Syyt verenpaineen nousuun ovat yleensä:
- Tupakointi
- Lihavuus, etenkin vyötärölle kertyvä liikapaino. Yli 15 kiloa ylipainoisten keskuudessa kohonnut verenpaine on kolme kertaa yleisempää kuin normaalipaineisten keskuudessa.
- Runsas suolan käyttö. Ruokasuola on natriumkloridia, jonka osista natrium vaikuttaa verenpaineeseen.
- Lakritsituotteiden runsas käyttö.
- Vähäinen liikunta
- Tulehduskipulääkkeiden runsas käyttö (tulehduskipulääkkeet ovat yleisimpiä särkylääkkeitä, esimerkiksi ibuprofeeni ja naprokseeni)
- Hormonien käyttö (ehkäisypillerit, vaihdevuosien hormonihoito)
- Alkoholin runsas käyttö
- Stressi
- Alle 5 % tapauksista on jonkin muun sairauden aiheuttama verenpaineen nousu.
Verenpaineen lääkkeetön hoito
- Liikapainoisilla painon pudottaminen 4–8 % (satakiloisella 4–8 kiloa) vähentää sekä ylä- että alapainetta 3–4 ”pykälää” (elohopeamillimetriä, mmHg). Painonhallinnassa puhutaan usein kasvisten lisäämisestä. Kasvikset sisältävät myös paljon kaliumia, joka on myös tärkeä osa verenpaineen hoitoa. Päivittäin runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja, yhteensä 500 g.
- Suolan käyttöä tulisi vähentää. Suositus on että päivässä tulee korkeintaan 5 g suolaa. Suurin osa (n. 80 %) suolasta tulee valmisruuasta, joukkoruokailuista, leivästä, leikkeleistä ym. Vain pieni osa tulee kotona valmistetusta ruuasta, siksi suolan vähentäminen voi olla haastavaa.
- Lakritsituotteet voivat nostaa verenpainetta joillakin henkilöillä hyvin merkittävästi. Olisikin syytä välttää lakun syömistä suurina määrinä.
- Liikunta on lääkettä verenpaineeseen ja säännöllisellä liikunnalla voidaan laskea sekä ylä- että alapainetta 4 yksikköä. Jo 30 min päivässä riittää, mutta jos olet liikkunut hyvin vähän, aloita pikkuhiljaa lisäämällä.
- Jos tupakoit, tärkein terveystekosi on lopettaa. Apteekista ja lääkäriltä saat apukeinoja lopettamiseen. Se ei ole helppoa, mutta palkinnoksi saat taatusti lisää hyvinvointia.
- Alkoholia voi edelleen käyttää, mutta kohtuudella. Runsas alkoholin käyttö nostaa verenpainetta, muiden terveyshaittojen lisäksi.
- Kalaöljyjen vaikutuksesta verenpaineen laskuun on jonkin verran näyttöä, joten kalaa 2-3 kertaa viikossa auttaa tähänkin vaivaan.
Anette Palssa, laillistettu ravitsemusterapeutti
Anette Palssa on laillistettu ravitsemusterapeutti ja monille suomalaisille mediasta tuttu kasvo. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ravitsemuksesta ja toiminut asiantuntijana erilaisissa tehtävissä. Anette toimi Keventäjien ravitsemusasiantuntijana vuosina 2006-2015
Alkoholi - juhlakauden salakavala lihottaja
Alkoholi kerryttää kiloja usein salakavalasti ja vaikuttaa terveyteen monella tavalla. Keventäjän kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja tiedostaa juomien sisältämät energiamäärät. Monen vapaa-aikaan ja juhlaan kuuluu alkoholi. Niin uuttavuotta, vappua kuin uutta työpaikkaa juhlistetaan usein lasillisella kuohuvaa....Terveellinen ruokavalio on vastustuskyvyn perusta – näin syömällä taistelet flunssaa vastaan
Tavallisen flunssan lisäksi myös influenssat kaatavat tällä hetkellä porukkaa petiin. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan vinkeillä voit välttää sairastumisen. Käsien pesu lienee se yleisin ja helpoin keino, mutta useimmat miettivät myös, millaisella ruokavaliolla voisi vastustaa taudin aiheuttajaa....Rasvaa vähän, mutta laadukkaasti
Rasva puhuttaa paljon ja monet meistä tietävätkin jo, millaista rasvaa elimistö tarvitsee ja millainen rasva on terveellistä. Aika usein kuitenkin levite jätetään pois leivän päältä, kun halutaan keventää ruokavaliota. Tarvitsemme rasvaa energiantuotantoon, rasvaliukoisten vitamiinien turvaamiseksi...