Kevään juhlien makeat herkut

Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset suklaaleivonnaiset. Vappuna rasvakeittimestä nostetut, öljyä tirisevät munkit ja tippaleivät eivät ole varsinaisia kevytleivonnaisia nekään. Keskimäärin alle sadan kalorin herkkuja ovat muun muassa: pala kuivakakkua, korppu, pikkuleipä ja vesirinkeli. On kuitenkin selvää, ettei rinkeli aina tyydytä makeannälkää, erityisesti, jos vieruskaveri lusikoi kermakakkua.

Muokkaa vanhoja reseptejä

On siis parempiakin tapoja pitää keventäjät tyytyväisinä. Perinteisistä juustokakuista saa järkevämpiä sitomalla keksipohja rasvan sijaan mehulla, maidolla tai vedellä. Täysrasvaisen tuorejuuston ja kerman sijaan täytteessä voi käyttää kevyempiä tuorejuustoja, -kermoja ja kasvirasvavalmisteita, jogurttia sekä vatkautuvaa vaniljakastiketta. Marenkipohjaisissa kakuissa on sokeria, mutta ei jauhojen tuomaa energiaa. Jauholeivonnaisiin kannattaa puolestaan ujuttaa joukkoon ravintorikkaita, tummia jauhoja. Ne eivät ole vaaleita jauhoja kevyempiä, mutta takaavat sen, ettei herkuttelukaan tuo elimistöön pelkkää tyhjää energiaa. Muffinitaikinoita voi elävöittää leseillä, talkkunalla ja pähkinöillä. Kakut mehevöityvät kasviksilla. Porkkanakakku on jo klassikko, kokeile vaihteeksi kesäkurpitsaa! Erilaiset marjajäädykkeet ovat usein kevyitä ja maistuvat kesäjuhlissa jopa tuhtia suklaakakkua paremmalta.

Vaihda makeutusainetta

Yksi tapa keventää makeita herkkuja huomattavasti on korvata sokeri makeutusjauheilla. Keinotekoiset makeutusaineet puhuttavat paljon. On totta, ettei meillä ole vielä paljoa tutkimustietoa niiden vuosia kestäneestä runsaasta käytöstä. Kansanterveydellisesti liiallinen sokerin ja energian saanti on kuitenkin keinomakeutusta suurempi ongelma. Makeutusainetta tarvitaan myös valmisteesta riippuen satoja kertoja pienempi määrä kuin sokeria. Näin ollen viranomaisten suosittelemiin enimmäismääriin on todella vaikea päästä edes jatkuvassa käytössä. Yksi makeutusaineiden etu on, että ne sopivat myös diabeetikoille, sillä ne eivät vaikuta insuliini- tai verensokeritasoihin.

Monet nykyään myytävistä makeutusjauheista kestävät makeuttaan menettämättä myös pitkäkestoisen kuumennuksen. Siksi niitä voi käyttää monipuolisesti sekä leivontaan että jälkiruokiin. Makeutusaineet ovat kuitenkin useimmiten huomattavasti sokeria kevyempiä, joten ne käyttäytyvät eri tavoin kuin sokeri. Makeutusaineilla valmistetut leivonnaiset tulisi syödä mieluusti samana päivänä tai pakastaa. Makeutusaineilla ei voi säilöä. Jos haluaa ehdottomasti välttää hillosokeria, säilyvyys on varmistettava apteekin säilöntäaineilla.

Koska makeutusjauheet ovat koostumukseltaan erilaisia kuin sokeri, ne kannattaa kakkua varten vatkata vaahdoksi keltuaisen kanssa. Sokerikakkutaikinassa nimittäin sokerin osuus on merkittävä kakun kokonaispainosta. Jotta kakkupohjasta tulisi riittävän suuri, taikinaa kannattaa valmistaa puolitoistakertainen annos. Makeutusjauheella leivottu kakku myös murenee helpommin kuin sokerilla leivottu.

Pullataikina ei onnistu kaikista makeutusjauheista, sillä hiiva syö sokeria ravinnokseen. Joidenkin tuotteiden kohdalla makeutusjauhetta voi käyttää pääasiallisesti, mutta pieni sokerilisä on tarpeen. Tarkista valmisteen soveltuvuus pakkauksesta.

Loppupeleissä maku ratkaisee monella pohdinnan sokerin ja keinomakeutuksen välillä. Keinomakeutetut leivonnaiset ja jälkiruuat eivät maistu samalta kuin sokeriin tehdyt. On jokaisen oma valinta, kuinka suuren painoarvon maulle laskee. Toisinaan pieni määrä aitoa voi voittaa suuren määrän keinomakeutettua. Aina voi tehdä myös kompromissin. Luonnollisista makeutusaineista esimerkiksi hunaja makeuttaa sokeria tehokkaammin. Myös tummien, mausteisten sokerien, kuten ruoko- ja muscovadosokerin sanotaan tuovan enemmän makua vähemmällä määrällä.

Tarjoa kevään juhlissa näitä herkkuja

Krista Kupariharju

Krista Kupariharju, ruokatoimittaja

Krista valmistui vuonna 2008 kotitalousopettajaksi Helsingin Yliopistosta. Hän aloitti freelance-toimittajan työt jo ennen valmistumistaan ja profiloitui opintojen ollessa loppusuoralla vahvasti ruokaan. Alan lehtiin kirjoittamisen lisäksi tärkeää työkokemusta antoi pesti Huomenta Suomen aamukokkina.

  • Kevään juhlien makeat herkut

    Kevät on iloisten juhlien aikaa. Niissä keventäjänkin on lupa nauttia, elämäntaparemontti ei romutu juhlissa herkutteluun. Ihannetilanteessa emäntä on kuitenkin varannut noutopöytään myös kevyempiä vaihtoehtoja. Perinteisiä kaloripommeja ovat voi- ja lehtitaikinaleivonnaiset, paksut keksi-rasvaseospohjaiset juustokakut sekä erilaiset...
  • Piristy sitruksista!

    Kun pakkanen natisee ulkona ja talviväsymys uhkaa iskeä, piristävät sitrushedelmät ovat onneksi parhaimmillaan. Syö c-vitamiinipommit sellaisenaan tai ota ne osaksi ruuanlaittoa. Sitrushedelmät ovat nyt sesongissa, joten niitä kannattaa poimia ostoskoriinsa. Ne sisältävät runsaasti c-vitamiinia, ja...
  • Ruokaremontti alkaa kaupasta

    Vähärasvaiset, vähäsuolaiset ja runsaskuituiset tuotteet ovat keventäjälle suositeltavia, mutta kuinka löytää juuri ne oikeat tuhansien tuotteiden ja kirjavien tuotelupausten keskeltä? Keventäjän mieleen on varmasti iskostunut ajatus siitä, että ostoskori kannattaa täyttää ruuilla, joissa on vähän...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest