Tutkijat selvittelivät hiljattain, miten koettu stressitaso vaikuttaa fyysisen aktiivisuuden määrään. He kävivät läpi 168 asiasta tehtyä tutkimusta ja havaitsivat, että stressi saa erityisesti treenitaipaleensa alussa olevan ihmisen liikkumaan huomattavasti vähemmän. Vain 18,2 prosentissa tapauksista stressi näytti lisäävän liikuntaa. Silloin kyseessä on yleensä kokenut liikkuja, joka käyttää liikuntaa stressinhallintakeinona.
Stressi on yhteydessä myös muihin terveydelle haitallisiin ja keventämistä hidastaviin tapoihin, kuten lisääntyneeseen alkoholinkäyttöön ja ahmimistyyppiseen, suureen kertasyömiseen.
Stressaantuneet kehittyvät hitaammin
Stressi aktivoi kehossamme järjestelmiä, jotka kuluttavat energiavarastoja sen sijasta, että keho palautuisi lepotilassa. Treenin aiheuttama fyysisen kunnon kehittyminen tapahtuu juuri levossa. Jos stressitaso on korkea, hidastuu esimerkiksi lihasvoima palautuminen harjoituksen jälkeen.
Tutkijat vertailivat kahta ryhmää. Toinen ryhmä koki stressitasonsa matalaksi, toinen ryhmä korkeaksi. Tunti tiukan voimatreenin jälkeen vähän stressaantuneen porukan lihasvoimasta yli 60,3 prosenttia oli palautunut. Stressaantuneen porukan voimasta oli palautunut vasta 38,2 prosenttia.
Huomioi stressinhallinta kevennyksessäsi
Säännöllinen liikunta ja melko samankaltainen, tasainen syöminen ilman jatkuvia herkuttelupäiviä tai ahmimis-ilotteluita ennustavat onnistunutta painonpudotusta ja painonhallintaa. Myös treenissä on mukava kehittyä hyvin ja nauttia optimaalisesta kunnon kohoamisesta. Koska stressi näyttää vaikeuttavan näitä kaikkia osa-alueita, on tärkeää, että pyrit vähentämään stressiäsi, jos koet itsesi stressaantuneeksi.
Järjestä aikatauluasi ja mieti prioriteettejasi. Kenties voit nostaa terveyden ja kevennysprojektin korkeammalle jalustalle? Mieti myös esteitä, jotka estävät sinua elämästä stressittömämpää arkea ja pura niitä luovalla ongelmanratkaisulla. Me kaikki törmäämme joskus stressaaviin jaksoihin elämässämme, vaikka tekisimme jatkuvasti edellä mainittuja asioita. Silloin on tärkeää miettiä, voisitko käyttää liikuntaa lievittämään stressiä esimerkiksi punaviinin tai herkkuateria sijasta. Liikunta lieventää tehokkaasti stressiä. Stressaavassa, akuutissa elämäntilanteessa kannattaa valita mieluiten matalatehoinen treeni. Jos pystyt tekemään sen luonnonympäristössä, kuten vaikkapa metsässä, lievittää se stressiäsi entistä tehokkaammin.
Lähteet:
Stults-Kolehmainen ym. 2014. The effects of stress on physical activity. Sports Medicine 44:81-121.
Stults-Kolehmainen ym. 2012. Psychological Stress Impairs Short-Term
Muscular Recovery from Resistance Exercise. Medicine & Science in Sport & Exercise.
Adam ym. 2007. Stress, eating and the reward system. Physio Behav. 91(4):449-458.
Timo haikarainen, liikuntavalmentaja
Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.
Kävely voi triplata kalorikulutuksen – helpot kikat saavat rasvan palamaan!
Kävely on keventäjälle oivallinen liikuntamuoto. Sitä voi tehdä missä vaan ja se on raajoille huomattavasti pehmeämpää kuin juoksu. Kävely on myös mainio energiakuluttaja. Keventäjien liikuntapäiväkirjan lajiosiosta löydät kävelyn ja voit katsoa tavallisen kävelyn energiankulutuksen kohdallasi....Ylläpidä kuntoasi kesän aikana – näin helppoa se on!
Oletko liikkunut talven ja kevään ahkerasti, mutta kesälomien aikana harrastukset jäävät vähemmälle? Ei huolta! Voit ylläpitää saavuttamaasi kuntotasoa yllättävän pienellä vaivalla ja jatkaa sen kohottamista taas syksyn tultua. Lomakaudella kuntosalit jäävät usein unholaan, mutta toisaalta...Pimeä aika on haaste liikuntamotivaatiolle – näin annat tyrmäysiskun kaamokselle!
Olen ollut liikunta-alalla töissä kohta 20 vuotta. Joka ikinen vuosi olen havainnut saman ilmiön. Päivien lyhetessä toden teolla loka-marraskuun vaihteessa, joutuu ihmisten liikuntamotivaatio koetukselle. Jos sinulle käy näin, et takuulla ole yksin. Tässä parhaat vinkkini...