Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset suklaaleivonnaiset. Vappuna rasvakeittimestä nostetut, öljyä tirisevät munkit ja tippaleivät eivät ole varsinaisia kevytleivonnaisia nekään. Keskimäärin alle sadan kalorin herkkuja ovat muun muassa: pala kuivakakkua, korppu, pikkuleipä ja vesirinkeli. On kuitenkin selvää, ettei rinkeli aina tyydytä makeannälkää, erityisesti, jos vieruskaveri lusikoi kermakakkua.
Muokkaa vanhoja reseptejä
On siis parempiakin tapoja pitää keventäjät tyytyväisinä. Perinteisistä juustokakuista saa järkevämpiä sitomalla keksipohja rasvan sijaan mehulla, maidolla tai vedellä. Täysrasvaisen tuorejuuston ja kerman sijaan täytteessä voi käyttää kevyempiä tuorejuustoja, -kermoja ja kasvirasvavalmisteita, jogurttia sekä vatkautuvaa vaniljakastiketta. Marenkipohjaisissa kakuissa on sokeria, mutta ei jauhojen tuomaa energiaa. Jauholeivonnaisiin kannattaa puolestaan ujuttaa joukkoon ravintorikkaita, tummia jauhoja. Ne eivät ole vaaleita jauhoja kevyempiä, mutta takaavat sen, ettei herkuttelukaan tuo elimistöön pelkkää tyhjää energiaa. Muffinitaikinoita voi elävöittää leseillä, talkkunalla ja pähkinöillä. Kakut mehevöityvät kasviksilla. Porkkanakakku on jo klassikko, kokeile vaihteeksi kesäkurpitsaa! Erilaiset marjajäädykkeet ovat usein kevyitä ja maistuvat kesäjuhlissa jopa tuhtia suklaakakkua paremmalta.
Vaihda makeutusainetta
Yksi tapa keventää makeita herkkuja huomattavasti on korvata sokeri makeutusjauheilla. Keinotekoiset makeutusaineet puhuttavat paljon. On totta, ettei meillä ole vielä paljoa tutkimustietoa niiden vuosia kestäneestä runsaasta käytöstä. Kansanterveydellisesti liiallinen sokerin ja energian saanti on kuitenkin keinomakeutusta suurempi ongelma. Makeutusainetta tarvitaan myös valmisteesta riippuen satoja kertoja pienempi määrä kuin sokeria. Näin ollen viranomaisten suosittelemiin enimmäismääriin on todella vaikea päästä edes jatkuvassa käytössä. Yksi makeutusaineiden etu on, että ne sopivat myös diabeetikoille, sillä ne eivät vaikuta insuliini- tai verensokeritasoihin.
Monet nykyään myytävistä makeutusjauheista kestävät makeuttaan menettämättä myös pitkäkestoisen kuumennuksen. Siksi niitä voi käyttää monipuolisesti sekä leivontaan että jälkiruokiin. Makeutusaineet ovat kuitenkin useimmiten huomattavasti sokeria kevyempiä, joten ne käyttäytyvät eri tavoin kuin sokeri. Makeutusaineilla valmistetut leivonnaiset tulisi syödä mieluusti samana päivänä tai pakastaa. Makeutusaineilla ei voi säilöä. Jos haluaa ehdottomasti välttää hillosokeria, säilyvyys on varmistettava apteekin säilöntäaineilla.
Koska makeutusjauheet ovat koostumukseltaan erilaisia kuin sokeri, ne kannattaa kakkua varten vatkata vaahdoksi keltuaisen kanssa. Sokerikakkutaikinassa nimittäin sokerin osuus on merkittävä kakun kokonaispainosta. Jotta kakkupohjasta tulisi riittävän suuri, taikinaa kannattaa valmistaa puolitoistakertainen annos. Makeutusjauheella leivottu kakku myös murenee helpommin kuin sokerilla leivottu.
Pullataikina ei onnistu kaikista makeutusjauheista, sillä hiiva syö sokeria ravinnokseen. Joidenkin tuotteiden kohdalla makeutusjauhetta voi käyttää pääasiallisesti, mutta pieni sokerilisä on tarpeen. Tarkista valmisteen soveltuvuus pakkauksesta.
Loppupeleissä maku ratkaisee monella pohdinnan sokerin ja keinomakeutuksen välillä. Keinomakeutetut leivonnaiset ja jälkiruuat eivät maistu samalta kuin sokeriin tehdyt. On jokaisen oma valinta, kuinka suuren painoarvon maulle laskee. Toisinaan pieni määrä aitoa voi voittaa suuren määrän keinomakeutettua. Aina voi tehdä myös kompromissin. Luonnollisista makeutusaineista esimerkiksi hunaja makeuttaa sokeria tehokkaammin. Myös tummien, mausteisten sokerien, kuten ruoko- ja muscovadosokerin sanotaan tuovan enemmän makua vähemmällä määrällä.
Tarjoa kevään juhlissa näitä herkkuja
- Ruis-mustaherukkakakku 🔒 Keventäjien jäsenille
- Kesäkurpitsa-suklaakakku 🔒 Keventäjien jäsenille
- Mansikka-rahkahyytelökakku 🔒 Keventäjien jäsenille
- Valkosuklaamousse ja marinoidut mansikat 🔒 Keventäjien jäsenille
- Sitruunaiset mustikkamuffinit 🔒 Keventäjien jäsenille
- Vadelma-marenkijäädyke 🔒 Keventäjien jäsenille
- Sokeriton omenakääretorttu 🔒 Keventäjien jäsenille
Krista Kupariharju, ruokatoimittaja
Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.
Kasvikset valloittavat grillin
Grillissä kypsyvät maustevoin mehevöittämät varhaisnauriit, muhkeat, tuorejuustolla täytetyt portobellosienet, aromikas tsatsikin kera tarjottava fenkoli sekä makealla thai chilikastikkeella maustetut hedelmät. Tänä kesänä keventäjä innostuu uudenlaisista grillikasvisherkuista. Onneksi yhä useampi muistaa, että kasvikset kuuluvat grilliritilälle siinä...Maito mahtuu keventäjän lasiin
Keventäjällä on monta hyvää syytä nauttia maitoa ja maitotuotteita. Maidon sisältämä kalsium pitää laihduttajan koville joutuvat luut lujina. Valitse silti maito vähärasvaisena. Laihdutuskuurin aikana moni karsii turhaan ruokavaliostaan tärkeitä elintarvikkeita, kuten maidon. Tämä on valitettavaa,...Montako kaloria lautasella? Vinkkejä annoskokojen arvioimiseen
Kauan keventäneet voivat osata kaloritaulukot ulkoa, mutta jos ei tiedä annoksen painoa, ei ole paljon hyötyä tietää, paljonko energiaa on sadassa grammassa. Silmämääräinen arviointi muuttuu ajan kanssa helpommaksi. Alussa auttavat puntari ja kauppojen valmisruuat. Aloitteleva...