Musiikki pienentää koetun rasituksen tasoa verrattuna tilanteeseen, jossa treenataan samalla teholla ilman musiikkia. Treenin aikana harjoittelija voi keskittyä vain vaihtelevaan määrään ärsykkeitä. Niitä ovat kaikki aisti-informaatio ympäristöstä, mutta myös lihasten aivoille lähettämät väsymysviestit: jalat väsyvät ja happi käy vähiin. Musiikki tuo keskushermostoon uuden ärsykkeen, jolloin ainakin jälkimmäiset väsymysviestit jäävät vähemmälle huomiolle.
Aloittelijat hyötyvät eniten
Musiikki vähentää koetun rasituksen tasoa ja lisää treenin miellyttävyyttä eniten aloittelijoilla. Siksi erityisesti treeniuraansa käynnistelevän kannattaa ehdottomasti kokeilla musiikin kuuntelua harjoituksen aikana.
Tehot irti nopealla musiikilla
Nopeatempoinen musiikki aiheuttaa kropassa fysiologisia reaktioita. Syke nousee helpommin ja tällainen musiikki myös lisää kuin itsestään liikenopeutta. Kroppa pyrkii mukauttamaan toimintojaan musiikin tahtiin. Myös nouseva volyymi kohottaa vireystilaa, sillä kovat äänet ovat alun perin ihmiselle varoitussignaali. Kuuloaan ei kannata tässä leikissä tietenkään riskeerata. Riittää, että musiikki kuuluu selvästi.
Pitkillä ja rauhallisilla lenkeillä kannattaa kuullella hieman hidastempoisempaa musiikkia. Tutkijat ovat nimittäin havainneet, että hyvin nopeaa musiikkia kuuntelevat aloittavat pitkät treenit hieman turhan kovaa ja väsyvät loppua kohti enemmän kuin rauhallista musiikkia kuuntelevat. Lisäksi peruskestävyysharjoitukseksi tarkoitettu treeni saattaa liian nopean musiikin saattelemana lipsahtaa vauhtiliikunnan puolelle.
Rauhallista meininkiä palautumiseen
Iltaisin kannattaa rauhoittaa tempoa. Rauhallinen ja hidastempoinen musiikki illalla ennen nukkumaanmenoa laskee sykettä ja verenpainetta. Myös unen laatu paranee. Illalla ei kannata kuunnella nopeaa heviä tai konemusiikkia: se ei edistä kropan fysiologista rentoutumista, vaikka kuunneltu musiikki olisikin mieluista. Hidastempoinen, mutta itselle miellyttävä musiikki toimii iltaisin tutkitusti parhaiten.
Lähteet: Journal of Sports Medicine and Physical Fitness. Evaluation on the effects of relaxing music on the recovery from aerobic exercise induced fatigue. 2008:48. Journal of Sport Sciences. Exercise, music, and the brain: Is there a central pattern generator? 2010:28.
Timo haikarainen, liikuntavalmentaja
Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.
Näin tehostat aineenvaihduntaasi
Piristämällä aineenvaihduntaasi kulutat päivittäin jopa satoja kaloreita enemmän – ilman liikuntamäärän lisäämistä! Juttusarjan ensimmäisessä osassa kävimme läpi, mitä aineenvaihdunnalla tarkoitetaan ja miten se vaikuttaa laihtumisessa ja painonhallintaan. Tässä artikkelissa kerrataan käytännön keinot aineenvaihdunnan tehostamiseen harjoittelulla....Aineenvaihdunnan tehostaminen – Helpoin tapa laihtua ja pysyä hoikkana
Vaikka usein toisin luullaan, tuntikausien treenaaminen ja syömisen vähentäminen linnunannoksiin eivät ole oikotie laihtumiseen, kiinteytymiseen ja hoikkana pysymiseen, vaan avainasia on aineenvaihdunnan tehostaminen. Laihdutus tuppaa aina hidastamaan ihmisen aineenvaihduntaa, mutta halutessasi voit pistää hanttiin –...Treenitauko kesälomalla – Mitä kehollesi tapahtui?
Jäikö liikunta kesäloman aikana vähemmälle? Älä huoli, sillä mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut. Loman jälkeen on tärkeää, että palaat nopeasti liikunnan parin sen sijaan, että jäisit märehtimään pientä treenirepsahdusta. Tuliko kesälomalla otettua rennosti? Grilliruoka maistui,...