Laihduttaja, varo makeita juomia! Näin haitallisesti sokerilimut vaikuttavat elimistöösi

Sokeroituja virvoitusjuomia päivittäin juovat lihovat ja sairastuvat muun muassa diabetekseen tavallista todennäköisemmin. Tuoreen kanadalaistutkimuksen mukaan samalla heille saattaa kehittyä myös verenpainetauti.

Kanadalaisten tulokset perustuvat kuuden tutkimuksen ja 240 000 potilaan tietoihin, ja niiden perusteella päivittäin vähintään yhden limutölkillisen nauttivien riski sairastua verenpainetautiin on noin 8–12 prosenttia suurempi kuin sokeroituja juomia vain harvoin juovien.

Tulokset viittaavat päivittäin sokerijuomia nauttivien sairastuvan verenpainetautiin hieman muita todennäköisemmin, mutta sokerijuomien lisäksi hyvin moni muukin seikka ja elintapa on voinut vaikuttaa tutkimuksen tuloksiin. Sokerijuomien päivittäinen nauttiminen voikin olla merkki muutenkin epäterveellisestä ruokavaliosta, tutkijat kirjoittavat.

Sokeroitujen virvoitusjuomien ja muiden sokerijuomien terveyshaittoihin on kiinnitetty paljon huomiota lähivuosina. Hiljattain julkaistiin mm. tutkimus, jonka mukaan vuosittain mahdollisesti jopa 200 000 ihmistä menehtyy sokeroitujen virvoitusjuomien aiheuttamiin sairauksiin. Merkittävin sokerilimujen terveyshaitta on ylipainoisuus, joka lisää mm. diabeteksesta ja sydänsairauksista johtuvia kuolemia.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähteet:

Uutispalvelu Duodecim

Lue lisää:

Kirjoita haku ja paina Enteriä

Liity 125 000+ tilaajaamme

Liity 125 000+ tilaajaamme

Tilaa ilmainen uutiskirjeemme nyt ja saat 20% alennuksen keventäjien jäsenyydestä. Saat säännöllisesti sähköpostiisi asiantuntijatietoa, käytännön vinkkejä ja erikoistarjouksia. 

Kiitos, että tilasit Keventäjän kirjeen! Tarkista vielä sähköpostisi ja vahvista liittyminen.

Pin It on Pinterest

kalsium