Repsahdus ei pilaa keventäjän joulua

Repsahduksen tai vapaamman syöntijakson aikana kannattaa pitää katse tulevassa, miettiä tämän jakson hyviä puolia ja jatkaa mielellään harjoittelua.

Mitä repsahdus saa aikaan?

Paino pomppaa: Jos ruokavalio menee sikäli rempalleen, että syömistä tulee määrällisesti enemmän ja laatu on heikompaan, paino pomppaa jo parissa päivässä jopa 2–3 kiloa. Tästä ei pidä liikaa stressata. Suurin osa tästä painonnoususta on nestettä.

Tarkasti syövällä ja liikuntaa harrastavalla keventäjällä kehon hiilihydraattivarastot ovat aina hieman vajaat. Kun syömistä tulee enemmän, hiilihydraattivarastot alkavat nopeasti täyttyä. Jokainen gramma lihaksiin ja maksaan varastoitua hiilihydraattia sitoo noin 2,7 grammaa vettä. Hiilihydraattia saattaa varastoitua isokokoiseen ihmiseen jopa 500 grammaa. Kun samalla hiilarin mukana varastoituu 3 grammaa vettä, nostaa jo näiden varastojen täyttyminen painoa 2 kg. Tästä painosta ei todennäköisesti siis ole rasvaa kuin pari sataa grammaa.

Rasvaa kertyy vatsaonteloon: Runsaan syömisen alussa kroppa alkaa puskea rasvaa vatsaonteloon, joka on varastorasvan pikavarasto. Vaikka vatsaontelon rasva on terveydelle haitallista, se toisaalta lähtee kaikkein liukkaimmin sulamaan, kun palaat taas ruotuun. 1–2 viikon repsahduksen aikana keräät etupäässä kaikkien helpoiten poltettavaa rasvaa ja olet takaisin lähtötilanteessa parissa viikossa, kun alat siistimään syömisiä.

Repsahduksen hyvät puolet

Pitkän painonpudotuksen aikana aineenvaihdunta alkaa hidastua, koska energiaa saa jatkuvasti alle kulutuksen. Lisäksi ihminen tuppaa vähentämään päivittäistä fyysistä aktiivisuutta. Pieniä päivittäisiä askareita tule tehtyä vähemmän ja energiankulutus laskee. Nämä ovat meille ammoisina aikoina kehittyneitä keinoja, joilla selvisi paremmin niukoista ajoista luolissa asuttaessa, mutta nykypäivänä nämä reaktiot ovat vähemmän hyödyllisiä – erityisesti painonpudottajalle. Repsahdus onneksi vaikuttaa tässä tilanteessa positiivisesti, ellei se jatku liian kauan.

Treeniteho kasvaa: Hiilihydraattivarastojen kasvu lisää treenitehoa repsahduksen aikana ja sitä seuraavissa harjoituksissa. Treeneissä huomaat, että jalka nousee aivan eri tavalla tai puntit tuntuvat kevyeltä vielä treenin loppupuolella. Kun taas palaat ruotuu, saat treenistä enemmän irti yleensä vähintään 4–7 päivän ajan. Yleisesti ottaen on hyvä, jos repsahduksen tai vapaamman jakson aikana treenaa. Harjoittelu kanavoi koko ajan hiilihydraatteja lihaksiin ja maksaan rasvanmuodostuksen sijasta, polttaa vapaana olevia rasvahappoja energiaksi sekä ohjaa rasvaa lihaksiin energiaksi sekä niihin varastoitavaksi rasvaksi.

Aineenvaihdunta kiihtyy: Pitkän painonpudotuksen aikana aineenvaihdunta alkaa hidastua. Lisäksi ihminen tuppaa vähentämään päivittäistä fyysistä aktiivisuutta. Pieniä päivittäisiä askareita tule tehtyä vähemmän ja energiankulutus laskee. Siksi painonpudotus hidastuu ja jumittaa joskus paikallaan. Reippaampi syöminen kohottaa nopeasti lepoaineenvaihduntaa noin 10 prosenttia. Kroppa ikään kuin herää pieneltä säästöliekiltä, jonka pitkä, mutta painonpudotuksen kannalta välttämätön energiavaje saa aikaan. Kun palaat ruotuun, jumittunut painonpudotus lähteen taas helpommin käyntiin.

Joulun ajan ja muiden loma-aikojen vapaampi syöminen voi olla hyvin tervetullutta sekä fyysisesti että henkisesti. Ajoittaiset vapaammat syömisjaksot treenaamiseen yhdistettynä ovat usein hyvä konsti päästä eteenpäin painonpudotuksen tasannevaiheelta. Älä siis lannistu, jos tuli pieni repsahdus loman aikana, vaan palaa normaalirytmiin hyvin ja rentoutunein mielin!

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Miten palautua liikunnan jälkeen?

    Ensimmäisen jumppatunnin tai kuntosalitreenin jälkeen et meinaa päästä sängystä ylös ja sinusta tuntuu kuin jokainen lihaksesi olisi neulatyyny. Kuulostaako tutulta? Mistä lihaskipu johtuu ja onko se vaarallista? Voiko sitä jotenkin ehkäistä ja saako kipeillä lihaksilla...
  • Treenitavoitteet kuntoon – aloittelija saa tuloksia vähällä vaivalla

    Rapakuntoinen liikunnan aloittelija on siitä onnellisessa asemassa, että hänellä kunto kohoaa jo pienellä treenimäärällä kuin raketti. Oikeanlaisella tavoitteenasettelulla liikunnasta on mahdollista saada vieläkin enemmän irti. Moni meistä harkitsee taas liikunnan aloittamista joko loman kestäneen tai...
  • Repsahdus ei pilaa keventäjän joulua

    Nyt eletään sitä aikaa, jolloin ruokapöydät alkava olla pullollaan erinäisiä herkkuja ja monille keventäjille sattuu joko lyhyitä tai jopa viikon parin mittaisia poikkeamia normaaliin suunnitelmaan. Nämä repsahdukset eivät kuitenkaan maata kaada. Vaikutukset ovat käytännössä aina...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest