Huijaa aivosi vähentämään herkuttelua

Edellisen aterian muisteleminen auttaa kehoasi huomaamaan nälkäsignaalit paremmin. Shape.com listasi neljä kikkaa, jotka auttavat vahvistamaan tahdonvoimaa ja pitämään kiinni terveellisestä ruokavaliosta.

Poissa silmistä, poissa mielestä

Vaikka olisitkin antanut kaupassa periksi houkutukselle ja ostanut levyn suklaata, et ole vielä hävinnyt koko taistelua. Herkkujen pitäminen poissa silmien edestä on paras tapa välttää niiden syömistä. Herkkujen pitäminen esillä puolestaan nostattaa veden nopeasti kielelle ja saa sinut myös sortumaan helpommin ahmimiseen. Laita suklaat kaapinovien taakse ja jätä jatkossa herkut ostamatta. Kun kotonasi ei ole herkkuja, on sinun helpompi välttää niitä.

Pysy yhdessä maussa

Jos olet päättänyt pitää herkkupäivän, kokeile pitää kätesi ulottuvilla vain yhtä herkkua. Tätä ilmiötä kutsutaan makukylläisyydeksi. Jos jatkat ainoastaan yhden ruoka-aineen syömistä, et yleensä syö sitä liikaa. Ihmiset rakastavat vaihtelua, joten mitä enemmän makuja ja koostumuksia on saatavilla, sitä enemmän haluat niitä kokeilla. Valitse siis esimerkiksi herkkupäivänäsi vain yhtä lajia karkkia ja syö siten vähemmän.

Muuta muistosi

Jäätelöpaketin syöminen voi saada sinut vannomaan, ettet enää ikinä koske jäätelöön. Suurin osa ruoan nauttimisesta liittyy juuri syömiskokemukseen. Jos yhdistämme mielessämme tietyn ruoan ikävään ähkyyn ja jopa pahaan oloon, emme halua syödä tätä ruoka-ainetta enää. Sen sijaan että keskityt yhdistämään tuplasuklaamuffinin kiellettyjen ruokien listalle, yritä mieluummin muistella oloa, joka sinulle viimeksi tuli syötyäsi tämän suklaisen kaloripommin. Samalla voit muistella kuinka hyvinvoivaksi tunsit itsesi syötyäsi tuoreita kasviksia sisältävän salaatin. Mielikuvat auttavat terveellisten ruokien valinnassa.

Innostu

Syömme usein enemmän ollessamme surullisia, vähemmän taas ollessamme iloisia. Iloisina ja innostuneina aivomme laukaisevat dopamiinintuotannon. Dopamiini saa aikaan hyvän olon mutta samalla hillitsee ruokahaluamme. Kun syöt ruokaa josta nautit, yritä tehdä tunnelmasta samanlainen kuin lempiravintolassasi. Jos teet syömisestä nautinnollisen, kokonaisvaltaisen kokemuksen, syöt helposti vähemmän.

Lähteet:

Shape.com

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest