4 ruokaa: Nämä saattavat lyhentää elinikääsi

Tietyt ruoat saattavat vaikuttaa elinikää lyhentävästi vaikuttamalla solujen telomeereihin. Telomeerit lyhenevät ihmisen ikääntyessä, mutta elintavatkin saattavat kiihdyttää niiden lyhenemistä.

Virvoitusjuomat

Vastikään julkaistun tutkimuksen mukaan sokeroidut virvoitusjuomat ovat yhteydessä telomeerien lyhenemiseen. Tutkimukseen osallistui 5309 aikuista, jotka joivat eri määriä sokeroituja virvoitusjuomia päivässä. 6 desilitran päiväannos näytti vaikuttavan vanhentavasti 4,6 vuodella, noin 2,5 desilitran juominen taas vaikutti 1,9 vuodella.

Lihajalosteet

Prosessoitu liha, kuten makkaratuotteet ja meetvurstit, yhdistettiin jo vuonna 2008 telomeerien lyhenemiseen. Tutkimuksen mukaan yhdenkin annoksen prosessoitua lihaa viikossa syövillä oli lyhyemmät telomeerit kuin heillä, jotka eivät syöneet lainkaan prosessoitua lihaa.

Punainen liha

Punaisen lihan runsas käyttö on yhdistetty jo pitkään sydänsairauksiin ja syöpiin, mikä saattaa osittain selittyä telomeereilla. Clinical Nutritionissa julkaistun tutkimuksen mukaan runsas punaisen lihan käyttö näytti linkittyvän lyhentyneisiin telomeereihin.

Alkoholi

Alkoholin aiheuttamista terveyshaitoista on olemassa lukuisia tutkimuksia. Vuonna 2010 tehdyssä tutkimuksessa osoittautui, että alkoholi voi myös kiihdyttää telomeerien lyhenemistä. Tutkimuksessa verrattiin alkoholin suurkuluttajien ja kohtuukäyttäjien telomeereja, ja kävi ilmi, että suurkuluttajilla oli selvästi lyhyemmät telomeerit.

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest