Liikkeestä valoa kaamokseen

Jo kautta aikojen pimeä vuodenaika on mahdollistanut lepäämisen, puhdetöiden tekemisen ja pirtissä loikoilun. Nykymaailman rytmi elää kuitenkin hektisenä kaikkina vuodenaikoina. Pimeys haastaa työ-, ja vapaa-ajan rytmejä, vaikkakin luontaisesti keholle kaamos voisi olla normaali rauhoittumisen paikka. Rauhoittumisen oireet voivat osalla meistä tuntua haasteellisilta.

Noin prosentti väestöstä kärsii vähävaloisena vuodenaikana toistuvista kaamosmasennusjaksoista. Lisäksi 10–30 prosenttia väestöstä kärsii talvikuukausien aikana lievemmästä kaamosoireilusta, jota kutsutaan kaamosrasitukseksi. Oireet alkavat yleensä lokakuussa ja voimakkaimmillaan ne ovat marras- tammikuussa. Apeus, ahdistuneisuus, väsymys ja ärtyneisyys sekä haluttomuus ovat yleisimpiä oireita.

Kaamos lisää unentarvetta ja fyysinen aktiivisuus helposti vähenee. Vastaavasti ruokahalun kasvu ja etenkin hiilihydraatti- tai tärkkelyspitoisten ruokien lisääntynyt houkutus haastavat painonhallinnan. Kaamosoireita helpottaa tutkitusti valohoito, säännölliset ravintotottumukset sekä liikunta.

Liikunnasta hehkua

Pimeä vuodenaika houkuttelee sohvailemaan ja kääriytymään lämpimään. Kaamosmasennuksen hoidossa liikunta on kuitenkin lääke. Niinpä arjen rytmeihin sopivia liikuntahetkiä kannattaa sisällyttää kynttilänvalossa tunnelmoinnin lomaan.

Säännöllinen liikkuminen ylläpitää energiatasoa, aineenvaihduntaa ja sitä kautta myös tasapainottaa hormonaalista säätelyä. Leppoisan ja mukavaa oloa tuottavan liikunnan on todettu vaikuttavan myös mielialaa sääteleviin hormoneihin. Kehon luonnolliset mielihyvähormonit, endorfiini, serotiini ja oksitosiini lataavat hyvää mieltä.

Valohoidon ja liikunnan yhdistämisestäkin on hyviä kokemuksia. Monissa kuntokeskuksissa pääseekin polkemaan kuntopyörää valolampun loisteessa. Ja miksei kotonakin voisi aamuvirkistyksen hakea valolampun edessä tehdystä kuntopiiristä, joogahetkestä tai venyttelystä. Ja pienikin liikuntatuokio kotiaskareiden lomassa valaisee mieltä, luo uskoa kevään koittamiseen ja vahvistaa kehon omia puolustusmekanismeja talvipöpöjä vastaan.

Happea haukkaamaan

Kaamoskuukausina valoisa aika on lyhyt ja se kannattaisi jotenkin hyödyntää vaikka pieninä ulkoiluhetkinä. Voiko työpäivän lomassa pitää tauon pihalla tai lounastauolla käväistä haukkaamassa hetken happea. Viikonloppuna kannattaisi lähteä ulos liikkumaan päiväsaikaan ja näin saisi ladattua voimavaroja koko viikolle.

Entäs miten saisi itsensä liikkeelle iltasella- vaikkapa kosteuttavassa tihkusateessa? Voisiko pimeän turvin liikkua lempeästi ja nauttia luonnon rauhoittavasta hiljaisuudesta? Kun sisältä kirkkaista valoista katsoo ulos, näyttäytyy piha pimeänä. Mutta kun lähtee ulos, pimeä on usein hämärää ja pehmeää hämyä. Silmä tottuu pimeään ja pikku hiljaa erottaa ympäristön muotoja.

Pimeässä liikkuminen on usein turvallisempaa kuin monet uskovat. Asiattomia liikkujia ei pimeä kiehdo ja ahdistelijatkaan eivät jaksa pimeässä luurailla odottelemassa harvoja ulkoilijoita. Heijastin heilumaan, kosteutta kestävät ulkoiluvarusteet päälle ja kumisaappaat tai liukuesteet jalkaan! Ja löytyykö naapurista, perheestä tai sukulaisista ulkoilutettavia, joiden kanssa voisi yhdessä ihmetellä kimmelteleviä katuvaloja ja kauniita pihalyhtyjä?

Teksti: Sirpa Arvonen

Lähde:

Partonen T: Kaamosmasennus.

Kirjassa; Heiskanen T, Huttunen MO, Tuulari J (Toim); Masennus. Kustannus Oy Duodecim, 2011.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest