Kesäkeittiön kevytherkut

Moni keventäjä pelkää etukäteen kesälomaa ja sen mukanaan tuomaa rutiinien horjumista, mutta aivan turhaan. Kevyestä elämästä voi mainiosti pitää kiinni, vaikka kesään mahtuisikin hulppeita juhlia ja poikkeuksellisia olosuhteita, kuten sähköttömiä mökkejä tai veneilijän arkea ahtaassa pentterissä.

Makkaraa monipuolisempaa

Mielikuva kesämökkiruokailusta on makkarapaketti ja six-pack olutta. Harva kuitenkaan jaksaa kansallisruokaamme kovinkaan kauaa. Olipa makkara sitten sähkögrillin siististi ruskistama tai rantanuotion liekkien raisummin nuolema, se alkaa jossain vaiheessa takuulla tympiä. Yksipuoliseksi ei kannata muutenkaan heittäytyä. Kesällä grillata voi vaikka kuinka usein, kunhan koostaa grilliaineksensa oikein. Vähärasvainen liha, kala ja kasvikset kypsyvät keventäjän grillissä. Muurikassa paistuu parissakymmenessä minuutissa ihana ratatouille. Itse tehty pesto maistuu grilliruokien kanssa. Kokeile vaihteeksi raikasta ananaspestoa, sen tulisuutta voi säädellä syöjien mieltymysten mukaan.

Kesäpäivän pelastus

Uudemmille mökeille tunnusomaista on, että mikroaaltouunit ja valmisruuat ovat löytäneet tiensä niille. Puolivalmisteet ovatkin monen kesäpäivän pelastus. Kun kauppa on pahimmassa tapauksessa lähes tiettömän taipaleen takana, kesäkokki on iloissaan löytäessään erilaisia säilykkeitä ja pussijauheita kaapin pohjalta. Ne eivät ole keventäjältäkään pannassa. Perinnesäilyke, hernekeitto, muuntuu erilaisilla maustekastikkeilla ja yrteillä edustuskelpoiseksi ja säilyy silti kevyenä. Nopeasti syntyy tosin myös tuoreista kasviksista esimerkiksi vihreä voimakeitto: kinkulla ryyditetty kesäkurpitsa-sosekeitto. Erilaisia puolivalmiita pussiaterioita on helppo tuunata terveellisemmäksi lisäämällä joukkoon kasviksia, proteiinin lähteitä sekä hyvää, pehmeää rasvaa. Kuidukas pikapuuropussi maistuu aamiaiseksi, ja vielä paremmalta se maistuu, jos sekaan poimii puskasta tuoreita marjoja. Kaupunkilainen nappaa marjat torilta tai pakastimesta tai käyttää (sokerittomia) mehukeittoja. Yllätysvieraiden varalle voi ostaa myös vettä vaille valmista lettu- ja vohvelijauhetta. Ne pohjaavat usein valkoisiin jauhoihin, mutta mikään ei estä lisäämästä joukkoon raastettua porkkanaa tai pinaattia. Keventäjän helppo aamu- tai iltapala syntyy näin käden käänteessä.

Pakkasesta uuniin

Lämmin piirakka toimii hyvin iltapalana, mutta riittää raikkaan salaatin kera nautittuna lounaaksikin. Piirakan pohja valmistuu usein nopeasti sekoitellen.  Itse tehdyn piirakkapohjan etuna on, että kovaa rasvaa voi korvata öljyillä, kasvisoseilla ja soijalla. Kiireinen leipuri säästää kuitenkin aikaa ja vaivaa nappaamalla pakastealtaasta valmiin piirakkapohjan. Useat valmistaikinat ovat laktoosittomia tai kokonaan maidottomia. Ne ovat leivontavalmiita noin puolessa tunnissa. Osa valmistaikinoista on leivottu pehmeistä rasvoista. Joihinkin valmistaikinoihin on lisätty kuitua. Valmistaikinoissa kannattaa suosia tummempia vaihtoehtoja. Ruistaikina ja ruis-perunataikina sopivat monenlaisiin piirakoihin. Alkusyksystä ruistaikina taipuu loistavasti esimerkiksi kantarelliruukun kanneksi. Sienillä, tomaatilla ja paprikalla täytetty ja maltillisesti vuohenjuustolla maustettu ruukku höyryää rapean ruiskuoren alla.

Helppoa herkuttelua

Makeannälkä on helppo tyydyttää, vaikkei uunista olisi tietoakaan. Erilaiset keksi- marenki- ja myslijälkiruuat syntyvät kahvipöytään hetkessä. Ruisdigestiveistä, jogurtista ja tuoreista nektariineista voi rakentaa raikkaan jälkiruokamaljan, samoin kuten kirsikoista, myslistä ja (kaurapohjaisesta) vaniljavaahdosta. Sauvasekoittimen surautuksella syntyvät puolestaan erilaiset kevyet kesäsmoothiet omaan ja vieraiden suuhun. Omatekoisen jääteen etuna on se, että sokerin määrää on helppo säädellä.

Kokeile seuraavia Keventäjien helppoja kesäherkkuja

Nautinnollista ja keveää kesää!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest