Tupakka auttaa painonhallinnassa – totta vai tarua?

Usein ihmiset saattavat haaveilla tupakoinnin lopettamisesta, mutta pelkäävät, että tupakoinnin lopettaminen lihottaa. Tutkimusten mukaan paino nouseekin miehillä melkein kolme ja naisilla melkein neljä kiloa vuoden sisällä tupakoinnin lopettamisesta.

Miksi paino monilla nousee lopettamisen jälkeen?

–Painonnousu ei johdu tupakoinnin lopettamisesta itsestään, vaan elintapojen muutoksesta. Tupakoitsija on tottunut saamaan mielihyvää siitä, että käsi vie tupakkaa suuhun, joten tupakka korvataan usein napostelulla. Toinen syy on myös se, että ruoka alkaa maistua paremmalta, joten sitä syödään mielellään enemmän, sanoo synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Teija Alanko. Myös perusaineenvaihdunta vähenee tupakoinnin loppuessa hieman, mutta tämän vaikutus on vain noin 70 kcal vuorokaudessa eli keskikokoisen omenan verran.

Tupakanpoltto on kuitenkin vaarallinen painonhallinnan väline. Tupakan aiheuttama nikotiiniriippuvuus on muiden aineriippuvuuksien, kuten huumeriippuvuuden kaltaista. Naisilla on vielä miehiä suurempi riski sairastua useisiin tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Vakavien sairauksien lisäksi tupakoitsijat kärsivät muita useammin muun muassa keskivartalolihavuudesta ja selluliitista.

–”Tupakoidessa keuhkojen hengityskapasiteetti heikkenee ja limantuotanto keuhkoissa lisääntyy. Tupakoitsijat harvemmin harrastavat aerobista liikuntaa, joka olisi hyvä nimenomaan painonhallinnan kannalta”, Alanko sanoo.

Keuhkot alkavat kuitenkin puhdistua limasta ja muista tupakoinnin aiheuttamista jätteistä jo vuorokauden kuluttua lopettamisesta. Verenkiertokin parantuu jo ensimmäisten viikkojen kuluttua, jolloin käveleminen ja juokseminen on helpompaa.

Apua lopettamiseen

Moni kaipaa apua tupakoinnin lopettamiseen, ja silloin kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Lääkärin tehtävänä on tunnistaa potilaan tupakointi ja nikotiiniriippuvuus sekä auttaa ja kannustaa häntä vieroituksessa.

–”Kysyn aina uusilta potilailtani, polttavatko he tupakkaa, ja jos, niin haluavatko lopettaa. Se voi olla ratkaiseva tekijä, että ammattilainen kysyy asiasta suoraan ja kertoo erilaisista mahdollisuuksista. Apua voi saada esimerkiksi lääkehoidosta, nikotiinilaastareista tai vieroitusryhmistä”, sanoo Alanko.

Kuinka sitten estää ylimääräisiä kiloja kertymästä? ”Säännöllisillä ruoka-ajoilla, tavallisella kotiruoalla ja liikunnalla pääsee jo pitkälle, ja tupakoinnin lopettaminen onnistuu ilman ylimääräisiä kiloja. Liikunnankaan ei tarvitse olla mitään hikijumppaa, vaan puolen tunnin reipas kävelylenkki päivässä riittää”, Alanko muistuttaa. Painonlisäys myös useimmiten tasaantuu itsestään ja tupakoinnin lopettamisen terveyshyödyt ovat joka tapauksessa suuremmat kuin muutaman kilon kerääntymisestä syntyvä haitta.

Tupakoinnin lopettaminen vaatii keskimäärin 3-–4 yritystä eli repsahtaminen ei ole merkki lopettamisen lopullisesta epäonnistumisesta. –Tärkein asia on kuitenkin sisäinen motivaatio ja se, että löytää tupakoinnin tilalle esimerkiksi uuden, mukavan harrastuksen. ”Eräs potilaani, joka oli polttanut jo pitkään askin päivässä, lopetti tupakoinnin yhdessä puolisonsa kanssa. He laittoivat sivuun joka päivä yhden askin hinnan, ja lähtivät vuoden kuluttua näillä rahoilla lomalle Brasiliaan”, kertoo Alanko.

Lähteet

Käypä hoito

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest