Kala on kesän monipuolisin herkku

Monen mielestä Suomen suvi ja kala kuuluvat saumattomasti yhteen. Kala onkin ehdottomasti monipuolisimpia kesäisiä raaka-aineitamme, joka sopii monelle ja moneen tilanteeseen – sille joka haluaa panostaa kerrankin kiireettömään ruuanlaittoon, mutta myös sille, joka ei tahdo tuhlata aikaa lieden ääressä, mutta silti syödä hyvin. Lämpöiset kesäsäät tarjoavat mahdollisuuden monenlaiseen kalanvalmistukseen.

Kalan valmistustapoja on useita

Joillekin kesä alkaa siitä, kun grilli kannetaan esiin. Kala on nopea, helppo ja monipuolinen grilliherkku.

Kokonaiset kalat kannattaa suomustaa ennen grillausta, mutta jättää niihin selkä- ja muut evät. Ne on helpoin poistaa sisällä olevine ruotoineen vasta kypsästä kalasta. Rasvainen kala, kuten kirjolohifilee, on kiitollinen grillattava, sillä lopputulos ei ole yhtä herkästi kuiva kuin vähärasvaisten kalafileitä kypsentäessä.

Lihan tapaan, myös kalapalat voidaan marinoida ennen grillausta. Hyvä perusmarinadi tulee esimerkiksi valkoviinistä, hyvästä öljystä, hienonnetusta sipulista, laakerinlehdistä, persiljasta, timjamista (tillistä) ja pippureista. Vältä kuitenkin liikaa etikkaa tai sitrushedelmien mehun käyttöä, koska se ”valkaisee” eli esikypsentää kalan lihan.

Vähärasvaiset fileet, kuten kuha- tai ahvenfileet on helpoin kääräistä folioon ja grillata nyytissä esimerkiksi kasvisten kanssa. Halsteri on myös näppärä apuväline, jos pelkää, että kala hajoaa kypsennettäessä. Halsteriin ladotut pienet kalapalat tai -fileet kypsyvät tuossa tuokiossa joko grillissä tai avotulella.

Avotulella valmistuu myös loimukala, joka joko laitetaan halsteriin tai naulataan loimutuslautaan ja kypsennetään hitaasti siten, etteivät lieskat osu kalaan.

Savustaminen lienee perinteisimpiä kesäisiä kalanvalmistustapoja. Savustuspönttöön sopivat parhaiten joko kokonaiset kalat tai rasvaiset kookkaat fileet. Pönttöä tai savustinta ei kannata lämmittää turhan kuumaksi, koska liian korkeassa lämmössä savustaminen kuivattaa kalan. Suositeltava lämpötila kalaa savustettaessa on selvästi alle sadan asteen – myös isoilla kaloilla.

Kiireisille kesäkokeille vaivattominta kesäkalaa ovat valmiit kalatuotteet. Kylminä tarjoiltavat kalat, kuten maustesillit ja -silakat sekä graavit ja kylmäsavustetut kalatuotteet uusien perunoiden kanssa – sen helpommaksi ei nautinto tule.

Kalaa voi ja kannattaa myös paistaa ulkona. Mikäpä olisi parempaa kuin muurikalla paistetut muikut tai pikkusilakat, tai kullankeltaisen paistopinnan saaneet haukipyörykät?

Valmistautumalla välttyy pettymyksiltä

Kesäpäivää on mukava viettää kalastellen, ja kun hyvä tuuri käy, niin pääseekin herkuttelemaan esimerkiksi itse ongituilla ahvenilla. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka kuinka istuisi koko päivän veneessä tai laiturinnokassa, ei kala aina syö eikä saalis ole koskaan taattu. Siksi on hyvä kaiken varalta poiketa lähimmän kalatiskin kautta, etenkin jos kesäpäivää viettää kaukana ravintoloista ja kaupoista.

Kala säilyy kylmässä. Raaka kala tulisi säilyttää –3 asteessa. Mikäli tähän ei ole mahdollisuutta, kannattaa kala ostaa mahdollisimman liki valmistushetkeä.

Erityisesti kesäkuumalla kala kannattaa kuljetusmatkan ajaksi pakata kassiin muiden kylmätuotteiden kanssa, mielellään kylmälaukkuun, ja mikäli ostoslistalla on ollut pakasteita laita ne vielä mukaan koko ruokaerän lämpötilaa laskemaan.

Täyssäilykkeet, kuten purkkimuikut tai -särki, säilyvät huoneenlämmössä ja niistä saa helposti vaikka eväsleipien tai wräppien täytteen. Vaikkapa evääksi onkiretkelle omaa saalista odotellessa.

Kokeile Keventäjien herkullisia kalareseptejä!

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest