Muutos alkoi kivusta – kiloja karisi 14

Sampo Leppävuori

  • 38-vuotias soitinrakentajamestari, yrittäjä
  • 6- ja 8-vuotiaiden tyttöjen isä
  • Harrastaa frisbeegolfia, juoksua ja hiihtoa. On juossut puolimaratonin, suunnitteilla koko maraton.

Oululainen Sampo Leppävuori löysi motivaation laihtumiseen, kun hän oli kitkutellut melko pitkään niska- ja hartiakipujen kanssa. Soitinrakentajan niskakivut johtuivat käsityöläisen työasennoista, jotka rappasivat helposti huonokuntoista kroppaa.

Kivusta oli tultava loppu. Sampo varasi ajan hermoratahierojalle ja sopi itsensä kanssa samalla, että elämäntavat menevät remonttiin.  Kuuden viikon päässä häämötti soittokeikka, ja myös rumpuja soittava Sampo halusi olla jo siihen mennessä paremmassa kunnossa. ”Päätin, että perkele, nyt alan skarpata ja otan urheilun takaisin elämään”, Sampo kuvailee.

Alku oli kerrasta poikki -meininkiä. Muusikko jätti alkoholin ensin kokonaan pois ja lisäsi lautaselleen vihannesten ja proteiinien määrää. Sipsien ja karkkien runsas rouskuttelu sai jäädä.

Lenkillä Sampo ryhtyi käymään kolme kertaa viikossa. Nuorena aktiivisesti urheilua harrastaneesta kuntoilu tuntui pitkän tauon jälkeen taas mukavalta. Llenkkeilymatkojen ja -aikojen kerääminen puhelinsovellukseen motivoi lisää.

Kuntoremontin alussa vaaka näytti 86 kiloa. Ensimmäisten kolmen kuukauden aikana paino tippui rivakasti.Kin Sampo  Juoksi puolimaratonin, hän painoi 68,5 kiloa. Sitten tahti hieman hidastui,  ja nyt paino on vakiintunut noin 72 kiloon.

Kipu

Ennen: Niska, hartiat ja selkä olivat aina hirveän kipeitä joka ilta, kun tulin töistä.

Nyt: Ei kipu kokonaan ole lähtenyt, mutta se on helpottunut huomattavasti.

Jaksaminen

Ennen: Aamut lähtivät käyntiin kuin sumussa. Väsytti ja tuntui, etten pääse kunnolla vauhtiin.

Nyt: Olen huomannut vireystason nousun selkeästi. Kun kello aamulla soi, ei väsytä. Erityisesti tipattomien tammikuiden aikana energiatason nousun todella huomaa.

Uni

Ennen: Olin kuorsaaja. Enhän minä sitä itse juuri huomannut muuten kuin siitä, että monoa tuli kylkeen. Saatoin myös herätä omaan kuorsaukseeni juuri kun olin nukahtamaisillani.

Nyt: Kuorsaamista ei ole juuri ollenkaan ja unen laatu on parempaa.

Itseluottamus

Ennen: Olen nuorena ollut urheilullinen ja hoikka, ja sellainen mielikuva minulla oli itsestäni edelleen päässä. Mutta kun todellisuus ei vastannut omaa mielikuvaa, olo oli enemmän tai vähemmän ahdistunut.

Nyt: Kun peilikuva näyttää enemmän siltä, mitä toivon, on olo tyytyväisempi ja itsetunto parempi. Itsetunto puolestaan vaikuttaa ihan kaikkeen: soittamiseen, esiintymiseen ja työntekoon.

Jojoilu

Ennen: Raskauskilot tulivat lasten myötä ja paino on ollut jojoilua. Sain aina vähän aikaa urheiltua ja laihdutettua, mutta vuoden tai parin päästä kilot olivat tulleet takaisin.

Nyt: Enää en tarvitse ihmedieettejä eikä tarvitse laihduttaa koskaan. Paino on asettunut ja pysynyt suunnilleen samassa.

Nautiskelut

Ennen: Sipsejä, karkkia ja saunaoluita kului.

Nyt: Ei enää tissuttelua arkisin. Sipsit ja karkit ovat minimissä. Ovat ne hyviä vieläkin ja otan niitä, jos on tarjolla. Silloin tällöin ostankin karkkia, mutta sellainen suklaanhimo on mennyt kokonaan pois.

Vaatekoko

Ennen: Vanhat vaatteet ovat telttoja, miesten L-kokoa löytyi kaapista.

Nyt: Nyt vaatteet ovat S- ja M-kokoa. Esimerkiksi kaikki farkut menivät uusiksi, samoin juhlapuvut.

Oma aika

Ennen: Lapsiperheessä aika on kortilla, eikä liikunnalle löytynyt omaa aikaa.

Nyt: Ajan puute oli vain tekosyy. Päätin ottaa oman ajan kuntoilulle sieltä, missä sitä on. Käyn siis lenkillä illalla kello 21–23 välillä, sen jälkeen kun iltapalat ja hampaiden pesut on hoidettu ja lapset ovat nukkumassa. Lenkillä laitan musat korviin, ajatus luistaa ja saan mietiskellä omiani. Yksin fiilisteleminen oli elämästäni hukassa monta vuotta, mutta nyt löysin sen uudelleen. Minulle iltalenkkeily sopii, eikä se vie minulta yöunia.

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest