Jojolaihdutus, terveysriski?

Painon vaihtelu ylös alas – jojoilu – on osalle meistä ominaista. Usein se voidaan selittää elimistön nesteiden määrän muutoksilla. Pitkä seisominen, lentomatkustaminen tai vastaava voi aiheuttaa ylimääräisen nesteen kertymistä elimistöön. Samoin runsas suolan käyttö voi sitoa elimistöön nestettä.

Muutama litra ylimääräistä nestettä esimerkiksi nilkkojen turvotuksena ei juuri näy muutoin kuin pienenä jalkineiden tai sukkien puristuksena. Vastaavasti lievä nestehukka esimerkiksi kesällä ei välttämättä aiheuta suurempia oireita, mutta voi ylimääräisen nesteen kertymisen tavoin aiheuttaa painon heilahtelua.

Nesteen ohella painon vaihtelussa voi tietysti olla kyse myös rasvan määrän vaihtelusta, mutta tällöin kilojen painon muutokset eivät tapahdu päivässä tai muutamassa, vaan kyse on yleensä viikkojen aikana tapahtuvasta rasvan määrän muutoksesta.

Pitkän aikavälin keskimääräinen paino olennaisinta

Tavallisin jojoilun muoto lienee painon lasku niukkakalorisella dieetillä muutaman viikon aikana ja tätä seuraava painon nousu hiljalleen taas kohden painon pudotusta edeltänyttä painoa. Painon pudotuksella on kiistatta runsaasti hyviä vaikutuksia terveydellemme, mutta vastaavasti myös painon nousulla on terveyden kannalta huonoja vaikutuksia. Toisaalta on huonosti tunnettua mitä painon runsas heilahtelu ylös alas pitkään jatkuessaan vaikuttaa terveydentilaan.

Painon vaihdellessa runsaasti on painoa terveysriskinä arvioitaessa käytettävä pidemmän aikavälin keskimääräistä painoa. Jos tämä keskipaino on selvästi vakaana pysyvää painoa suurempi, on matalampi vakaa paino terveyden kannalta tietysti parempi vaihtoehto. Jos jojoileva keskipaino on samalla tasolla kuin vakaa keskipaino, ei painoilla todennäköisesti ole merkittävää eroa terveydentilaan. Tosin jos vertailukohtana on pitkään vakaana pysyvä paino, lienee todennäköisempää, että jojoilu johtaa painon lisääntymiseen vuosien kuluessa, toisin kuin vakaana pysyvä paino.

Jos jojoilu ei aiheuta vuosien aikana painonnousua, ei siitä terveyden kannalta ole suurta riskiä. Ja jos vaihtoehtona on jatkuva painon nouseminen, niin parempi on toki pudottaa ajoittain painoa ja jojoilla.

Kunnon ruokaa joka päivä

Runsasta jojoilua voisi parhaiten välttää selkeällä ruokarytmillä, laadukkailla aterioilla ja säännöllisellä liikunnalla. Työelämän kiireisyys tuntuu kuitenkin paremminkin lisääntyvän ja häiritsevän normaalia ruokarytmiä johtaen samalla myös koostumukseltaan huonompien aterioiden nauttimiseen (mm. rasvan määrän lisääntymiseen ja runsaampaan energian saantiin). Siksi panostaminen joukkoruokailun hyvään laatuun, edulliseen hintaan ja houkuttelevuuteen voisi auttaa painon hallinnassa ja vähentää jojoilua.

Samalla tavalla riittävä fyysinen aktiivisuus takaisi säännöllisen kulutuksen ja estäisi puolestaan jojoilua. Runsaat 10 000 askelta päivässä puolittavat riskin olla ylipainoinen niukasti liikkuvaan verrattuna. Askeltavoitteen toteutuminen helpottuu merkittävästi, jos päiväohjelmaan kuuluu 30 minuutin kävelylenkki lähes jokaisena päivänä.

Tie jojoilusta vakaampaan painoon käy siis selkeän ruokarytmin ja laadukkaiden aterioiden avulla ja tavoitteen toteutumista edistää riittävä fyysinen aktiivisuus ja liikuntaharrastukset.

Tommi Vasankari

Tommi Vasankari, lääketieteen tohtori, UKK-instituutin johtaja

Tommi Vasankari on kokenut liikuntafysiologiaan erikoistunut lääkäri, joka on pitkään toiminut suomalaisen liikunnan hyväksi sekä huippu-urheilun että kansanterveyden parissa. Tutkimustyössään Tommi on keskittynyt liikunnan ja ravitsemuksen terveysvaikutusten selvittämiseen sekä uusien sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin.

  • Vuorotyö hankaloittaa laihduttamista

    Tuhannet suomalaiset työskentelevät vuorotyössä. Epäsäännölliset työajat merkitsevät epäsäännöllisistä työn ja levon rytmittämistä, yötyöläisillä myös epäsäännöllistä unirytmiä. Lisäksi vuorotyöläisillä ruokarytmi vaihtelee herkästi. Epäsäännölliseen ruokarytmiin ei sinällään liity mitään merkittäviä terveydellisiä ongelmia, mutta jatkuva epäsäännöllisyys työn ja...
  • Jojolaihdutus, terveysriski?

    Painon pudotuksella on kiistatta runsaasti hyviä vaikutuksia terveydellemme, mutta vastaavasti myös painon nousulla on terveyden kannalta huonoja vaikutuksia. Painon vaihtelu ylös alas – jojoilu – on osalle meistä ominaista. Usein se voidaan selittää elimistön nesteiden...
  • Uniapnea johtuu ylipainosta

    Uniapnealla tarkoitetaan unen aikaista hengityskatkoja, jotka tekevät yöunesta rauhattoman ja usein myös äänekkään. Uniapneaan liittyy monesti kuorsaaminen. Hengityskatkot unen aikana ovat vaarallisia, sillä niiden aikana keho saa niukemmin käyttöönsä elintärkeää happea. Uniapnea ei ole harvinainen...

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest