus perustuu yli miljoonan 16–19-vuotiaan ruotsalaispojan- ja -miehen lihasvoimatesteihin. Testien jälkeen heitä seurattiin pisimmillään 34 vuoden ajan. Seurannan aikana 26 000 osallistujaa kuoli.
Kun tutkijat yhdistivät tiedot kuolleisuudesta lihasvoimaa mittaavien testien tuloksiin, he havaitsivat kuolleisuuden suurimmaksi ryhmässä, jonka lihaskunto oli heikoin tutkimuksen alkaessa. Parhaiten lihastesteissä pärjänneiden riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin tai muihin syihin oli heihin verrattuna noin 20–30 prosenttia pienempi riippumatta mahdollisesta ylipainosta tai korkeasta verenpaineesta.
Vahvimmat osallistujat tekivät myös noin 20–30 prosenttia vähemmän itsemurhia, minkä lisäksi heillä oli selvästi vähemmän mielenterveysongelmia kuin heikoimmilla. Tutkijat pitävät tämän perusteella mahdollisena, että heikko fyysinen kunto altistaa mielenterveysongelmille ja sitä kautta itsemurhille, mutta yhtä hyvin yhteys voi kulkea toiseen suuntaan. Mielenterveyden sairaudet usein johtavat fyysiseen passiivisuuteen, mikä voi selittää monia terveysriskejä.
Käytännössä tulokset tarkoittavat, että joka vuosi sadastatuhannesta heikkolihaksisesta miehestä keskimäärin 122 menehtyi, kun vahvimmista menehtyi keskimäärin 87. Yleisin kuolinsyy tutkimuksessa oli itsemurha, mikä on tyypillistä tässä ikäryhmässä.
Uutispalvelu Duodecim
Julkaistu 28.11.2012. Copyright Duodecim 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleenjulkaisu ja edelleen leivttäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.