Painonnousun syiksi on lueteltu makuaistin paranemista, ruoan maistumisen myötä (huomaamatta) lisääntyvää syömistä, tupakan korvaamista ruoalla ja energiankulutuksen vähenemistä (tupakointihan nostaa energiankulutusta hieman, mikä on merkki siitä, että se on muutenkin elimistöä kuluttavaa). Jotkut ovat katkeria, kun heillä paino on noussut huomattavasti yli tuon keskiarvoisen pari kiloa. On kuitenkin arvioitu, että jotta elimistölle tulisi samanlainen taakka kuin tupakoinnin jatkamisesta, painon pitäisi nousta 40 kg!! Sauhuttelun lopettaminen on siis selvästi hyödyksi, vaikka paino nousisikin.
Suomen Sydänliitto on potilasoppaassaan listannut raakoja totuuksia tupakoinnista:
Noin miljoona suomalaista tupakoi päivittäin.
Tupakoija käyttää päivässä noin 2 tuntia tupakointiin.
Tupakan takia kuolee Suomessa noin 5 000 ihmistä vuodessa.
Tupakointi nostaa sydäninfarktin riskin viisinkertaiseksi (500 %). Se myös lisää äkkikuolemia, kammiovärinäalttiutta, muita rytmihäiriöitä, verenpainetta, aivohalvauksia ja aiheuttaa lukuisan joukon muita ongelmia, mm. impotenssia
Tupakointi maksaa yhteiskunnalle 10–15 miljardia markkaa vuodessa.
60 % kaikista tupakoivista haluaisi lopettaa.
Nuorten, erityisesti nuorten naisten tupakointi painonhallinnan nimissä on erityisen huolestuttava trendi. Siihen liittyy muitakin epäterveellisiä keinoja ja runsaasti laihduttelua. Lääkäri Suoma Saarni tutki suuressa suomalaisessa kaksostutkimuksessa 16-25 –vuotiaiden nuorten tupakointia, ja havaitsi yllättäen, että kaikkein eniten lihoivat ne, jotka tupakoivat eniten. Tupakoinnin jatkamiselle ei siis näytä minkään tutkimusten valossa olevan perusteita.
Käytännön lääkärinä sairaalassa näkemäni tupakoinnin pitkäaikaisvaikutukset huolestuttavat minua vieläkin enemmän kuin edellä mainitut lihavuuspohdinnat. Keuhkosyöpä, yleisesti pelätyin sairausmuoto ei kuitenkaan välttämättä ole se pahin vaihtoehto. Lakonisesti sanottuna, se tappaa yleensä nopeasti eikä jätä sairastajaansa kitumaan. Kaikista keuhkosyöpäpotilaista on elossa 5 vuoden kuluttua noin 10 %.
Ikävämmän ongelman aiheuttaa keuhkoahtaumatauti (COPD). Sen miltei ainoa syy on tupakointi. Sairastuneista enemmän kuin yhdeksän kymmenestä on tupakoijia. Tauti hiipii hitaasti, jolloin tupakoitsija tottuu COPDn tyypillisiin oireisiin, (tupakka)yskään, rasitushengenahdistukseen ja limannousuun. Viimevaiheen COPD-potilaalla hengeahdistuksen ja tukehtumisen tunne on piinaava, kiduttava ja sairaalassa annettavin lääkkein ja hengityksen konehoidoinkaan vaikeasti hallittava. Tässä tilassa tapaamani potilaat ovat monesti hartaasti toivoneet, että eivät olisi koskaan aloittaneet tupakointia.
Näiden perusteluiden myötä tsemppiä kaikille tupakoinnin lopettamiseen. Otetaan se uudeksi keventämisen ja terveellisemmän elämän tavoittelun osa-alueeksi!
Mikael Fogerholm, ravitsemustieteen professori, ETT
Mikael Fogelhom on Suomen tunnetuimpia ravitsemuksen asiantuntijoita. Hän on Helsingin Yliopiston ravitsemustieteen professuurin ohella aktiivinen yhteiskunnallinen ravitsemusvaikuttaja. Mikael harrastaa kestävyysliikuntaa ja pianonsoittoa. Mikael toimi Keventäjien asiantuntijana vuosina 2006-2015.
Kaamos ja kilot: Miten pimeä aika vaikuttaa painonhallintaan ja mielialaan?
Alkutalven pimeys voi olla joillekin painonhallinnan kannalta vaikeaa aikaa. Liika syöminen ja lihominen voikin joskus olla seurausta kaamosmasennuksesta tai -väsymyksestä. Mutta yhtä hyvin kyse voi olla elintavoista, joita vain on niin vaikea pitää terveellisinä, kun...Nukkumalla paino hallintaan?
Nukkuessa ei kulu paljon energiaa, joten runsaan nukkumisen luulisi edistävän lihavuutta – eikö tämä ole ihan luonnollista? Asia onkin päinvastoin, sillä univaje saa syömään enemmän. Tutkimukset kertovat ihan kummia: etenkin lapsilla, nuorilla ja työikäisillä vähiten...Raskaus ja imetys – avoin ikkuna uusille elintavoille
Raskauden ja imetyksen aikana ei laihduteta, mutta terveistä elämäntavoista on silti syytä pitää huolta. Jopa noin puolella lihavista naisista lihavuus on alkanut raskauksista, joten syytäkin elämäntapojen tarkkailuun on. Raskaus ja imetys ovat elämänvaiheita, jolloin kiinnostus...