Uniapnea ei ole harvinainen vaiva, vaan siitä eriasteisena arvioidaan kärsivän noin 150 000 suomalaista. Heistä muutama kymmenen prosenttia kaipaa vaivaansa hoitoa. Hoitovaihtoehtoja on useita alkaen elintapahoidoista aina leikkauksiin ja ylipainehoitoihin.
Hoitamaton uniapnea on sydän- ja verisuonitautiriski. Se johtaa usein myös päiväväsymykseen ja voi aiheuttaa muun muassa rattiin nukahtamista. Siksi esimerkiksi rekkakuskin ja linja-auton kuljettajan uniapnea ei pelkästään hänen oma ongelmansa, vaan heikentää oleellisesti kykyä suoriutua normaalisti työstä. Onpa uniapneaa joskus jopa verrattu suorituskyvyn muutoksissa lievään humalatilaan.
Painonpudotus auttaa
Uniapnean kehittymiseen liittyy hyvin vahvasti ylipaino. Uniapneasta kärsivä on harvoin normaalipainoinen, joskin myös kaulan ja leuan rakenne vaikuttavat vaivan syntyyn. Painonpudotus kuuluu oleellisesti uniapnean hoitoon. Pienempikin painonpudotus voi auttaa, mutta tyypillisesti tuloksia yöunen laatuun tulee vasta merkittävän painonpudotuksen jälkeen.
Uniapnean kohdalla painonpudotus on toteutettava lähes pelkästään ravitsemuksen keinoin, sillä tavallisesti kehon huomattava lihavuus estää runsaan liikunnan harrastamisen. Liikunnan merkitys kuitenkin kasvaa, kunhan painoa ensin saadaan alas.
Painonpudotuksen tavoite voi uniapneasta kärsivällä olla niin kova, että laihduttaminen on syytä tehdä terveydenhuollon ammattilaisten ohjaamina. Tällöin voidaan varmistua sopivasta painonpudotuksen nopeudesta ja turvallisesta kestosta.
On syytä kuitenkin muistaa, että vain pysyvä painonpudotus auttaa vaivaan. Muutaman kuukauden kestävä painon jojo-liike alas ja takaisin ylös ei tuo kestäviä hoitotuloksia. Siksi myös uniapneasta kärsivällä laihdutusta tulisi seurata aina myös hyvä painonhallinta. Laihduttamiseen ei pitäisi edes lähteä, jos ei ole miettinyt miten aikoo painonhallinnan toteuttaa.
Tommi Vasankari, lääketieteen tohtori, UKK-instituutin johtaja
Tommi Vasankari on kokenut liikuntafysiologiaan erikoistunut lääkäri, joka on pitkään toiminut suomalaisen liikunnan hyväksi sekä huippu-urheilun että kansanterveyden parissa. Tutkimustyössään Tommi on keskittynyt liikunnan ja ravitsemuksen terveysvaikutusten selvittämiseen sekä uusien sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin.
Vuorotyö hankaloittaa laihduttamista
Tuhannet suomalaiset työskentelevät vuorotyössä. Epäsäännölliset työajat merkitsevät epäsäännöllisistä työn ja levon rytmittämistä, yötyöläisillä myös epäsäännöllistä unirytmiä. Lisäksi vuorotyöläisillä ruokarytmi vaihtelee herkästi. Epäsäännölliseen ruokarytmiin ei sinällään liity mitään merkittäviä terveydellisiä ongelmia, mutta jatkuva epäsäännöllisyys työn ja...Jojolaihdutus, terveysriski?
Painon pudotuksella on kiistatta runsaasti hyviä vaikutuksia terveydellemme, mutta vastaavasti myös painon nousulla on terveyden kannalta huonoja vaikutuksia. Painon vaihtelu ylös alas – jojoilu – on osalle meistä ominaista. Usein se voidaan selittää elimistön nesteiden...Uniapnea johtuu ylipainosta
Uniapnealla tarkoitetaan unen aikaista hengityskatkoja, jotka tekevät yöunesta rauhattoman ja usein myös äänekkään. Uniapneaan liittyy monesti kuorsaaminen. Hengityskatkot unen aikana ovat vaarallisia, sillä niiden aikana keho saa niukemmin käyttöönsä elintärkeää happea. Uniapnea ei ole harvinainen...