Kesälläkin maistuu keitto – kylmänä tai kuumana

Kesän keittoihin raaka-aineiksi sopivat kurkut, tomaatit, paprikat, melonit, herneet, kesäkurpitsa, salaatinlehdet, punajuuri ja porkkana. Tosin kesäporkkana on niin herkullista, että se maistuu parhaalta päästä haukaten! Lisää keiton makuaineiksi salotti-, puna- ja/tai valkosipulia tai sipulinvarsia, chiliä ja erilaisia yrttejä.

Kesällä maistuu kylmä keitto

Helpoiten keitot syntyvät soseuttamalla sauvasekoittimella, tehosekoittajalla tai monitoimikoneella. Kylmän keiton ainesten on hyvä olla jo valmiiksi jääkaappikylmiä, varsinkin jos aiot nauttia sen heti valmistuksen jälkeen. Monen kylmän keiton maku paranee, kun se saa maustua jääkaapissa ½-1 tuntia.

Kylmä keitto kaipaa vähän happoisuutta, joten lisää keittoon makusi mukaan tilkka sitruuna- tai limemehua tai viinietikkaa. Mukavaa kirpeyttää antaa myös rucola-salaatti. Liemeksi keittoon sopii laimea kana- tai kasvisliemi kuutiosta tai fondista, appelsiini- tai muu mehu, rasvaton maito ja jogurtti. Maun pehmentäjäksi sopii vähärasvainen kermaviili tai creme fraiche (2-12 %).

Lämmin keitto kruunaa sadepäivän

Lämpimät keitot maistuvat kesän sadepäivinä. Perinteisellä kesäkeitolla on mukava herkutella usein, kun sen valmistaa kesäkasviksista. Keiton vehnäjauhosuurustus on aivan turhaa. Lisää keittoon maitoa tai vähärasvaista kermaa. Pieneksi rasvalisäksi (auttaa kasvisten rasvaliukoisia vitamiineja imeytymään paremmin) sopii öljytilkka, pullomargariinipainallus tai voinokare. Muista pysyä kohtuudessa. Kaali ja punajuurikeitot ovat makunsa puolesta omaa luokkaansa mehevien kesäkasvisten aikaan. Sekoittele kasviksia ennakkoluulottomasti ja tutustu myös harvinaisempiin kasviksiin.

Pienistä onkikaloista saat herkullisen kalakeiton liemen. Poista kaloista sisälmykset ja kidukset. Nosta ne kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä niin paljon että ne juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna hitaasti kiehuvaksi, kuori vaahto ja lisää makuaineeksi pilkottu porkkana ja sipuli sekä muutama pippurinmarja. Anna kiehua miedolla lämmöllä 10-20 minuuttia. Siivilöi ja käytä liemi tavallisen kalakeiton makoisana pohjana. Joukkoon voit lisätä perunoiden, porkkanoiden ja sipulin lisäksi myös tomaatteja, fenkolia, kesäkurpitsaa, punajuurta ym. kasviksia. Vältä kerman lorautuksia omaan keittoosi! Jäähdytä siivilöity kalaliemi välittömästi, jos et valmista keittoa saman tien. Vaihteeksi kalakeittoon voit lisätä myös purkki- tai pakastesimpukoita tai katkarapuja. Molemmissa on vain vähän kaloreita.

Keitto syntyy nopeastikin

Nopean keiton erilaisten kasvisten kanssa saat broilerista, kevytjauhelihasta ja vähärasvaisesta makkarasta. Myös tölkkipavuista ja kikherneistä saat helposti ja nopeasti hyvää ruokaa. Kumpaakin kannattaa pitää aina kaapissa. Tomaattimurska ja –pyree sopivat myös moniin keittoihin ja muihin kevyisiin ruokiin.

Tukevuutta keittoon saat lisäämällä joukkoon pastaa tai suurimoita. Valitse tummaa kuitupitoisempaa pastaa, ohrasuurimoita tai riisi-viljasekoituksia valkoisten tuotteiden asemesta. Niistä saat runsaasti myös vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua.

Lisää kaikkiin keittoihin aina tuoreita yrttejä loppuvaiheessa tai pinnalle. Ne antavat keitolle herkullisen näköisen ja makuisen loppusilauksen.

Herkutellaan keitoilla ja nautitaan kesästä!

Reseptejä:

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest