Miksi ruoka-ajat on kuitenkin niin vaikea pitää säännöllisinä? Useilla asiakkaillani niin ravintovalmennuksissa, kuin Keventäjissäkin, jo pelkkä ruokailun säännöllistäminen on saanut painon laskuun.
Aamupala venyy
Aamulla ei ole nälkä, on kiire tai ruokailu jätetään väliin laihtumisen toivossa. Aamupalaa ei kuitenkaan kannattaisi skipata mistään näistä syistä. Kun aamupalalla ja lounaalla syö kunnolla, pysyy nälän tunne loitolla loppupäivän. Kylläisenä teemme myös järkevämpiä valintoja ruokailun suhteen. Mieliteot eivät iltapäivän tai illan tunteina vie niin voimakkaasti mukanaan.
Aamupala kannattaa syödä heti heräämisen jälkeen, kuitenkin viimeistään 1,5 tuntia heräämisestä. Aamiaiselle kannattaa valita myös jotain proteiinipitoista, kuten kananmunaa, luonnonjugurttia tai raejuustoa. En ole jättänyt aamupalaa välistä yli kymmeneen vuoteen, koska olen havainnut, miten voimakkaasti aamupalan syöminen vaikuttaa kehoni nälän – ja kylläisyydensäätelyjärjestelmiin loppupäivän ajan.
Sopivat ateriavälit
On yksilöllistä, mikä on sopiva ateriarytmi itse kullekin. Useimmille suosittelen maksimissaan neljän tunnin ateriavälejä. Tämä saa aikaan sen, ettei verensokeri pääse romahtamaan missään vaiheessa päivää. Olen tavannut ihmisiä, jotka kertovat ”unohtavansa syödä”. Heille olen suositellut aluksi kännykän hälytystä neljän tunnin välein. Keho tottuu rytmiin nopeasti ja luonnollinen nälän tunnekin alkaa kyläillä melko pian kokeilun aloittamisen jälkeen, neljän tunnin välein.
Itselläni sopiva ateriaväli on kolme tuntia. Jos en huomioi nälän tunnetta, vaan siirrän ruokailua, kostautuu tämä myöhemmin. Lisäksi tulen ärtyisäksi.
Liian kevyt lounas on katastrofi
Liian usein olen törmännyt negatiivisiin vaikutuksiin, joita liian kevyellä lounaalla on. Ilta menee syödessä. Makeaa. Pahin tilanne on varmaankin se, että sekä aamupala, että lounas jätetään välistä. Silloin syömisen kontrolli saattaa hävitä täysin ja ruokailu riistäytyy käsistä.
Tasapainoisen lounaan syöminen auttaa loppupäivän ruokavalinnoissa, myös välipalojen suhteen: napostelulle ei tule tarvetta. Napostelun kautta moni saa valtavasti, usein täysin tyhjää energiaa, joka pitkän päälle lihottaa ja myös väsyttää päivän mittaan.
Välipalat ruokavalion kulmakivenä
Omassa ruokavaliossani jokaiseen päivään mahtuu 2-3 välipalaa. Olen panostanut välipalojen koostamiseen jo pidemmän aikaa. Ajattelen välipaloista, että ne on koottava ihan kuten tavallisetkin, isommat ateriat. Välipalasta tulee löytyä kasviksia, hedelmiä tai marjoja, jokin proteiinin lähde ja hyvää rasvaa.
Parhaita ja toimivimpia välipaloja itselläni ovat smoothiet, joihin tulee hedelmiä, marjoja, luonnonjugurttia tai rahkaa sekä pähkinöitä. Toinen lempparivälipala on kaurapuuro kananmunalla tai raejuustolla sekä lisänä marjat. Napostelu ja välipalat kannattaa siis erottaa toisistaan. Välipaloissa ei ole kyse napostelusta, vaan ne ovat tärkeä osa tasapainoista ja säännöllistä syömistä.
Miksi säännöllinen syöminen on niin vaikeaa?
Mikä tekee säännöllisestä syömisestä vaikeaa? Onko se kiire työpaikalla vai jatkuva menossa oleminen? Ehkä kyse on vääristyneistä asenteista: kun jätän tämän ja tämän syömättä, hallitsen painoani paremmin. Vaikka tosiasiassa tällä ajattelulla tekee itselleen karhunpalveluksen. Jos luonnollista näläntunnetta ei säännöllisesti ole, se kannattaa houkutella. Minulla kesti pitkään vaihtaessani opettajan töistä Keventäjille, että lounasnälkä tuli tasan klo 11.05, koska olin tottunut silloin syömään koululounaan. Nykyään pystyn olemaan asian kanssa hieman joustavampi, mutta lounasta en väliin jätä.
Jos mielii pudottaa tai pitää painonsa ennallaan, siinä missä se nyt on, kannattaa liikkeelle lähteä ihan aluksi säännöllisestä ateriarytmistä. Kun haluaa laihtua, kannattaa syödä. Välttämättä muita muutoksia ei edes tarvita. Minä pidän ateriarytmilläni huolta kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistani, mutta samalla myös paino pysyy kurissa.
<3 Anna
P.s. Syön juuri välipalaa: banaania ja pähkinöitä