Ravitsemusterapeutti: Energiajuomien jatkuvaa käyttöä kannattaa välttää

– Satunnaisesti nautittuna energiajuoma voi olla aikuiselle ihan ok. Esimerkiksi jos joutuu ajamaan autolla pitkän matkan, voi energiajuoman ottaa virkistykseksi. Jatkuvaa käyttöä sen sijaan kannattaa välttää, sanoo ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

Energiajuomat eivät sovi laihduttajan ruokavalioon

Keventäjän kannattaa suosiolla unohtaa ruokavaliostaan energiajuomat. Riippuen makeutustavasta juomien kalorimäärät vaihtelevat 5-50 kcal/ 100 ml välillä. Ylimääräisiä kaloreita tulee juomien sisältämästä sokerista, mutta eivät keinotekoisesti makeutetut energiajuomat ole välttämättä yhtään sen parempi vaihtoehto. Keinomakeutetut juomat sisältävät nimittäin melkoisen määrän erilaisia lisäaineita.

– Painonhallinnan kannalta ongelmallista on näiden juomien sisältämät turhat kalorit ja lisäaineet. Omassa työssäni ravitsemusterapeuttina on tullut vastaan myös sellaisia tapauksia, että energiajuomalla korvataan välipaloja tai jopa kokonaisia aterioita. Ravitsemuksellisesti tämä on tietysti huono asia. Enkä usko, että pitemmän päälle olokaan voi olla kovin hyvä, jos energiajuomaa vedetään jatkuvasti tyhjään vatsaan.

Energiajuomat ovat suosittuja

– Meille kiireisen elämänrytmin uuvuttamille ihmisille energiajuoma tarjoaa nopean ja helpon virkistyksen. On ihan ymmärrettävää, ettei aina välttämättä jaksa miettiä piristyskeinon mahdollisia terveysvaikutuksia, vaikka pitemmän päälle syytä kyllä olisi. Kuten sanottua, terve aikuinen voi satunnaisesti nauttia energiajuoman, mutta jatkuvaa käyttöä tulee välttää.

Huolestuttavaa on lasten ja nuorten lisääntynyt energiajuomien käyttö. Kouluterveydenhuollossa on havaittu lisääntyvää ärtyneisyyttä ja levottomuutta koululaisissa, jotka nauttivat energiajuomia päivittäin.

– Onhan se nuorelle ihmiselle ensi alkuun varmaan jännä kokemus millainen olo tällaisesta runsaasti kofeiinia ja muita piristäviä aineita sisältävästä juomasta saattaa tulla. Sellaista kielletynmakuakin siinä on. Lisäksi mainonnassa energiajuomien brändit ovat varsin dynaamisia ja vetoavat erityisesti juuri nuoriin.

Energiajuomista riippuvuutta?

– Kyllä, joissakin tutkimuksissa on todettu, että energiajuomiin jää helposti koukkuun. Terveyden kannalta kahvi ja tee ovat parempia energiabuustaajia. Ongelma tosin on siinä, että jos on aikaisemmin nauttinut runsaasti energiajuomia, ei useampikaan kuppi kahvia välttämättä enää piristä. Ensin pitäisi vierottaa itsensä kokonaan energiajuomista, jos mielii takaisin turvallisempiin piristäjiin.

– Oikeanlainen ravinto, liikunta ja riittävä määrä lepoa lisäävät energisyyttä. Kannattaa huolehtia säännöllisestä ateriarytmistä ja varustautua tarvittaessa välipalalla, jotta energiataso pysyy tasaisena pitkin päivää. Vanhat hyväksi havaitut konstit ovat terveyden ja painonhallinnan kannalta aina parempi vaihtoehto kuin turvautuminen keinotekoisiin pikapiristäjiin.

Sari Kumpula/Keventäjät

 

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest