Superhelppo tapa parantaa treenitehoa – aloittelija hyötyy eniten

Musiikki pienentää koetun rasituksen tasoa verrattuna tilanteeseen, jossa treenataan samalla teholla ilman musiikkia. Treenin aikana harjoittelija voi keskittyä vain vaihtelevaan määrään ärsykkeitä. Niitä ovat kaikki aisti-informaatio ympäristöstä, mutta myös lihasten aivoille lähettämät väsymysviestit: jalat väsyvät ja happi käy vähiin. Musiikki tuo keskushermostoon uuden ärsykkeen, jolloin ainakin jälkimmäiset väsymysviestit jäävät vähemmälle huomiolle.

Aloittelijat hyötyvät eniten 

Musiikki vähentää koetun rasituksen tasoa ja lisää treenin miellyttävyyttä eniten aloittelijoilla. Siksi erityisesti treeniuraansa käynnistelevän kannattaa ehdottomasti kokeilla musiikin kuuntelua harjoituksen aikana.

Tehot irti nopealla musiikilla

Nopeatempoinen musiikki aiheuttaa kropassa fysiologisia reaktioita. Syke nousee helpommin ja tällainen musiikki myös lisää kuin itsestään liikenopeutta. Kroppa pyrkii mukauttamaan toimintojaan musiikin tahtiin. Myös nouseva volyymi kohottaa vireystilaa, sillä kovat äänet ovat alun perin ihmiselle varoitussignaali. Kuuloaan ei kannata tässä leikissä tietenkään riskeerata. Riittää, että musiikki kuuluu selvästi.

Pitkillä ja rauhallisilla lenkeillä kannattaa kuullella hieman hidastempoisempaa musiikkia. Tutkijat ovat nimittäin havainneet, että hyvin nopeaa musiikkia kuuntelevat aloittavat pitkät treenit hieman turhan kovaa ja väsyvät loppua kohti enemmän kuin rauhallista musiikkia kuuntelevat. Lisäksi peruskestävyysharjoitukseksi tarkoitettu treeni saattaa liian nopean musiikin saattelemana lipsahtaa vauhtiliikunnan puolelle.

Rauhallista meininkiä palautumiseen

Iltaisin kannattaa rauhoittaa tempoa. Rauhallinen ja hidastempoinen musiikki illalla ennen nukkumaanmenoa laskee sykettä ja verenpainetta. Myös unen laatu paranee. Illalla ei kannata kuunnella nopeaa heviä tai konemusiikkia: se ei edistä kropan fysiologista rentoutumista, vaikka kuunneltu musiikki olisikin mieluista. Hidastempoinen, mutta itselle miellyttävä musiikki toimii iltaisin tutkitusti parhaiten.

Lähteet: Journal of Sports Medicine and Physical Fitness. Evaluation on the effects of relaxing music on the recovery from aerobic exercise induced fatigue. 2008:48. Journal of Sport Sciences. Exercise, music, and the brain: Is there a central pattern generator? 2010:28.

timo_haikarainen_avatar

Timo haikarainen, liikuntavalmentaja

Timo Haikarainen toimii päätyökseen personal training -valmentajana. Vuosien varrella Timo on tehnyt noin 15 000 personal training- ja kuntosaliohjausta. Liikuntavalmennuksen lisäksi hän toimii erilaisissa asiantuntija- ja koulutustehtävissä ja tekee media-alan töitä.

  • Ylläpidä kuntoasi kesän aikana – näin helppoa se on!

    Oletko liikkunut talven ja kevään ahkerasti, mutta kesälomien aikana harrastukset jäävät vähemmälle? Ei huolta! Voit ylläpitää saavuttamaasi kuntotasoa yllättävän pienellä vaivalla ja jatkaa sen kohottamista taas syksyn tultua. Lomakaudella kuntosalit jäävät usein unholaan, mutta toisaalta...
  • Pimeä aika on haaste liikuntamotivaatiolle – näin annat tyrmäysiskun kaamokselle!

    Olen ollut liikunta-alalla töissä kohta 20 vuotta. Joka ikinen vuosi olen havainnut saman ilmiön. Päivien lyhetessä toden teolla loka-marraskuun vaihteessa, joutuu ihmisten liikuntamotivaatio koetukselle. Jos sinulle käy näin, et takuulla ole yksin. Tässä parhaat vinkkini...
  • Toivotko liikunnalta parempia tuloksia? Älä tee näin

    Tuntuuko harrastamasi liikunta tehottomalta? Syynä saattavat olla yksinkertaiset ja pienet virheet, jotka vesittävät treeniesi tehoa. Tarkista, ettet tee näitä virheitä liikkuessasi! Aiemmassa artikkelissa käsittelimme yleisiä mokia, joita keventäjille sattuu treenin suunnittelussa ja tavoitteiden asettelussa. Nyt...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest