Korjataan sipulisato lautasille

Kaalit, kesäkurpitsa, kurkku, pirteä porkkana ja erilaiset salaatit ovat suuressa roolissa keventäjän lautasella. Makean nälkää saa taltutettua herkullisilla herukoilla, puista putoilevilla kotimaisilla omenoilla sekä juhlahetkinä soitten helmillä, eli suomuuraimilla.

Syksyllä nostetaan maasta myös tuleentuneet kelta-, puna- ja valkosipulit. Monesti sipuli on niin itsestäänselvä ruokien perusraaka-aine, ettei sen ihanuutta muisteta erikseen korostaa.    

Sipuleista terveyttä

Itkettävä herkku, sipuli herättää monia tunteita. Toiset kokevat, että sipuli antaa ruualle sielun, toiset ottaisivat sipulin mieluiten ilman kyynelkanavia ravisuttavaa kuorintakokemusta, kolmansille sipuli jää suosiolla lautasen sivuun. Mielipideasia ei ole kuitenkaan se, että sipulilla on monia hyviä terveysvaikutuksia. Siksi sipulit kannattaakin sisällyttää osaksi kasvispainotteista, monipuolista ruokavaliota -jos maku yhtään miellyttää.

Kyyneleet kuriin

Silmäkulmaan ilmestyvien vesihelmien tuloa saa hillittyä erilaisilla nikseillä.

Sipulin itkettävyys johtuu rikkipitoisista aromaattisista öljyistä, jotka haihtuvat, kun sipulin solukko rikkoutuu hienontamisen tai kuumentamisen yhteydessä. Vaikka eniten rikkiyhdisteitä sisältävät sipulilajikkeet saavat nyyhkimään eniten, myös hienonnustavalla on suuri merkitys.

Sukelluslasit päässä kuoriminen ei ole tarpeen. Kaiken a ja o on terävä veitsi. Se rikkoo sipulin solukkoa huomattavasti tylsää vähemmän.

Huuhtele sipuli kylmän veden alla, näin kuori irtoaa helpommin, eikä sitä tarvitse repiä ja nyhtää irti. Yleensä vetistely alkaa jo kuorintavaiheessa, jos kuori ei irtoa helposti.

Sipulin voi myös hienontaa juoksevan, kylmän veden alla tai ainakin kastella vedessä aina välillä. Kylmä vesi taltuttaa enimpien rikkiyhdisteiden haihtumisen. Sipulin voi myös pakastaa noin 15 minuuttia ennen leikkaamista.

Kuoritun sipulin voi laittaa mikroaaltouuniin pieneksi hetkeksi ennen hienontamista. Kuumuuskin hillitsee aromaattisten öljyjen holtitonta haihtumista.

Liesituuletin kannattaa laittaa pöhisemään sipulin hienontamisen ajaksi, jolloin voimakkaimmat aromit haihtuvat pois silmistä.

Tutustu eri lajeihin

Maailmalla viljellään yli 20 erilaista sipulilajiketta, Suomessakin lajikkeita on noin kymmenkunta. Tutun ruokasipulin sisaruksia ovat esimerkiksi puna-, kevät-, ryväs-, salotti-, ruoho-, hillo-, jätti-, purjo- ja valkosipuli. Meillä toistaiseksi huonommin tunnetut hopeasipuli, helmisipuli, kiinalainen ruohosipuli, salaattisipuli sekä makea sipuli ovat kaikki tutustumisen arvoisia nekin.

Mieto salaattisipuli sopii nimensä mukaisesti raakana käytettynä esimerkiksi salaatteihin. Sama koskee makeaa sipulia. Pienet salottisipulit (ja ryvässipulit) kannattaa kuoria patoihin kokonaisina. Banaanisalottisipuli on maultaan miedon aromikas. Se maistuu parhaalta kuullotettuna keitoissa. Muista muutenkin, että kuullotettuna sipulin maku leppyy ja muuttuu makeahkoksi. Jos raaka sipuli tökkii, sipulivastaiseksi ei vielä siis kannata kääntyä.

Kokeile seuraavia Keventäjien sipuli- ja muita sadonkorjuureseptejä:

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kulhollinen keveyttä

    Keittoja suositellaan usein kilojen karistajille, eikä syyttä. Keitot ovat monessakin mielessä erinomaista ruokaa. Keitto pitää lämpimänä, mutta ennen kaikkea myös kylläisenä. Keitoista puhuttaessa liian monen keventäjän muistikuvissa kummittelevat takavuosien dieettiohjeiden mukaiset selleri-kaalikeitot, joita lusikoitiin vastahakoisesti...
  • Keventäjä kermojen viidakossa

    Suomalaisten ruokakauppojen hyllyillä komeilee valtava valikoima erilaisia kermoja ja kasvirasvavalmisteita. Paljouden keskellä keventäjän voi olla vaikea valita parasta. Perinteiset kermat Kerma valmistetaan erottamalla rasva maidosta. Kermaksi voidaan kutsua tuotetta, joka sisältää maitorasvaa vähintään 10 %...
  • Loppukesän parhaat kevythampurilaiset

    Hampurilaiset ovat ihanaa kesäruokaa, keventäjällekin. Viitseliäs valmistaa herkkupurilaisen itse ja muistaa kolmea tärkeää sääntöä: pienempikin hampurilainen täyttää, majoneesi kannattaa vaihtaa kevyempään, ja lisukkeet on syytä päivittää järkeviksi. Hampurilaisissa on paljon energiaa, rasvaa ja suolaa, eikä...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest