Kevytkokin rasvavalinnat

Terveellinen ruokavalio ei ole sama asia kuin rasvaton ruokavalio. Keventäjän ei välttämättä tarvitse vähentää rasvan syöntiä; tärkeämpää on, että syö oikeanlaista rasvaa. Pehmeiden rasvojen paremmuus on jo useimmille iskostunut mieleen. Silti moni miettii, voiko voin ja margariinin korvata aina kokatessa korvata öljyillä ja juoksevilla rypsiöljyvalmisteilla.

Leipurin muistilista

Muista ensi alkuun, että rasvavalinnoilla vaikutat nimenomaan rasvan laatuun. Öljy on 100 % rasvaa, joten siinä on enemmän kaloreita kuin esimerkiksi 80 %:n leivontamargariinissa. Kyse on kuitenkin tärkeästä valinnasta pehmeän ja kovan rasvan välillä. Leivontamargariinista merkittävä osa on tyydyttynyttä rasvaa.

Kaikissa margariineissa rasvasuhde ei ole yhtä kehno kuin leivontamargariineissa. Osa auringonkukka-, rypsi- ja pellavansiemenöljyistä valmistetuista margariineista sisältää huomattavasti vähemmän tyydyttynyttä rasvaa. Sydänmerkin saaneet tuotteet ovat erityisen järkeviä valintoja.

Valitse margariini silloin, kun leivonnaisohjeessa rasva ja sokeri kehotetaan vaahdottamaan keskenään. Öljy ja juokseva rypsiöljyvalmiste eivät vaahtoudu, eikä ilman vaahtoa leivonnaisiin synny kunnon kuohkeutta, vaan niistä tulee tiiviimpiä. Margariiniksi kannattaa valita noin 60 % margariini. Vähärasvaisemmat margariinit soveltuvat lähinnä levitteiksi, sillä ne sisältävät runsaasti vettä. Muista aina tarkistaa pakkauksesta, mihin tuotteen kerrotaan soveltuvan.

Jos kuivakakku- tai piirakkaohjeessa neuvotaan vaahdottamaan sokeri ja kananmuna keskenään ja lisäämään seokseen sulatettu voi/margariini, sen voi hyvin korvata öljyllä/juoksevalla rypsiöljyvalmisteella. Sama koskee nopeasti sekoitettavia muffinitaikinoita. Tällöin taikinan rakenteeseen ei ole tarkoituskaan saada aikaan ilmavaa vaahtoa rasva-sokeri seoksella.  

Rypsi-, oliivi- tai auringonkukkaöljyä sekä juoksevaa rypsiöljyvalmistetta voit laittaa voin/margariinin tilalle myös hiivataikinaleivonnaisiin, kuten leipiin. Pulliin oliiviöljyn maku on monesti liian voimakas. Sen sijaan oliiviöljyä käytetään monesti Välimeren maissa makeisiin kakkuihin, ja niihin pikantti, pähkinäinen oliiviöljy sopii loistavasti!

Juoksevat rypsiöljyvalmisteet ovat puolestaan öljyjen ja margariinien sekoituksia. Niiden rasvakoostumus on suositeltava, sillä niissä on vain vähän tyydyttynyttä rasvaa.

Muista, ettei voin käyttö ole leivonnassa pannassa! Voin maku on ainutlaatuinen ja vaikea täysin korvata millään. Leivo kuitenkin luovasti ja vaihtelevasti välillä pehmeillä rasvoillakin, jotta ruokavalioon ei tule kohtuuttomasti kovaa rasvaa.

Paistajan perussäännöt

Voissa ei ole pakko paistaa mitään, joskin maun (ja toisinaan värin) parantamiseksi esimerkiksi pihvit paistetaan usein voi-öljyseoksessa.

Rypsiöljy sopii kaikenlaiseen paistamiseen. Niin myös tavallinen oliiviöljy, joskin se savuaa hieman helpommin kuin rypsiöljy.

Neitsytoliiviöljyä (eli kylmäpuristettua oliiviöljyä) ei sen sijaan kannattaa käyttää paistamiseen lainkaan, sillä se menettää kokonaan makuominaisuutensa kuumennettaessa paistamislämpötilaan. Sen sijaan neitsytrypsiöljyssä (eli kylmäpuristetussa rypsiöljyssä) on korkea savuamispiste, joten se soveltuu erinomaisesti pannulla paistamiseen. Kylmäpuristetun rypsiöljyn maku, rakenne ja ravintoaineet kestävät paistamisen hyvin.

Kokeile seuraavia Keventäjien pehmeisiin rasvoihin leivottuja herkkuja:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kulhollinen keveyttä

    Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...
  • Keventäjä kermojen viidakossa

    Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...
  • Loppukesän parhaat kevythampurilaiset

    Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest