Juustot Keventäjän kesäkeittiössä – Valitse juustoista kevyempi vaihtoehto

Ongelmana keventäjille ja varmasti myös muille hyvien juustojen ystäville on se että juustoista saa paljon rasvaa ja rasvasta noin puolet on kovaa rasvaa. Mutta ei hätää, nykyään on tarjolla runsaasti erilaisia hyvänmakuisia kevytjuustoja.

Juustoissa on runsaasti hyvää proteiinia, paljon kalsiumia sekä B2 ja B12 – vitamiineja

Nk. tavallisten juustojen rasvapitoisuudet vaihtelevat 20-50%:n välillä.  Niitä keventäjän kannattaa nauttia hyvin harvoin. Jokapäiväiseksi juustoksi löytyy nykyään hyvin paljon kevyitä ja maukkaita  vaihtoehtoja. Juustojen päällä lukee silloin kevyt tai light. Kevyeksi juusto luokitellaan, kun sen rasva % on 17 tai sen alle.

Rasvaisempanakin juusto voi olla hyvä ja sydänmerkin arvoinen. Silloin juuston valmistukseen on käytetty rypsi- , rapsi- tai oliiviöljyä maitorasvan tilalla. Sydänmerkkijuustot ovat hyviä vaihtoehtoja, silloin kun rasvan laadun kanssa pitää olla hyvin tarkka.

Kevyiden juustojen valikoimat ovat kasvaneet viime vuosina kysynnän myötä runsaasti.

Kevyempiä vaihtoehtoja, rasvapitoisuus 5 – 17 %:n välillä, löydät tutuille koville juustoille kuten edam-, emmental-, kerma- ja gouda-juustoille.  Kevyistä juustoista valmistetaan myös juustoraasteita. Niitä käyttämällä pystyt vähentämään rasvan määrää puolella esim. pizzoissa, piirakoissa, kuorrutuksissa ja lämpimissä voileivissä.

Feta-juustosta on tullut arkipäivää Suomessakin. Alkuperäinen lampaanmaidosta valmistettu feta on hyvin rasvaista ja suolaista.  Huomattavasti kevyempiä ja vähemmän rasvaa sisältäviä  fetan tyyppisiä juustoja löydät hyvin monella eri rasvaprosentilla alkaen 2 %.sta. Ko. juustoista ja kasviksista kokoat nopean ja terveellisen salaatin, kun lisäät rasvaksi rypsiöljyä. Fetatyyppiset kevyet juustokuutiot sopivat myös keittojen joukkoon, kuorrutuksiin ja leivontaan.

Myös toinen Välimeren suosikkijuusto eli mozzarella on saanut Suomessa rinnalleen vähemmän rasvaa sisältävän juuston mozzarella 9%:n. Jos tomaatti-mozzarellasalaatti kuuluu lempiruokiisi, valmista se kevyemmästä juustosta, makueroa ei huomaa.

Tuorejuustovalikoima on kasvanut runsaasti keventymisen myötä. Rasvaprosentit vaihtelevat 2%:sta 15 %:iin ja eri valmistajilla on runsaasti erilaisia makuvaihtoehtoja. Tuorejuustot sopivat mm. leivän päälle, kastikkeisiin, paistoksiin, laatikkoruokiin, leivontaan, jälkiruokiin ym.  Kun valitset tuorejuustoa, tarkista rasvaprosentin lisäksi myös rasvan laatu. Muutamissa tuorejuustoissa on runsaammin pehmeää rasvaa.

Raejuusto on keventäjän arjen pelastaja. Jos huomaat että olet saanut proteiinia liian vähän, ½-1 purkillista rasvatonta tai vähärasvaista raejuustoa on helppo ratkaisu. Raejuusto sopii moneen tarkoitukseen neutraalin makunsa vuoksi ja maistuu marjojen ja hedelmäpalojen kanssa, salaateissa, aamupuuron päällä, jälkiruuissa, leivonnaisissa, pirtelöissä  ym.

Sini- ja valkohome- ja chevrejuustojen ystävillekin löytyy nykyään kevyet vaihtoehdot. Aura 17% sinihomejuusto sopii hyvin juustotarjottimelle tai esim. päärynän tai omenan kanssa tarjottavaksi. Aura 17% murut antavat erittäin hyvää makua murusina keitoille, laatikkoruokiin, pizzoihin, lämpimiin leipiin, kuorrutuksiin ym.  Muista että sinihomejuusto on aina hyvin suolaista (johtuu valmistusprosessista), joten suolaa ei ruokaan tarvitse lisätä erikseen.

Valkohomejuustoissa on päästy vielä alhaisempiin rasvaprosentteihin eli  8-13%. Ko. juustot sopivat hyvin juustotarjottimelle herkkujuustoiksi, mutta myös antamaan makua lämmitettynä esim. piirakoiden, pizzan tai leivän päällä. Juustot alkavat ”juosta” hyvin nopeasti, joten pidä niitä vain hetki uunissa tai mikrossa.

Suomalaiset ovat vähitellen tottuneet vähäsuolaisempaan ruokaan. Sen huomaa myös juustoissa. Suomalaiset juustot ovat vähäsuolaisempia kuin tuontijuustot.  Suolapitoisuus kannattaakin aina tarkistaa etiketistä.

Reseptejä

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest