Tiesitkö? Lihominen voi saada kehosi tulehdustilaan

Moni aloitteleva keventäjä on seuraavassa tilanteessa: kroppaan on kertynyt reippaasti rasvaa ja liikunta on jäänyt väliin vuosiksi, joskus vuosikymmeniksi. Lisäksi rasvaa on kertynyt yleensä kohtalaisen runsaasti keskivartalon alueelle. Silloin elimistössä todennäköisesti jyllää terveydelle hyvin haitallinen matala-asteinen tulehdus. Mistä on kyse ja mitä asialle voi tehdä?

Tulehdusreaktio on luontainen osa ihmisen elimistön toimintaa. Normaalitilanteessa se on osa immuunipuolustusta ja auttaa elimistöä suojautumaan esimerkiksi taudinaiheuttajilta. Mutta tilanne muuttuu, jos liikunta jää vähiin ja painoa kertyy reippaammin lisää. Silloin rasvakudos alkaa erittää sytokiinejä ja muita tulehdustekijöitä. Tämä johtuu ainakin osittain rasvakudoksen heikosta hapensaannista. Tulehdusta ruokkii erityisesti vatsaonteloon kertyvä sisäelinrasva.

Kehoon muodostuu jatkuva, matala-asteinen tulehdustila. Tämä tulehdustila on yhdistettävissä moniin ikäviin asioihin. Se näyttää lisäävän esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien, tyypin II diabeteksen, lihasmassahävikin, syövän, masennuksen ja Alzheimerin taudin riskiä. Asialle siis kannattaa tehdä jotain.

Pudota painoa tai liiku – tee mieluiten molemmat

Painonpudotus hillitsee tulehdusta. Samoin pelkkä liikunta näyttää tekevän niin, vaikka paino ei merkittävästi putoaisikaan.

Liikunta lisää rasvakudoksen verenkiertoa ja saa sekä rasvasolut että lihassolut erittämään enemmän tulehdusta hillitseviä tekijöitä. Näin tulehdustila vähenee ja terveysriskit pienevät. Paras vaihtoehto on yhdistää molemmat. Vaikutukset ovat tehokkaammat, sillä ruokavalio auttaa vähentämään rasvaa pelkkää liikuntaa tehokkaammin ja liikunta puolestaan tehostaa edelleen tulehdusta hillitseviä mekanismeja elimistössä.

Millainen treeni toimii?

Sekä aerobinen treeni että kuntosaliharjoittelu toimivat tulehduksen hillitsemisessä. Viimeaikainen tutkimusnäyttö viittaa siihen, että näiden treenitapojen yhdistäminen saattaa tuoda parhaat mahdolliset edut.

Tämä sopii hyvin yhteen keventämistä parhaiten tukevan harjoittelun kanssa: Monipuolisella kestävyys- ja lihaskuntoharjoittelulla kohotat kuntoa monipuolisesti ja lihaskuntotreenin kautta ehkäiset lihasmassahävikin, sillä ilman sitä pudotetusta painosta on noin 20% lihaskudosta. 2-3 kestävyysharjoitusta eri tehoalueilla (peruskestävyys ja vauhtiliikunta) ja 1-2 lihaskuntoharjoitusta viikossa (mieluiten koko keho kerralla, 1-3 kpl 8-12 toiston sarjoja per lihasryhmä) on keventäjälle loistava lähtökohta niin painonpudotuksen tukemiseen kuin tulehduksen hillitsemiseen.

Lähteet:

You ym. 2013. Effects of exercise training on chronic inflammation in obesity. Sports Medicine. 43:243-256.

Balducci ym. 2010. Anti-inflammatory effect of exercise training in subjects with type 2 diabetes and metabolic syndrome is dependent on exercise modalities on independent of weight loss. Nutr metab cardiovasc dis. 20(8)608-617.

Painoa on kertynyt reippaasti, liikunta on jäänyt väliin vuosiksi ja erityisesti keskivartalo on kerännyt rasvaa. Kuulostaako tutulta? Elimistössäsi jyllää todennäköisesti terveydelle haitallinen matala-asteinen tulehdus.

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Näin tehostat aineenvaihduntaasi

    Piristämällä aineenvaihduntaasi kulutat päivittäin jopa satoja kaloreita enemmän – ilman liikuntamäärän lisäämistä! Juttusarjan ensimmäisessä osassa kävimme läpi, mitä aineenvaihdunnalla tarkoitetaan ja miten se vaikuttaa laihtumisessa ja painonhallintaan. Tässä artikkelissa kerrataan käytännön keinot aineenvaihdunnan tehostamiseen harjoittelulla....
  • Aineenvaihdunnan tehostaminen – Helpoin tapa laihtua ja pysyä hoikkana

    Vaikka usein toisin luullaan, tuntikausien treenaaminen ja syömisen vähentäminen linnunannoksiin eivät ole oikotie laihtumiseen, kiinteytymiseen ja hoikkana pysymiseen, vaan avainasia on aineenvaihdunnan tehostaminen. Laihdutus tuppaa aina hidastamaan ihmisen aineenvaihduntaa, mutta halutessasi voit pistää hanttiin –...
  • Treenitauko kesälomalla – Mitä kehollesi tapahtui?

    Jäikö liikunta kesäloman aikana vähemmälle? Älä huoli, sillä mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut. Loman jälkeen on tärkeää, että palaat nopeasti liikunnan parin sen sijaan, että jäisit märehtimään pientä treenirepsahdusta. Tuliko kesälomalla otettua rennosti? Grilliruoka maistui,...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest